Linkuri accesibilitate

E oficial: zona euro pregăteşte ieşirea Greciei


Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrupului, cere presei să înceteze „a-i mai prezenta pe greci ca pe un popor care nu merită respect“.


Pentru prima oară, într-un interviu acordat marți televiziunii germane WDR3, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrupului și cel mai vechi șef de guvern european în funcțiune, a vorbit public despre posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro. „Din felul în care se prezintă lucrurile acum“, a spus Juncker, „ieșirea Greciei din euro s-ar putea face în mod ordonat, controlabil [ein berherrschbarer Vorgang]. Lucrul nu ar fi totuși de dorit“, a urmat el, „deoarece ar implica riscuri considerabile, mai ales pentru oamenii de rînd din Grecia.“
Intrebat cînd s-ar putea întîmpla asta, Juncker a înlăturat eventualitatea unei ieșiri iminente a Greciei din grupul celor 17 țări UE (din 27 membri UE) care folosesc moneda comună, mulțimindu-se să spună că asta nu s-ar putea intâmpla înainte de sfârșitul toamnei, ba poate chiar nici atunci.
O altă voce importantă care își exprimase îndoiala că Grecia ar putea rămâne în euro fusese, luna trecuta, cea a ministrului german al economiei, Philipp Roesler, care spusese că lucrul ar putea declanșa un „lanț de orori“ dar asta fusese luat ca un act oratoricesc din partea ministrului un țări care nu încetează să repete că s-a săturat să tot plătească pentru Grecia și care pe deasupra mai este și președintele partidului liberal (FDP) din coaliția lui Merkel.
Faptul că un avertisment similar e auzit din gura lui Juncker, omul considerat cel mai prudent politician european actual și care conduce din 2005 încoace zona euro are însă o cu totul altă relevanță. Asta înseamnă că eventualitatea e studiată în mod serios la Bruxelles și că există deja planuri pentru a face excluderea Greciei „ordonată și controlabilă“. Cum o spune însă Juncker, e discutabil dacă ea va fi așa „si pentru oamenii de rînd din Grecia“.
Juncker a ținut însă să sublinieze și responsabilitatea presei în apariția valului de ostilitate în Europa împotriva Greciei, cerînd presei din toate țările UE să înceteze „a-i mai prezenta pe greci ca pe un popor care nu merită respect“.
Un simplu gest retoric, desigur, iar Juncker o știe. Presa va continua să-i linșeze pe greci, de-ar fi și numai pentru că în timpuri de criză e nevoie de un vinovat ușor de identificat și de blamat.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG