Linkuri accesibilitate

Philip Gordon: „Washingtonul este îngrijorat de evoluțiile politice din România"


Emisarul diplomației americane a discutat cu actorii crizei politice de la Bucureşti.



Philip Gordon, adjunct al secretarului de statamerican i-a spus lui Crin Antonescu, presedinte interimar al României, ca Washingtonul este preocupat de evolutiile politice din această țară.

Sirul intilnirilor pe care inaltul emisar american le-a avut la Bucuresti a inceput, insa, cu presedintele Traian Băsescu. Aceasta simbolistică scoate la iveala sprijinul de care se bucura presedintele suspendat in fata oficialilor americani, dar si importanta restabilirii ordinii de drept din România.

Conform unor surse bine informate, Philip Gordon a venit in România sa se asigure ca verdictul privind referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu va fi din nou aminat, că el va fi dat cu respectarea legilor in vigoare si mai ales ca exista solutii de coabitare dupa eventuala revenire a presedintelui suspendat.

Vizita asistentului pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al secretarului de stat american nu era programata, fiind anuntata abia la sfirsitul saptaminii trecute, dupa ce guvernul român le-a dat ordine prefectilor sa refaca listele electorale in asa fel incit cvorumul de la referendum sa fie in defavoarea lui Traian Basescu. O scrisoare de ingrijorare a fost trimisa si de seful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso in care acesta se declara „profund preocupat” de scandalul legat de listele electorale.

Mesajele transmise de Uniunea Europeana si Statele Unite vin intr-o perioada in care au aparut o serie de controverse la Curtea Constitutionala si suspicini privind modificarea listelor cu votanti. Surse din apropierea discutiilor ne-au spus ca inaltul emisar american l-ar fi intrebat pe Traian Băsescu ce solutii de functionare a institutiilor statului există dupa revenirea sa in funcite. Presedintele suspendat i-ar fi spus ca se va consulta in acest sens cu toate partidele parlamentare, ca va incerca sa faca anumite compromisuri, dar nu in ceea ce priveste „justitia” si problemele de „securitate națională”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG