Linkuri accesibilitate

Să dezvoltăm cultura utilizării apei


Marin Adam: „R. Moldova necesită să fie aprovizionată stabil cu apă potabilă de calitate prin apeducte.”


Continuăm subiectul schimbărilor climatice care, după cum spun experţii, vor afecta grav în următorii 30-40 de ani tot teritoriul Republicii Moldova. Dacă ieri am vorbit cu ecologiştii, astăzi aflăm şi punctul de vedere al directorului Agenţiei „Apele Moldovei”, Dl Marin Adam.

Marin Adam: „Ca să nu panicăm, ca să nu oferim o informaţie care ar provoca panică în societate, să spunem că anual Republica Moldova este traversată de un debit de apă pe râurile Nistru şi Prut în mărime de 12 miliarde de metri cubi.

Proiecte de dezvoltare patronate de Apele Moldovei
Proiecte de dezvoltare patronate de Apele Moldovei
Pentru necesitatea din toate ramurile economiei naţionale, printre care şi aprovizionarea cu apă potabilă, cât şi irigarea, se utilizează până la 300 de milioane, deci, 12 miliarde şi 300 de milioane. Rezervele apelor subterane constituie circa la 1 miliard şi 200 milioane metri cubi.

Seceta care s-a stabilit din anul 2011, de cînd avem o secetă profundă, în mare măsură, a afectat apele de suprafaţă. Cele mai afectate sunt iazurile cu un volum de apă până la 1 milion de metri cubi, şi râuleţele şi fântânile care sunt alimentate cu apele freatice.

Noi avem două lacuri de acumulare pe râurile transfrontaliere, deci pe Nistru este vorba de lacul de acumulare Dnestrovsk. Acum, la moment, nivelul apei este mai jos de nivelul normal de reţinere cu circa 2,5 – 2,6 m. Volumul de apă disponibil pentru utilizare constituie circa 200 de milioane metri cubi. Actualmente, la acest lac de acumulare de la Dnestrovsk, debitul de evacuare constituie 150 – 160 de metri cubi, care asigură funcţionarea stabilă a prizelor de apă amplasate pe râul Nistru.

Ceva mai înainte se vehicula în presă că Chişinăul rămâne fără apă, deci cu siguranţă să fie linişte, să fie înţelegere că la situaţia aceasta nu s-a ajuns şi nu vom ajunge. Suntem capabili să gestionăm gospodărirea apelor în modul corespunzător ca să fie asigurate toate ramurile economiei naţionale.”

Europa Liberă: Totuşi, dle Adam, ce soluţii ar trebui să gândim în situaţia aceasta? Am văzut zilele acestea că oamenii din sate rămân fără apă, nu au de unde să o ia?

Marin Adam:
„Anul secetos a făcut ca apele de suprafaţă, apele freatice, să se retragă, deci asta este cauza de ce în fântâni, în sate, nu este apă. Soluţia pentru viitor este numai de regionalizarea reţelelor de apă. Republica Moldova necesită să fie aprovizionată stabil cu apă potabilă de calitate prin apeducte.

Apa din fântâni este deja în trecut. Noi trebuie să ne conformăm situaţiei reale şi schimbărilor climatice. Avem capacitatea, avem resurse. Actualmente pentru zona de Nord avem un apeduct strategic, Soroca-Bălţi, care este priza de captare din râul Nistru, aprovizionează cu apă potabilă, de calitate, Soroca şi Bălţiul.

Un rezervor de apă pentru irigații în Armenia
Un rezervor de apă pentru irigații în Armenia
În perspectivă este proiect de aprovizionare cu apă din acest apeduct a cinci raioane din zona de Nord. Pentru zona de centru avem proiect şi dorim să îl implementăm – aprovizionarea cu apă pe zona centru – Chişinău-Străşeni, deci avem un studiu de fezabilitate referitor la Străşeni-Călăraşi să fie un apeduct strategic Chişinău Călăraşi, iarăşi cu apa captată din râul Nistru. Pentru zona de sud este un proiect însă nu este încă implementat, Leova-Iargara-Basarabeasca. Zona de sud vrem să fie aprovizionată din râul Prut.”

