Linkuri accesibilitate

Noi ajutoare UE pentru Moldova


Moldova va primi 94 de milioane de euro pentru reforma justiţiei şi va fi inclusă în programul „Vecinătatea Estică”.


Comisia Europeană si-a anunțat noi programe pentru Moldova. Unul este un pachet de fonduri de 94 de milioane de euro destinate reformei justitiei si implementarii unei intregi serii de proiecte regionale; al doilea consta in includerea Moldovei intr-un program destinat imbunatatirii retelelor locale de transport in cadrul a ceea ce se numeste „Vecinatatea Estică“.

Aceasta „Vecinatate Estica“ include Moldova, Ucraina si Bielorusia, precum si cele trei republici din Caucaz: Georgia, Armenia si Azerbaidjanul. Interesul Uniunii Europene pentru regiunea din jurul Marii Negre dateaza din momentul destramarii Uniunii Sovietice, când Europa a dorit să se asigure de posibilitatea de a obține gaze și petrol din țările producătoare din jurul mărilor Neagră și Caspică.

Cum toate infrastructurile de transport treceau atunci prin Rusia, Europa a căutat să pună la punct o serie de proiecte care ar fi adus energia prin rețele de pipeline prin Georgia pe sub marea Neagră, sau, într-un proiect alternativ abandonat, prin Ucraina și Moldova.

Foarte rapid, Europa a pierdut cursa energiei de la Marea Neagră în favoarea Statelor Unite, iar evoluțiile politice din Moldova și Ucraina din ultimele două decenii au pus capăt proiectelor. A rămas însă activ programul numit TRACECA, de la Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia, și în cadrul acestui proiect, reactivat acum, Moldova va benficia de o serie de fonduri și ajutoare pentru reabilitarea rețelelor sale de transport.

Cât despre pachetul de fonduri de 94 de milioane de euro, el acoperă, pe lîngă sprijinul reformelor din justiție, sprijin pentru o serie de programe din învățămînt, o serie de programe regionale, astfel încât, cum o spune documentul semnat de vice-presedintele Comisiei Europene Antonio Tajani, Moldova să poată fi sprijinită în „ameliorarea coeziunii sale economice, sociale și teritoriale“, precum si pentru programe anexă cum ar fi cel de liberalizare a regimului vizelor.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG