Linkuri accesibilitate

Evaziunea fiscală ca fenomen generalizat în Moldova


Dumitru Budianschi
Dumitru Budianschi

Dumitru Budianschi: „evaziunea are rădăcini profunde în mentalitate, relaţii interumane, nu poate fi eradicată doar prin măsuri cosmetice.”


Noul şef la FISC, Nicolae Vicol, numit în locul celui precedent, care nu a fost suficient de perseverent în lupta cu evaziunea fiscală, a anunţat ieri război fraudelor multinaţionale, firmelor fantomă, hoţilor de TVA, dar şi propriilor subalterni contaminaţi de microbul corupţiei. Despre noua cruciadă fiscală vom discuta în această dimineaţă cu expertul Dumitru Budianschi, directorul programului „Sectorul Public: economie, management și finanțe” de la Centrul analitic „Expert-Grup”.

Europa Liberă: Dle Budianschi, ceea ce vrem, logic, să vă întrebăm mai întâi este cum aţi stabili un diagnostic al problemelor fiscale pe care le are Republica Moldova? Există vreun specific moldovenesc al evaziunii fiscale sau cât de originali sau nu sânt cei chemaţi să scoată la iveală acest nărav?

Dumitru Budianschi:
„În primul rând, specificul moldovenesc se reduce de fapt la preluarea „celor mai bune practici” întâlnite până acum şi aplicate bine în R. Moldova. Adică, aproape toate posibilităţile de evaziune fiscală, de economie tenebră în R. Moldova de către oamenii „deştepţi” au fost implementate.

Mai mult decât atât, în R. Moldova cu toţii am văzut, în 2009 am auzit spunându-se tare că fisc-ul este un organ în organ în lupta politică, că fisc-ul este un instrument de luptă economică şi că fisc-ul este un izvor de corupţie. Aceasta era situaţia în 2009. Suntem în 2012. Care este situaţia, unde avem succese, ce s-a modificat? Deci, în linii generale o simţire generalizată la nivel de societate că lucrurile stau foarte bine nu se observă.”

Europa Liberă: Dar de ce nu s-a curmat asta? Oamenii care trebuiau să taie craca de sub picioarele celor corupţi să zicem de ce nu au făcut asta?

Dumitru Budianschi:
„În Republica Moldova este o situaţie destul de dramatică privind evaziunea fiscală. Este un fenomen generalizat, el are tradiţii, are rădăcini profunde legate de mentalitate, de relaţii interumane, este un fenomen care nu poate fi extirpat, eradicat doar prin măsuri cosmetice sau de către o singură instituţie cum este Inspectoratul Fiscal.”

Europa Liberă: Adică, o viaţă de om nu ar fi suficientă?

Dumitru Budianschi:
„O viaţă de om nu ar fi suficientă dacă problema ar fi pusă la justa valoare, ar fi pusă într-un context instituţional clar şi foarte clar ar fi trasate obiectivele…”

Europa Liberă: Dle Budianschi, dar guvernanţii, mediul de experţi au barem o estimare a veniturilor ascunse de ochii fiscului? Care este miza noului război declanşat de guvern? Alteori se vorbea de o economie tenebră care ar rula mijloace comparabile cu jumătate din fondurile economiei oficiale, este adevărat?

Dumitru Budianschi:
„Ce putem noi afirma la ziua de astăzi este că statistica ne oferă date privind economia neobservată, ea se cifrează la 20 de procente din PIB. În rest, diferiţi experţi, din propria lor experienţă din activitatea pe anumite segmente, pot veni cu anumite estimări. Cele mai exacte date ar fi desigur posibil să le obţinem de la instituţiile ce se ocupă pe aceste domenii, adică de la Inspectoratul Fiscal, de la Vamă, de la Poliţie – ele deţin datele care poate să ne ofere cel mai aproape estimările acestei dimensiuni ale evaziunii fiscale şi ale economiei tenebre.

Experţii independenţi nu au toate instrumentele la îndemână decât să facă o chestionare a agenţilor economici, a populaţiei, din care în mod indirect să deducă cam care ar fi nivelul. Însă totuşi aceasta ar fi treabă a instituţiilor, pentru a-şi stabili strategiile de eradicare.”

Europa Liberă: Haideţi să vorbim despre un exemplu foarte concrete. Iată, azi dimineaţă auzeam la radio, şi aseară, o ştire despre studenţii care o să închirieze foarte curând apartamente. Şi o să plătească fiecare câte 120-180 de euro pentru o garsonieră. Oare chiar nu se ştie numărul de studenţi care închiriază apartamentele, sau cei care iau bani pe aceste apartamente şi care ascund nişte venituri, nu grozave, dar picătură cu picătură? Iată pe acest segment, pe acest exemplu, de ce fiscul nu-i scoate la iveală pe oamenii care profită din închirierea unor spaţii de locuit?

