Linkuri accesibilitate

Electoratul american și procentul celor indeciși trei luni înainte de alegerile prezidențiale


Președintele Barack Obama la o reuniune electorală la Grand Junction, Colorado,la 8 august
Președintele Barack Obama la o reuniune electorală la Grand Junction, Colorado,la 8 august

Un sondaj Gallup pune numărul indecișilor la între 6 și 8 procente, față de 11% acum patru ani.


In alegerile americane, se spune de obicei ca va cistiga cel care reuseste sa-i convinga pe indecisi. Cît de mare este acest segment electoral? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Experti citati de situl Politico sustin ca nu prea sint multi nehotariti, in actualul ciclu al prezidentialelor. In aceste conditii, cei doi candidati - Barack Obama si Mitt Romney - incearca in principal sa maximizeze prezenta la vot a bazei electorale, stinga in cazul presedintelui, drepta pentru Romney.

Sondajele de opinie arata ca acum sint mai putini indecisi decit acum patru ani si asta este in principal consecinta polarizarii politicii americane. Obama pune accent pe o retorica de clasa, sintetizata de indemnul de a mari impozitele celor instariti. Pe de alta parte Mitt Romney cultiva miscarea Tea Party, care este ultra-conservatoare.

Fostul guvernator de Ohio, Ted Strickland, care este co-presedintele campaniei lui Obama a spus ca nu stie daca cei care par sa se fi decis pot fi convinsi sa se razgindeasca, dar procentul celor indecisi e mic. Un sondaj Gallup pune numarul indecisilor la intre 6 si 8 procente, fata de 11% acum patru ani. Un alt sondaj, NBC arata ca procentul indecisilor ar fi chiar mai mic, 3%, o scadere cu 12 procente fata de acum patru ani.

Campania presedintelui isi propune in principal sa entuziasmeze sprijinitorii, nu sa convinga indecisi. Echipa lui Romney a ajuns la o concluzie interesanta si anume ca putinii indecisi si-au format o opinie despre Obama, dar nu si despre candidatul republican. Neil Newhouse spune ca in asta vede avantajul pentru echipa sa. „Indecisii nu sint indecisi cu privire la Obama, ei s-au decis cu privire la Obama. Nu voteaza cu Obama. Nu sint deschisi pentru candidatura lui Obama. Candidatul in legatura cu care incearca sa-si formeze o opinie este Romney. Avem sansa de a cistiga teren in acest segment electoral daca reusim sa definim ce reprezinta Mitt Romney”.

Consecinta acestei situatii este ca cei doi candidati nu simt nevoia cum a fost cazul in trecut sa-si mute retorica catre centrul spectrului politic. Ei ramin la drepta si repectiv stinga, accentuind polarizarea.
XS
SM
MD
LG