Linkuri accesibilitate

Vizita Angelei Merkel la Chișinău (Evenimentul zilei)


Veșnica luptă în jurul referendumului (Adevărul, gândul.ro).


Evenimentul zilei insereaza astazi stirea despre vizita cancelarului german Angela Merkel la Chisinau, programata pentru 29 iulie. Titlul stirii arata ca vizita este deja „bruiata” de scenariul federalizarii Moldovei, ca urmare a conferintei internationale din 20-23 iunie din Germania, in cadrul careia s-a discutat situatia din Transnistria. „Atunci s-a vorbit despre scenariul unei intelegeri intre Germania si Rusia (...) Berlinul ar urmari extinderea sferei influentei sale in afara zonei euro, iar Moscova ar impiedica unirea Basarabiei cu Romania si ar mentine-o in sfera sa de influenta”, scrie Evenimentul zilei.

Ziarul relateaza si pozitiile publicatiei Komsomolskaia Pravda, anume ca rusii s-ar insarcina cu partea politica a tranzactiei, germanii fiind dispusi sa o finanteze. Sunt insa citati si analisti, care nu impartasesc aceasta interpretare. Orice tip de federalizare ar insemna dizolvarea statului si ar transforma Moldova intr-un teritoriu practic neguvernat, impartit in mici principate feudale – este parerea lui Vladimir Socor. Nicu Popescu crede ca vizita cancelarului Merkel este un semnal transmis Moscovei ca Moldova nu mai este in sfera sa de influenta.

Doua articole din presa de la Bucuresti tin sa faca precizari tehnice, sa spunem asa, in vacarmul crizei politice din Romania. In Adevarul, Liviu Avram reaminteste esentialul in legatura cu faimosul cvorum care ar trebui sau n-ar trebui sa fie indeplinit pentru a se lua in considerare un referendum. Jurnalistul spune ca legea referendumului dateaza din 2000 si prevedea cvorum, dar referendumurile au fost exceptate de la cvorum prima oara in 2007, a doua oara in 2012, in ambele situatii legat de suspendarrea presedintelui Traian Basescu de catre Parlament.

Liviu Avram crede ca respectarea cvorumului la un referendum, chiar daca acest prag de participare nu e cerut la alegeri, este necesara. Referendumul este o consultare convocata ca urmare a unei situatii considerate exceptionale si trebuie verificat daca alegatorii considera intr-adevar importanta tema respectiva.

In gandul.ro, Andrei Luca Popescu reaminteste, la randul sau, esentialul legat de Curtea constitutionala. Da, acolo sunt cei noua „dumnezei ai Romnaiei”, judecatorii presupus impartiali, dar din pacate ei sunt numiti la propunerea partidelor politice. Tot din pacate, numai un roman poate intelege de ce acest detaliu compromite din start ideea de impartialitate, in timp ce un functionar european nu vede nucio problema si apara principiul impartialitatii Curtii constitutionale, care trebuie respectata intr-un stat de drept.

O analiza din Curentul, semnata de Madalin Necsutu, se lanseaza in pronosticuri politice: dupa ce l-a criticat pe fata pe premierul Victor Ponta pentru ca s-a lasat intimidat de reactiile externe, presedintele interimar Crin Antonescu isi incepe coborarea politica. Uniunea Social-Liberala ar fi, in acet moment, deja fracturata, deznodamantul n-ar putea venie mai tarziu de decizia Curtii constitutionale privind validarea sua nu a refendumului pentru demiterea presedintelui Basescu.
XS
SM
MD
LG