Linkuri accesibilitate

J.O. în 2016 la Rio de Janeiro


Pentru Olimpiadă au demarat 230 de proiecte, între care construcția a patru arene olimpice.


Stingerea flăcării olimpice, aseară, a adus Londra la finiș, dar a dat startul pentru Rio de Janeiro, gazda jocurilor de vară din 2016. În al doilea oraș ca mările al Braziliei pregătirile sunt deja în toi. După o creștere spectaculoasă în ultimul deceniu, țara sud-americană care a înlocuit Marea Britanie ca a șasea economie a lumii, vede în Olimpiadă un bun prilej de a-și consolida imaginea de supraputere în devenire. Mai multe din relatarea lui Alexandru Eftode.

Anunțând închiderea Jocurilor Olimpice aseară la Londra, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Jacques Rogge, a invitat tineretul lumii să se adune peste patru ani la Rio de Janeiro la cea de-a 31-a Olimpiadă.

Pregătirile sunt deja în toi la Rio, mai ales că este și unul dintre cele 12 orașe braziliene care vor găzdui Campionatul Mondial la Fotbal în 2014.

Pentru Olimpiadă, au demarat 230 de proiecte. Ele includ construcția a patru arene olimpice, care trebuie să fie gata la mijlocul lui 2015 sau începutul lui 2016 și să găzduiască mai întâi câteva evenimente-test.

Primarul de la Rio, Eduardo Paes a promis ieri că toate proiectele vor fi încheiate la timp. „Când Rio de Janeiro a câștigat dreptul să găzduiască Olimpiada, orașul nu era pregătit de un eveniment de o asemenea amploare. Dar toate proiectele pe care ni le-am asumat în fața Comitetului Internațional Olimpic se află deja în construcție. Le vom acorda cea mai mare atenție până când lucrările vor fi încheiate conform graficului stabilit”.

Autoritățile locale văd în pregătirile de Olimpiadă, în care se investesc 12 miliarde de dolari, o șansă pentru refacerea metropolei. Ea a fost neglijată și a degradat în deceniile scurse de la mutarea capitalei în Brasilia în 1960.

Dar există și voci sceptice care spun că punctualitatea și eficiența nu ar fi punctele forte ale orașului carnavalurilor, metropola relaxată, cu zeci de kilometri de plajele însorite de pe coasta Atlanticului.

Nu-i de mirare că există opinii sceptice, odată ce numeroase scandaluri însoțesc deja pregătirile de Cupa Mondială la Fotbal, cum ar fi cel cauzat de strămutarea a zeci de mii de brazilieni pentru a face loc construcțiilor noi. Este proaspătă și amintirea Jocurilor Pan Americane din 2007, când multe obiective de infrastructură au fost proiectate greșit, construite prost, au degradat rapid și sunt considerate acum nepotrivite pentru găzduirea Jocurilor Olimpice.

„Ne putem aștepta la cheltuieli iresponsabile și proiecte realizate în mare grabă. Localnicii se vor alege cu scumpirea întreținerii și străzi blocate la tot pasul în următorii patru ani”, a declarat agenției AP profesorul american Christopher Gaffney. El cercetează pregătirile braziliene pentru Cupa Mondială și Jocurile Olimpice, lucrând la o universitate de arhitectură din orașul Niteroi, amplasat vizavi de Rio, peste golful Guanabara.

Chiar și organizatorii recunosc că nu-i un lucru simplu să realizezi simultan 230 de proiecte de infrastructură într-un oraș cu 6,3 milioane de oameni. „Avem, însă, de partea noastră cei patru ani cât a mai rămas până în 2016 și vom încheia toate pregătirile la timp”, a declarat, ieri, la Londra, Leonardo Gryner, șeful comitetului de organizare a jocurilor de la Rio.

În fine, după cum s-a exprimat profesorul Gaffney, brazilienii vor face din Jocurile Olimpice o petrecere pe cinste, fără nici o îndoială. Însă îi va durea probabil capul mulți ani după asta.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG