Linkuri accesibilitate

Cine sunt prietenii şi răuvoitorii R.Moldova?


Kalman Mizsei
Kalman Mizsei

Fostul emisar special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, în dialog cu Valentina Ursu.

Europa Liberă: Vicepremierul rus şi reprezentant special pentru regiunea transnistreană Dmitri Rogozin spunea că „atâta timp cât Chişinăul se pregăteşte de unirea cu România, nu poate fi vorba de reglementarea conflictului transnistrean”. Ce trebuie să înţeleagă autorităţile moldovene?

Kalman Mizsei: Am reacţionat pe Facebook la aceasta declaraţie. De fapt ar fi de dorit ca un funcţionar atît de înalt al Rusiei să analizeze situaţia politică din Moldova cu mai multa profunzime. Pentru că in Moldova, oricine îşi asuma ideea unificării cu Romania, obţine un procentaj foarte mic al votului popular. Si nu exista nici o politică a actualei coaliţii în acest sens şi nici nu este o discuţie serioasa pe aceasta tema in Moldova. De aceea este dificil sa interpretezi altfel declaraţia domnului Rogozin, si pot să spun ca e de dorit sa înteleaga mai bine Moldova.

În aceiaşi intervenţie el a lăudat Gagauzia pentru credinţa sa pravoslavnică. Si am auzit asta si la Moscova, de la importanţi oficiali de la Gazprom cind eram inalt reprezentat al Uniunii Europene, ca şi cum Moldova ar fi o ţară catolică şi numai Transnistria şi Găgăuzia ar fi ortodoxe. E o neintelegere completa a situaţiei. Am ironizat aceasta declaratie a domnului Rogozin. Moldova nu e numai ortodoxă, dar o mare parte a acestor ortodocşi apartin de fapt Patriarhiei Moscovei.

E interesant cum sunt lucrurile mistificate din raţiuni politice. Si tocmai aceste lucruri arată cit de dificil va fi sa se găseasca o soluţie problemei transnistrene, pentru ca aceasta tara, in aceste doua chestiuni esenţiale este mult mai unita, inclusiv în Transnistria. Si asta trezeste întrebări despre cum va acţiona Rusia şi cum îşi va schimba atitudinea faţă de chestiune pentru chiar a găsi soluţia...

Europa Liberă: Admiteti ca cineva undeva in exterior pune la cale federalizarea Republicii Moldova?

Kalman Mizsei: În anii in care am fost reprezentant al Uniunii Europene nu am obosit să spun ca acest cuvint "federalizare" nu are nici un înţeles. Un analist politic spunea că nu e vorba (in Moldova) de o federalizare asa cum este in Federaţia Rusă, pentru ca atunci ar fi Ok şi să nu uitam ca Spania este o tara unitară, dar acorda o foarte larga autonomie regiunilor ei. De aceea spun ca acest cuvint nu inseamna nimic.

Ceea ce este important este sa lamurim foarte clar că, spre deosebire de planul Kozak, Moldovei i-ar place sau ar trebui să ofere cît mai multe drepturi regiunii Transnistrene, fără a pune în pericol integritatea statului. Nu trebuie sa fie un stat unitar. Dar trebuie sa fie o singura armata, un singur sistem legal - cu doar mici diferente -, un singur sistem vamal, acestea trebuie sa fie unitare, aceleasi, dar in rest trebuie sa se accepte acordarea unei autonomii cit mai largi regiunii şi simbolismul ideii de unitate naţionala sau de federaţie nu trebuie sa joace un rol important.

In negocieri nu va avea un astfel de rol, caci partile stiu despre ce vorbesc, dar este important ca organizaţiile neguvernamentale şi politicienii din Transnistria care, pentru că s-au obişnuit să fie izolaţi, au idei foarte simpliste despre ce este important pentru ei. Atît pentru Chisinau cît şi pentru Tiraspol nu cuvîntul "federalizare" trebuie să conteze, ci conţinutul: distribuţia puterilor între autorităţile centrale şi locale, şi regiuni.

Si, din această perspectivă o lege buna a descentralizării in Moldova ar fi importantă, pentru că ar arăta că guvernului central nu îi este frică să renunţe la control. Vedeţi, aici este un paradox : cu cît un guvern central este mai speriat să ofere autoritate regiunilor, cu atit introduce mai multe reglementari şi cu atit mai greu este sa guvernezi ţara şi se oferă mult mai mult spaţiu pentru apariţia corupţiei.

Asa că trebuie să fie o initiativă puternică să se reducă puterea centrală, să se ofere mai multe puteri autoritţilor locale din regiunea transnistreană, intr-o înţelegere acceptată, dar să se ia în seama păstrarea acelor atributii esenţiale care tin ţara laolaltă.

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat declara ca „pe mulţi din interior şi din exterior îi deranjează parcursul de succes şi perspectivele Republicii Moldova”. Sa existe chiar atat de multi rauvoitori ai statului Republica Moldova?

Kalman Mizsei: Are dreptate şi asta a fost situatia pe toata perioada existenţei statului moldovean. Pe de-o parte, sunt puteri străine care nu activează pentru integritatea ţării, şi asta se poate vedea în legatură cu Transnistria. Dacă într-o ţară neutră sunt contingente militare străine, 20 de ani dupa conflict, dacă situaţia din Găgăuzia este aşa cum este şi dacă, pe de altă parte, politicieni dinspre Vest îşi exprimă vederi care pun sub semnul întrebării existenţa sau legitimitatea statului moldovean sau existenta unei naţiuni moldoveneşti, şi asa mai departe, cu siguranţă că aceste lucruri contribuie la divizarea ţării.

Cine este prieten al Moldovei trebuie să acţioneze pentru întărirea statalităţii sale şi să ia în seama componeţa ei specială socială, care are două limbi majore de comunicare - şi sigur că primordială este limba romana, asta nu se pune sub semnul îndoielii, aceasta este limba de stat, dar un rol mai mare pentru limba rusă ar trebui să fie o componenta importantă a structurii acestei naţiuni.

O mare parte a populaţiei minoritare ruse foloseşte în primul rind limba rusă pentru comunicare, dar pe de altă parte ţări ca Rusia ar trebui să-i încurajeze pe vorbitorii de limba rusă să devină buni cetăţeni ai Moldovei, să înveţe limba de stat - asa cum foarte corect a cerut preşedintele (Timofte) - aşa că, da, sunt forţe care divizează ţara şi ceea ce face domnul Şelin este o provocare pentru statul moldovenesc, pare-se, poate nu prin intenţii şi sigur că există forţe interne şi externe care nu sunt in favoarea Moldovei.

Eu vin dintr-o ţară unde nimeni nu pune la îndoială statalitatea şi pot să înţeleg diferenţa care este în a sta într-o ţară în care cei din afară exprima în mod constant opinii dubioase despre identitatea si statalitatea Moldovei. De obicei se spune ca susţin integritatea ţării, dar dacă te uiţi la subtextul declaraţiilor lor, nu mai e aşa de limpede.
XS
SM
MD
LG