Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la vizita Angelei Merkel la Chișinău


Igor Boțan: „vizita unui oficial european de acest rang este ceva absolut inedit pentru Republica Moldova.”


Despre importanța apropiatei vizite în Moldova a cancelarului german Angela Merkel, au stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan, director executiv al Institutului pentru Democrație Participativă ADEPT.

Europa Liberă: Faptul că subiectul transnistrean a ajuns în atenția doamnei Merkel garantează sau oferă șanse în plus pentru o reglementare echitabilă?

Igor Boțan:
„Oferă șanse în plus, dar nu garantează. Nu trebuie să uităm că Germania în această problemă este oarecum avantajată, fiindcă inițiativa inițială a venit de la Federația Rusă. Începând cu 2004 Federația Rusă și-a arătat nemulțumirea pentru OSCE și a insistat pe lângă Uniunea Europeană și Statele Unite pentru o nouă arhitectură legată de securitatea europeană. Abia în 2010 doamna Merkel a spus: da, să discutăm această problemă. Dar repet, a fost la insistența autorităților Federației Ruse și atunci doamna Merkel a punctat, din punctul meu de vedere, avantajos pentru Republica Moldova – să începem discuțiile, să vedem care sunt mecanismele, să vedem cum poate fi instituționalizat acest proces și să admitem că problema transnistreană, care teritorial este amplasată între Federația Rusă și Uniunea Europeană, să fie punctul de testare.”

Europa Liberă: Adică se întâmplă internaționalizarea reglementării, ceea ce vroia tot timpul Chișinăul.

Igor Boțan:
„Da, dar este marele risc pentru Chișinău dacă nu joacă la nivel. Noi am insistat asupra internaționalizării, acum această problemă este pe agenda „granzilor”, iar dacă este pe agenda granzilor sigur că granzii se pot înțelege peste capul nostru. De aceea nu trebuie să ratăm această oportunitate excelentă, dar nici nu trebuie să ne lăsăm pe o ureche, cum se zice, și să credem că granzii vor rezolva pentru noi problema.”

Europa Liberă: „Granzii”, cum le spuneți dvs, de fapt oferă prin implicarea lor și garanții de reglementare în albia pe care o schițează ei. Este cumva acesta sistemul de garanții pe care îl dorea cândva Tiraspolul?

Igor Boțan:
„Cred că ați pus accentul pe cea mai importantă problemă, legată de garanții. Rusia în ultimii 10 ani insistă ca Transnistria trebuie să aibă un statut juridic foarte bine garantat, prin garanții înțelegându-se implicarea Federației Ruse de partea Transnistriei atunci când eventual ar fi cazul.”

Europa Liberă: Eventual cu armată.

Igor Boțan:
„Cred că cu armata nu va ieși nimic pentru că există Ucraina între Republica Moldova și Federația Rusă, dar prezența militară rusească o avem în teritoriu. Ea nu este foarte importantă, dar este suficientă. Pe de altă parte în acest proces Republica Moldova deopotrivă va avea nevoi de garanții și aceste garanții la etapa actuală pot veni din partea Uniunii Europene, mai exact din partea Germaniei. Am văzut că și analiști precum Vladimir Socor spuneau că Statele Unite se retrag cumva din această zonă, pentru că există zone mult mai interesante – Orientul Apropiat, Madridul, Iranul, Afganistanul, Irakul. Deci sunt zone foarte, foarte importante din punct de vedere strategic. Dar am auzit de la domnul Joe Biden aici la Chișinău că America este într-un fel susținătoare a noii abordări a Germaniei față de problema transnistreană. Dacă revenim la problema garanțiilor, cred că nu este întâmplător că doamna Merkel va fi însoțită de oameni de afaceri din Germania, fiindcă eventuala soluționare a problemei transnistrene va necesita și resurse colosale și apare problema – cine va achita?”

Europa Liberă: Adică mandatată de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană…

Igor Boțan:
„Nu cred că este mandatată nici de Statele Unite, nici de Uniunea Europeană, dar fiindcă nu există soluții mai bune și abordări mai bune decât cea în care s-a angajat doamna Merkel, și Uniunea Europeană, și Statele Unite acceptă mutual să vadă ce va ieși. Pentru achitarea costurilor este foarte important ca să se implice businessul german. Pentru businessul german Republica Moldova este atractivă fiindcă este la hotarele Uniunii Europene, scapă eventual de reglementările stricte europene și pot prin aceasta să imprime un nou curs de modernizare și dezvoltare a Republicii Moldova, care va contribui la garantarea statutului Republicii Moldova ca țară unificată și care ar contribui cumva și la achitarea costurilor reintegrării Republicii Moldova.”

Europa Liberă: În plus, un ziar important european scria că astfel nemții ar face concurență investitorilor ruși, care deja sunt prezenți pe această piață apetisantă.

Igor Boțan:
„Cred că rușii sunt mai mult interesați în Transnistria, ei sunt prezenți, ei controlează totul și ar fi o competiție între prezența de afaceri a rușilor în Transnistria și a germanilor în Republica Moldova și astea ar fi pietrele unghiulare pentru garanțiile mutuale din partea Federației Ruse în cazul Transnistriei și din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să se întâmple după vizita doamnei Angela Merkel imediat, astfel încât Dumneavoastră să bifați, să spuneți că a fost o vizită rezultativă? Ce v-ar convinge?

Igor Boțan:
„Deja discuțiile despre vizita doamnei Merkel și publicarea agendei domniei sale a contribuit la aplanarea unor conflicte, care erau destul de periculoase. Cred că guvernarea va trebui să se consolideze puternic după vizita doamnei Merkel, cu o agendă foarte clară. Ostilitățile care au existat lăsate în urmă, cu implicarea opoziției în activitatea Parlamentului de o manieră normală europeană.”

Europa Liberă: Adică nu un sac de bani v-ar convinge.

Igor Boțan:
„Nici pe departe.”

Europa Liberă: Ci efectele indirecte.

Igor Boțan:
„Efectele, dacă le putem spune așa, aferente. Pentru că vizita unui oficial european de acest rang este ceva absolut inedit pentru Republica Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG