Linkuri accesibilitate

Călătorie pe buza prăpastiei


Un soi de mocirlă a cărei adîncime o întrezărim preţ de cîteva clipe doar după producerea accidentelor înfiorătoare.



Nu trebuia să fii proroc ca să admiţi probabilitatea producerii unor accidente grave cum sînt acelea recente din raioanele Ungheni şi Teleneşti, soldate cu 11 morţi şi mulţi răniţi. Păi, un accident similar, cu un microbuz arhiplin, a avut loc puţin mai înainte lîngă Ialoveni. Acolo au murit patru oameni. Dar despre accidentul de lîngă Bulboaca, în care au murit vreo 8 cetăţeni, va mai amintiţi? Apoi ar fi cazul să ne amintim şi despre accidentele din capitală în care au fost implicate alte microbuze. Povestea e veche, cam toată lumea ştie la ce trebuie să ne aşteptăm, dar... mare lucru nu se schimbă.

Se va modifica ceva după recentele accidente? Presupun că firmele vinovate vor fi admonestate, dar lucrurile vor rămîne în esenţă la fel. Călătoriile pe buza prăpastiei, cu microbuzele hîrbuite şi arhipline, au devenit aici demult o obişnuinţă. Eu, bunăoară, am tot călătorit la Otaci, cu acelaşi microbuz rablagit şi murdar, vreo 10 ani de zile. Acum el a fost înlocuit, ce-i drept, cu altul mai decent, dar deprinderea de a bucşi cu oameni microbuzul pare eternă.

Cu vreo două zile înainte să se producă accidentele la Ungheni şi Teleneşti, am venit din provincie, de la Visoca, cu un microbuz în care, la un moment dat, oamenii nu mai încăpeau, sufocîndu-se lipiţi unul de altul.

Nu vreau să adopt un ton dramatic, dar situaţia e într-adevăr gravă şi periculoasă. Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, şi eu însumi puteam să mor deja nu o dată în călătoriile cu aceste microbuze ale suferinţei.

E un soi de mocirlă a cărei adîncime o întrezărim preţ de cîteva clipe doar după producerea accidentelor înfiorătoare. Păi, cum am fi aflat vreodată că microbuzul de la Moreni avea 23 de ani (!) sau că firma cu pricina nu poate fi controlată de Ministerul Transportului?

Dincolo de toate neregulile care sînt şi vor mai fi găsite se întinde teritoriul imens al degringoladei, mişmaşului şi decăderii morale. Securitatea pasagerului e floare la ureche, important e să iasă abaroatele. Să mizezi pe organele de control nu are sens într-o ţară în care corupţia înfloreşte.

În atare condiţii, fericiţi sînt cei care au bani să-şi cumpere o maşină. Cu adevărat, merită orice sacrificiu să scapi de microbuzele hîrbuite şi arhipline!
XS
SM
MD
LG