Linkuri accesibilitate

Guvernul român remaniat în punctele sensibile


…dar completat cu oameni din linia dură a celor pe care se pot baza premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu.


În România disputele privind felul cum a fost organizat referendumul pentru demiterea șefului statului au provocat primele victime politice din tabăra celor care vor debarcarea lui Traian Băsescu – adică aliații premierului Victor Ponta. Detalii despre demisiile și schimbările din guvern, în relatarea corespondentei noastre la București, Sabina Fati.

Guvernul Roman, remaniat in punctele sale cele mai sensibile ar putea fi mai excesiv, decit cel care a produs blocajul tarii incepind cu luna iulie cind socialistii si liberali au decis suspendarea presedintelui Traian Basescu. Pentru fotoliul justitiei a fost nominalizata judecatoarea Mona Pivniceru, o apropiata a liberalilor, cunoscuta pentru adversitatile sale fata de Traian Basescu si fata de procurorul sef anticoruptie Daniel Morar, despre care spunea inca de la inceputul anului ca ar trebui sa-si termine mandatul. Ca presedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania a fost aleasa in Consiliul Superior al Magistraturii, iar premierul Victor Ponta i-a oferit Justitia argumentind ca este o persoana independenta din punct de vedere politic. Este interesant insa, ca presedintele interimar, a declarat cu doua zile in urma ca nu se va opune, daca ministrul Justitiei ii va propune schimarea procurorului sef anticoruptie, al carui mandat a expriat, desi este prelungit. De asemenea, Crin Antonescu a vorbit si despre incheierea mandatului procurorului general, Codruta Kovesi, la mijlocul lunii viitoare.

Presedintele interimar si premierul isi luasera insa angajamentul in fata liderilor de la Bruxelles sa nu faca schimbari in Justitie, cel putin pina la clarificarea situatiei lui Traian Basescu. Noua ministra de resort este o persoana extrem de vocala si voluntara, care isi va asuma probabil astfel de schimbari.

Oricum nu este clar deocamdata daca Mona Pivniceru este dispusa sa-si dea demisia de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si din Consiliul Superior al Magistraturii, fiindca ea incearca sa obtina doar o detasare din aceste functii, ceea ce ar putea produce o situatie de incompatibilitate pentru noua ministra a Justitiei.

Noul ministru de externe este incepind de astazi senatorul socialist, Titus Corlatean care a detinut pina acum fotoliul Justitiei, dar care are o experienta destul de mare in diplomatie, de unde l-a si selectat fostul premier Adrian Nastase, caruia i-a fost consilier si purtator de cuvint. Predecesorul sau, Andrei Marga a fost demis, fiindca se pare ca nu a putut sa tina piept criticilor venite din capitalele occidentale din cauza felului in care Parlamentul de la Bucuresti l-a suspendat pe Traian Basescu. De asemenea, senatorul socialist Dan Sova, cunoscut pentru declaratiile sale extremiste, inclusiv cea referitoare la negarea Holocaustlui a devenit ministru pentru relatia cu Parlamentul.

Remanierea Guvernului Romaniei a fost anuntata dupa ce ministrul de Interne Ioan Rus si-a dat demisia acuzind presiuni multiple venite dinspre presedintele suspendat Traian Basescu, dar si dinspre presedintele interimar Crin Antonescu. Ministrul de interne a fost acuzat de toate partile pentru felul in care a folosit listele electorale inainte de Referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu: socialistii si liberalii romani sustin ca Ioan Rus s-a grabit sa dea numarul exact al votantilor romani (18.292.514), in vrece ce tabara presedintelui suspendat il suspecteaza ca a raspuns presiunilor care s-au facut asupra sa, astfel incit a aprobat apoi trimitrea la Curtea Constitutionala a unei declaratii prin care nu-si mai asuma “veridicitatea” numarului electorilor. Aceste ocolisuri au determinat in cele din urma aminarea cu o luna a verdictului Curtii cu privire la revenirea sau demiterea lui Traian Basescu, tocmai fiindca demiterea poate avea loc doar daca jumatate plus unu din electorat a venit la vot. Potrivt Autoritatii Electorale Centrale prezenta la vot nu a depasit 46,2 procente. In locul lui Ioan Rus, socialistii l-au numit pe Mircea Dusa, fost prefect de Harghita, un polician nationalist si loial premierului.

Asadar in Guvernul Romaniei au fost promovati oameni din linia dura a celor pe care se pot baza cei doi lideri aflati acum in frutnea tarii, premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu.
XS
SM
MD
LG