Linkuri accesibilitate

Guvernul socialist francez reia practica alungării romilor est-europeni


Romi expulzați de poliție de la Villeurbanne, lîngă Lyon
Romi expulzați de poliție de la Villeurbanne, lîngă Lyon

Autoritățile le oferă romilor care vor să se întoarcă în țara de origine 300 de euro în cazul adulților și 150 de euro fiecărui copil.


Conducerea socialistă a Franței și-a atras critici aspre din partea apărătorilor drepturilor omului reluând ieri o practică destul de controversată a fostei guvernări de dreapta: expulzarea romilor din taberele considerate ilegale. Detalii are Mircea Țicudean.

Două tabere de romi, ridicate pe un teren din proprietatea statului, au fost evacuate joi în apropierea orașului Lille, din nordul Franței, în vreme ce în sudul țării, lângă Lyon, alți romi se pregăteau să se întoarcă în România.

Agenția France Presse notează că evacuările și expulzările de joi sunt primele de acest fel de la alegerile câștigate de candidatul stângii, François Hollande și au trezit temeri că noul președinte ar putea reveni în privința imigrației la practicile celui dinainte, conservatorul Nicolas Sarkozy. În 2010 Franța a fost criticată pe plan internațional pentru deportarea a sute de romi din tabere ilegale și trimiterea lor în țările de origine – România și Bulgaria.

La vremea aceea, comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, l-a înfuriat pe președintele Sarkozy comparând practicile anti-imigrație ale Parisului cu deportările din vremea celui de-al doilea război mondial.

Noile evacuări de ieri, de lângă Lille, au fost deplânse de apărătorii francezi ai drepturilor omului. Roseline Tiset, de la Liga pentru Drepturile Omului, a spus că este revoltător că oamenii sunt evacuați fără să li se spună unde să se ducă. „Mă așteptam mai mult de la președintele Hollande”, a mai spus activista, amintind că în campanie, liderul socialist a promis că dacă va fi nevoie să se desființeze o tabără ilegală, locuitorilor le se vor oferi „alternative”.

Părintele Arthur, un preot care apără drepturile omului și urma să boteze ieri șapte copii romi, a spus AFP că se simte „înșelat”. „Măcar fostul președinte Sarkozy emitea avertizări înaintea evacuărilor”, a spus părintele.

Între timp, lângă Lyon, autoritățile încercau ieri să adune cam 240 de romi care urmau să fie trimiși înapoi în România cu avionul în baza unui aranjament practicat și pe vremea lui Sarkozy, prezentat ca „repatriere benevolă”. Autoritățile le oferă romilor care vor să se întoarcă în țara de origine 300 de euro în cazul adulților și 150 de euro fiecărui copil.

Organizația umanitară Medecins du Monde a spus că aproximativ 200 de romi au plecat în ultimele zile din taberele din zona Lyonului, ca să nu fie expulzați în România.

Potrivit AFP, se crede că în taberele de la marginea marilor orașe franceze trăiesc cam 15.000 de romi, dintre care 4000 în zona Parisului. Autoritățile franceze, criticate aspru în trecut pentru expulzări, susțin că ele nu au nici un fel de caracter rasist și sunt perfect legale, inclusiv în cazul romilor din România și Bulgaria, care sunt cetățeni ai Uniunii Europene.

Parisul invocă faptul că legea franceză permite expulzarea europenilor care nu pot dovedi că au mijloace de a se întreține pe teritoriul Franței.
În timpul primului val de expulzări de romi din Franța, acum doi ani, Bulgaria a aplaudat decizia Parisului, în vreme ce România a emis unele obiecții, considerând că dreptul la libera circulație al cetățenilor ei a fost încălcat.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG