Linkuri accesibilitate

România are nevoie de aportul electoral al românilor din străinătate (România liberă)


O frază-cheie din motivarea Curții Constituționale a dispărut la publicarea în Monitorul oficial... (Adevărul).


România are nevoie de aportul electoral al românilor din strainatate, scrie Gabriel Bejan in Romania libera. El arata ca românii din tara se impart, grosso modo, in trei categorii: putini care voteaza, sau se abtin, in functie de propria constiinta sau pe baza culturii politice pe care si-au format-o in timp; mult mai multi merg sau nu la vot convinsi de persoane influente din comunitatea lor: primarul, seful organizatiei politice locale, preotul etc. Tot aici intra si cei care, sa zicem, voteaza mobilizati de mita electorala. Cea de a treia categorie sunt acei români din tara care nu voteaza pur si simplu. Ei reprezinta 40-50% din listele de alegatori si se comporta asa pentru ca nu au incredere in politicieni, nu se pot orienta dpdv politic sau considera ca au altceva de facut. Spre deosebire de românii din tara, cei care se afla in afara granitelor nu vin la urne adusi cu autocarul, nu pot fi santajati cu pierderea ajutorului social si nu voteaza pentru pungi cu mancare, scrie Gabriel Bejan, care considera ca Uniunea Social Liberala, aflata la guvernare, le-a pus gand rau. Cea mai clara dovada a fost declaratia presedintelui fondator la Partidului Social-Democrat, Ion Iliescu, care a apreciat ca romanii care traiesc in afara tarii mai mult de 6 luni trebuie scosi din listele electorale.

Ziarul Adevarul informeaza ca o fraza-cheie din motivarea Curtii Constitutionale la respingerea unei contestatii a USL privind referendumul din 29 iulie a disparut pur si simplu la publicarea in Monitorul oficial. Fraza cu pricina spunea ca cetatenii români cu domiciliul in strainatate trebuie luati in calcul la stabilirea cvorumului cerut de lege pentru validarea referendumului. Dupa cum se stie, la referendumul organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu cvorumul de 50% + 1 dintre cetatenii cu drept de vot nu a fost atins, dar Curtea Constitutionala este cea care trebuie sa consfinteasca acest lucru si inca nu a facut-o. Majoritatea romanilor traitori in afara Romaniei se afla in Republica Moldova, mai arata acest articol din Adevarul.

Ministrul de interne din guvernul Ponta, Ioan Rus, a demisionat, acuzand presiuni asupra sa pentru a modifica listele electorale. Cristian Campeanu sustine in Romania libera ca demisia lui Rus este gestul de capitulare al USL, care ar fi pierdut razboiul cu Traian Basescu. Legat de aceeasi demisie, Adrian Patrusca scrie in Evenimentul zilei ca ministrul demisionar Ioan Rus, un politician experimentat, s-a pus rapid la adapost de ceea ce ar fi insemnat „adancirea in penal”.
XS
SM
MD
LG