Linkuri accesibilitate

Parteneriatul strategic româno-american e greu de pus în practică dacă există semne de întrebare legate de procesul democratic din România...


Philip Gordon, asistentul pentru Europa al secretarului de stat american.
Philip Gordon, asistentul pentru Europa al secretarului de stat american.

... a afirmat Philip Gordon.


Asistentul secretarului de stat american a făcut această declarație la o întilnire restrinsa cu ziaristii români. Inaltul emisar american a precizat, insa, ca nu s-a luat in discutie relocarea scutului antiracheta, care urmeaza sa se construiasca in sudul tarii pe suprafata bazei militare americane de linga Caracal.

Philip Gordon a explicat ca ar fi venit in România, chiar daca nu avea treaba in Turcia, fiindca Statele Unite urmaresc foarte de aproape situatia de aici, iar Washingtonul este foarte ingrijorat fata de dezvoltarile recente de dupa referendumul privind demiterea lui Traian Basescu din 29 iulie.

Principalele ingrijorari ale Departamentului de Stat sint determinate de suspiciunile ca la referendum au avut loc fraude, dar si fiindca listele electorale se actualizeaza, dupa ce scrutinul a avut loc. Presiunile care s-au facut asupra judecatorilor Curtii Constitutionale au fost deasemenea urmarite cu atentie de oficialii americani. Adjunctul secretarului american de stat, Hillary Clinton a accentuat asupra ideii ca este nefireasca reactualizarea listelor electorale prin renumararea alegatorilor dupa inchierea procesului electoral.

Inaltul emisar american a confirmat ca a discutat cu Traian Basescu despre necesitatea coabitarii dupa eventuala sa revenire la Palatul Cotroceni, dar a insistat ca Statele Unite nu sustin pe nimeni in aceasta lupta fratricida care are loc in Romania si ca pentru Washington conteaza doar ca institutiile sa fie
puternice, independente si functionale.

Mesajul central pe care l-a transmis Philip Gordon este legat de necesitatea respectarii statului de drept de catre toti actorii politici aflati in acest moment in conflict.
XS
SM
MD
LG