Dumitru Budianschi: „Întrebarea este retorică de fapt. Probabil, dacă iarăşi ne uităm puţin cum funcţionează fiscul, el nu are libertatea de acţiune, probabil, eu aşa mă gândesc. Şi modul cum a fost demis şeful inspectoratului şi a fost numit altul a fost unul nu prea clar, să spunem aşa. Nu s-a făcut în baza unor obiective neîndeplinite, la un raport la sfârşitul anului, eu ştiu… deci, a fost aşa o modalitate cam nu prea clară…”

Europa Liberă: Adică ceva i se incriminează, dar nu ştim ce…

Dumitru Budianschi:
„Exact. Instituţia nu funcţionează bine, dar ce i s-a pus în sarcină, ce resurse i s-au dat, ce instrumente i s-au oferit, ce s-a cerut pe final? Noi nu ştim asta…”

Europa Liberă: Tocmai din această cauză vă întrebam, ca să înţelegem noi şi ascultătorii: ce de fapt vrea fiscul, să prindă marii rechini neplătitori de fisc sau se duce la fiecare cetăţean, sau şi una, şi alta?

Dumitru Budianschi:
„Uitaţi-vă, dacă fisc-ul ar merge pe căi de tipul acesta, cu apartamentele şi aşa mai departe, în primul rând lui resurse, să spunem aşa, nici umane, nici financiare probabil nu i-ar fi suficiente, aceasta ar trezi probabil o nemulţumire enormă din partea populaţiei, ceea ce ar eroda fundamentul politic. Fix aşa cum a fost cu ideea de a pune accize pe o cantitate mai mare de o tonă de vin – a stârnit un val de nemulţumire.

Deci, strategia de eradicare a economiei tenebre şi a evaziunii fiscale este o strategie strict legată cu politicul, ea trebuie să ţină cont de factorul politic şi trebuie să găsească paşii corecţi: primul pas, al doilea şi aşa mai departe – în aşa mod încât într-o perioadă scurtă de timp să amungi la un nivel controlabil al acestui fenomen.”

Europa Liberă: Tocmai despre paşi vrem să vă întrebăm în continuare. La un briefing susţinut imediat ce a ajuns la şefia instituţiei în care lucrase şi până acum, dar la o funcţie inferioară, Nicolae Vicol a enumerat câteva priorităţi, cum ar fi combaterea fraudelor multinaţionale, a celor de tip carusel, adică lupta cu firmele fantomă, lupta cu furtul de TVA. Noul şef al instituţiei s-a declarat de asemenea hotărât să facă ordine în propria curte, avertizând că-i va da afară pe subalternii neoneşti. Cu ce ar trebui să înceapă totuşi domnia sa, din punctul dumneavoastră de vedere?

Dumitru Budianschi:
„Eu am ascultat briefingul şefului inspectoratului. Vreau să vă spun că dumnealui are o experienţă bogată şi cunoaşte foarte bine ce are de făcut. Nu ştiu dacă are şi restul instrumentelor, pentru a realiza ceea ce şi-a propus.

Eu cred totuşi că ar fi necesară activitatea pe trei direcţii: diminuare fenomenului corupţiei, ţinând cont nu numai de coruptibilitatea angajaţilor proprii, ci ţinând cont că mai există posibil sau au mai rămas probabil nişte indicaţii politice, de răfuială şi aşa mai departe. Acestea toate ar trebui eradicate.

A doua direcţie ar fi administrare fiscală prietenoasă pentru oamenii de afaceri. Şi a treia direcţie ar fi nemijlocit eradicarea evaziunii fiscale. Şi aici aş pune pe primul plan colaborarea cu restul instituţiilor ce se ocupă cu acest domeniu.

Acum avem câteva instituţii implicate în acest mecanism, cum ar fi Serviciul Vamal, de exemplu. Însă la Serviciul Vamal totul e în regulă, cum aţi observat. Acolo au fost promovări în grade şi aşa mai departe. deci, nu este foarte clar acest mecanism, care sunt angrenările necesare pentru a avea succes în acest domeniu. Dacă se va lăsa Inspectoratul Fiscal să-şi facă treaba fără implicarea guvernului, care să pună această activitate într-o strategie mai amplă, asta se va transforma într-o campanie şi se va sfârşi foarte curând, aşa cum ne-am obişnuit deja.”

Europa Liberă: Dle Budianschi, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG