Linkuri accesibilitate

Matematică electorală românească la marginea legii


Cum au murit (şi de ce) în Gorj 40 de mii de oameni într-o lună.

De aproape doua saptamini in România se derulează scandalul numerelor: cîți români cu drept de vot traiesc in tara si in afara granitelor. Miza acestei dileme care macina guvernul de la Bucureşti este inlaturarea presedintelui Traian Băsescu, suspendat la inceputul lunii trecute. Pentru ca Băsescu sa paraseasca scena ar fi fost nevoie ca la referendumul pentru demiterea sa sa fi participat cel puțin 9 milioane de români, adica 50 la suta plus unu din alegatori. Dar potrivit Autoritatii Electorale Centrale au fost prezenti doar 46,2 la suta dintre romani si ca atare presedintele ar trebui sa fie repus in funcție. Curtea Constitutionala a cerut totusi clarificari matematice.

Lucrurile nu sint insa deloc atit de simple precum par, fiindca toate institutiile implicate joaca politic: Ministerului Administratiei si Intenelor i s-a cerut, de pilda, potrivit unor stenograme aparute vineri în presa românească sa modifice in jos numarul total de români care potrivit fostului ministru de resort, Ioan Rus este de peste 18 milioane de romani. Președintele si premierul “tin neaparat sa se demonstreze ca referendumul este valid” spune fostul ministru de interne intr-o discutie, care a fost interceptata, dupa referendum, la cererea procurorilor, care verifica veridicitatea listelor electorale si a eventualelor abuzuri facute in ultima perioada. Ministrul de Interne si cel al Administratiei sint inregistrati in vreme ce se decid sa-si dea demisia fiindca nu sint de acord sa modifice numarul românilor cu drept de vot: “eu nu semnez nici un om in plus sau in minus” ii spune Ioan Rus, fost ministr de Interne, colegului sau explicindu-i ca nu vrea sa-si petreaca “batrinetile in puscarie”. De altfel Parchetul General il acuza pe interlocutrul sau, fost ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, de abuz in serviciu si i-a cerut Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi sale penale, fiindca este deputat. Legea româneasca prevede ca parlamentarii pot fi cercetati penal doar dupa ce camerele din care fac parte isi dau avizul. Ancheta a fost deschisa fiindca exista indiciii ca fostul ministru al Administratiei i-a cerut directorului Dircetiei pentru Evidenta Populatiei, care este deja invinuit, sa intocmeasca documentul pentru Curtea Constitutionala prin care Ministerul nu-si asuma “verdicitatea” numarului de personae inscrise pe listele electorale permanente.

Parchetul General a sigilat listele de vot de la Autoritatea Electorala Centrala si a inceput mai multe anchete privind neregulile constatate la referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Basescu, in acelasi timp insa, judecatorii Curtii Constitutionale s-au contrazis intre ei, mai ales dupa ce a aparut o erata la o hotarire anterioara prin care cetatenii din afara granitelor sint pusi la socoteala la cvorumul scrutinului de acum doua saptamini.

Curtea Constitutionala i-a cerut guvernului la inceputul acestei săptămâno listele electorale actualizate ale participantilor la referendum, dar din cauza ca au fost o serie de reveniri al deciziilor Curtii nu mai este clar ce asteapta judecatorii. Pe de alta parte premierul Victor Ponta dupa ce a promis ca nu va intreprinde nimic pentru a modifica listele dupa care s-a votat, le-a dat ordine prefectilor sa intre in actiune. Astfel intr-o alta convorbire interceptata intre doi functionari ai Ministerului de Interne, acestia se mira ca in mai putin de o luna au murit in judetul Gorj 40 de mii de persone, glumind ca “in jumatate de an se duce tot judetul”. In Gorj isi are circumscriptia electorala premierul Victor Ponta, care potrivit acelorasi stenograme i-ar fi cerut fostului ministru de interne Ioan Rus a micsoreze listele electorale. Practic socialistii si liberalii au nevoie sa scoată de pe liste 1,3 milioane de romani pentru ca referendumul sa devina valid, iar Traian Băsescu demis. Pentru ca aritmetica sa-i ajute pe adversarii presedintelui, acestia fac o serie de experimente la limita legii, dar frica de anchetele procurorilor ar putea sa-i impiedice, in cele din urma, pe functionari sa intre in jocurile ministrilor români care au primit sarcina de partid sa scada in mod fortat numarul românilor cu drept de vot.
XS
SM
MD
LG