Europa Liberă: Toate aceste proiecte în ce proporţii rezolvă problema?

Marin Adam:
„Este vorba despre apeductele magistrale, dar problema care există la moment, cînd nu este creată şi nu este dezvoltată regionalizarea reţelelor pe interior, care sunt în atribuţia autorităţilor publice locale şi anume crearea Asociaţiilor utilizatorilor de apă în localităţi.”

Europa Liberă: Pentru asta ar trebui să existe nişte strategii, nişte planuri bine puse la punct?

Marin Adam:
„Noi le avem. Este aprobată Strategia de aprovizionare cu apă.”

Europa Liberă: Cam pe cîţi ani prevedeţi să dureze procesul de construcţie a apeductelor nu doar magistrale ci şi cele locale?

Marin Adam:
„Este greu să mă expun acum. Cu siguranţă pot să spun că o magistrală de apă de la momentul identificării surselor financiare şi existenţei proiectului expertizat, poate fi construită timp de un an de zile. Mai departe ce facem? Este vorba despre crearea Asociaţiei utilizatorilor de apă, aici e durerea, aici o văd eu.”

Europa Liberă: Asupra autorităţilor publice locale, despre care spuneaţi că trebuie să organizeze astfel de Asociaţii şi să construiască la nivel local apeducte, aveţi vreo putere de influenţă? Că nu toate autorităţile publice locale au grija asta.

Marin Adam:
„Agenţia nu are putere de influenţă, are puterea de a conversa, de a convinge, de a demonstra că este necesar şi totuşi avem Guvernul, avem prin hotărâre de Guvern aprobată Strategia de aprovizionare cu apă şi sanitaţie pentru perioada 2011-2020, care este lucrul de căpătâi atât pentru Agenţia „Apele Moldovei”, cît şi pentru autorităţile publice locale.

Europa Liberă: Dar în acest moment cum stăm, cât la sută din localităţi sunt acoperite cu apeducte?

Marin Adam:
„40-45 % deja au reţele construite. Mai avem mult, este loc de succes.”

Europa Liberă: Dar vreun plan de stabilire a zonelor umede, chiar şi acolo unde au înaintat încă din perioada sovietică satele, în albiile râurilor, în sensul acesta se face ceva?

Marin Adam:
„După dezmăţurile naturale care au avut loc în
Inundații la Drepcăuți, în 2008
Inundații la Drepcăuți, în 2008
2008-2010, mă refer la inundaţii, Agenţia are ca destinaţie monitorizarea, supravegherea şi gestionarea digurilor de protecţie, care servesc ca protecţie împotriva inundaţiei.”

Europa Liberă: În concluzie, dle Adam, pentru seceta asta care parcă de la an la an se simte tot mai sever, ce măsuri aveţi în vedere ca să nu ne transformăm în deşert?

Marin Adam:
„Cred că este necesar de mici copii, din şcoală, să dezvoltăm, să explicăm modul de utilizare, necesitatea utilizării apei, pentru că la noi se formează un paradox – dacă este aprovizionat un sat cu o reţea de apeduct, locuitorii din preajma turnului de apă îşi permit să irige grădina fără a ţine a cont că cei care sunt puţin mai îndepărtaţi şi tot sunt utilizatori de bună credinţă, conectaţi la acelaţi apeduct, fizic practic nu au resurse, nu le ajunge apă.”

Europa Liberă: De am avea apeducte, dar acolo se vor lămuri oamenii între ei. Dar la nivel mai general?

Marin Adam:
„Este foarte important să dezvoltăm cultura şi ne dorim ca Agenţia „Apele Moldovei” să aducă la bun sfârşit toate planurile, proiectele, ca lumea să beneficieze de apă de calitate în orice colţ al Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG