Linkuri accesibilitate

În așteptarea unui acord interguvernamental moldo-rus


Vlad Filat: „vizita la Moscova este importantă pentru finalizarea unor discuții ce țin de procesul migrațional și de relațiile în domeniul energetic.


Premierul Vlad Filat în dialog cu Valentina Ursu despre agenda și miza călătoriei pe care o întreprinde la Moscova.

Vlad Filat: ,,Ceea ce ține de vizita la Moscova, a fost convenit cu primul ministru al Federației Ruse, cu domnul
Medvedev. Este o vizită importantă pentru noi pentru că avem să finalizăm mai multe discuții începute, ce țin de procesul migrațional, ceea ce ține de relațiile noastre în domeniul energetic.

Ministerul Economiei, de altfel, la solicitarea făcută anterior, a elaborat un prim proiect de acord interguvernamental ce ține de relațiile în domeniul energetic. Acest proiect urmează a fi consultat cu partenerii noștri externi, aici în mod special vreau să mă refer la Comisia Europeană. Să nu uităm că Republica Moldova este membru al Comunității energetice europene și urmează să definitivăm această parte de consultări.

Ulterior vom trece la negocierile cu partea rusă. Va fi o viziune de fapt a Guvernului Republicii Moldova și sper către vizită vom avea definitivat acest proiect de acord.”

Europa Liberă: Ați sugerat Ministerului Economiei să definitiveze acordul privind livrările de gaze, gazele pe care trebuie să le importe Republica Moldova din Federația Rusă, prețul lor. Pentru că se discută foarte mult că ar putea pentru țara vecină, Ucraina, să fie diminuat prețul. Pentru Moldova?

Vlad Filat:
,,Păi urmează să avem semnat contract.”

Europa Liberă: Va fi semnat până la finele anului?

Vlad Filat:
,,Este necesar să-l semnăm până la sfârșitul anului fiindcă suntem în prelungiri. Avem cea de-a treia prelungire de contract – o dată a fost pe trei luni, repetat pe trei luni și acum suntem în prelungiri, până la sfârșitul anului. Pentru a avea previzibilitate. Spre acest obiectiv muncim.

Noi urmărim ca prețul gazelor naturale, pe care le primește Republica Moldova, să fie unele care se bazează pe principiul economiei de piață. Noi nu cerem să ne fie livrate gaze naturale sau alte servicii mai ieftin sau în regim preferențial. Deci, totul trebuie să aibă la bază raționament economic. Noi, la ora actuală, plătim preț european, nu avem nici un fel de facilitate.”
XS
SM
MD
LG