Linkuri accesibilitate

Candidatul Paul Ryan în centrul atenției campaniei electorale din SUA


Popularitatea lui Ryan a crescut de la 45% la 70%, in rindurile conservatorilor.


In Statele Unite continua reactiile la decizia candidatului republican la prezidentialele americane, Mitt Romney de a si-l alatura pe deputatul de Wisconsin, Paul Ryan, in calitate de candidat la functia de vice-presedinte. Despre reacțiile amintite, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In New York Times, Bill Keller avertizeaza sa ne pregatim pentru saptamini in care Paul Ryan va fi subiectul conversatiilor. „Vice-presedintii conteaza” - scrie Keller, amintind de Dick Cheney si adaugind „Paul Ryan conteaza mai mult decit toti ceilalti”. El crede ca Ryan ar fi fost o puternica voce intr-o administratie Romney si daca nu devenea candidat. Asta pentru ca planul sau vizind reducerea impozitelor si cheltuielilor nemilitare a devenit un manifest al Partidului Republican.

In editorialul aparut in acelasi ziar se remarca ca la nici 24 de ore de se anuntul ca Ryan candideaza, campania lui Romney a si inceput sa se distanteze de unele dintre pozitiile acestuia. „Bugetul lui nu este al noastru” arata campania. Editorialistul scrie ca Romney nu a prezentat un proiect de buget propriu si ca probabil nici nu o va face pina la alegeri, de teama ca alegatorii ar putea afla cit de mult le displace. „Pe de alta parte, domnul Ryan a elaborat doua planuri de cheltuieli, ambele aprobate de Camera. Tara este norocoasa ca nu au fost puse in aplicare, dar ele scot la iveala prioritatile republicane intr-o maniera pe care pina acum Mitt Romney a evitat-o”.

NewYork Times arata ca planul lui Ryan care modifica radical programul de asigurari medicale pentru cei in virsta si reduce drastic cheltuielile guvernamentale este un obiectiv al ideologilor miscarii Tea Party, dar nu este impartasit de majoritatea americanilor. Este fireste mult prea devreme ca sa se vada ce efect are Ryan asupra candidaturii lui Romney.

Un lucru e sigur, de duminica incoace, deputatul se afla in centrul atentiei ambelor campanii si asta nu e neaparat o veste buna pentru fostul guvernator de Massachussets. Odata facut anuntul popularitatea lui Ryan a crescut de la 45% la 70%, in rindurile conservatorilor. Imediat dupa ce americanii au aflat despre noua candidatura, congresmanul Ryan avea o cota de apreciari pozitive de 38 la suta, fata de 33%-negative. Mitt Romney a dat o livitura de imagine odata cu alegerea lui Paul Ryan, problema este ca aceasta optiune sa nu-i loveasca propria imagine.
XS
SM
MD
LG