Linkuri accesibilitate

Urma rusă în evoluţiile din România (Adevărul)


Criza românească şi relaţiile cu UE şi SUA (România liberă)


Mai multe dintre comentariile zilei se opresc la ipoteza ca Rusia n-ar fi straina de evolutiile politice din Romania ultimelor saptamani. Mihnea Maruta, noul redactor sef al ziarului Adevarul, pune fata in fata ipoteza ca Uniunea Social-Democrata sa faca jocul Rusiei din prostie (urmarind doar razbunarea cu orice pret pe Traian Basescu), sau ca act de tradare. Articolul pare sa incline spre prima varianta, pornind de la argumentele descusute sub care a fost supendat presedintele Traian Basescu: i s-au reprosat politizarea justitiei, scaderile de salarii, atmosfera otravita si insusirea de atributii ale premierului – enumera Mihnea Maruta. Varianta tradarii este doar enuntata, iar singura certitudine pare sa fie in acest articol din Adevarul mesajul referendumului, asa cum a iesit el: romanii ar dori o coabitare, cel putin pana la alegerile parlamentare din toamna.

Tot in Adevarul, Grigore Cartianu se dovedeste mult mai convins ca Rusia e implicata in ce se intampla in Romania, chiar daca sugestiile transmise de la Moscova actualilor guvernnati de la Bucuresti au venit numai prin intermediul ziaristilor de la Vocea Rusiei. “E prima oara dupa decembrie 1989 cand ziaristii platiti de guvernul de la Moscova se manifesta atat de agresiv la adresa ordinii de stat din Romania”, scrie Cartianu. El se refera la recomandarile facute la acest post de radio inca de a doua zi dupa referendumul din 29 iulie, si anume ca guvernul Ponta sa iasa din atitudinea defensiva si sa actioneze in forta, apeland eventual la manifestatii de strada prentru a-l debarca definitiv pe Basescu.

Intr-un interviu acordat Romaniei libere, mai precis reporterului Sabina Fati, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu ramane precaut fata de ipoteza rusa, cum e deja numita in ziarele romanesti. Admite totusi ca amplasarea scutului american antiracheta ar putea fi rediscutata pe fondul vulnerabilizarii strategice a Romaniei. Pentru ca, citam, “nu te poti baza pe un parteneriat strategic sau aprofundat cu un stat al Uniunii europene sau al NATO fara ca tu sa te comporti ca un partener adevarat”. La nivel european, Romania risca, in opini asa, excluderea din mecanismul consensual, asa cum s-a intamplat cu Austria in perioada in care la conducerea ei s-a aflat un partid de extrema dreapta si respectiv premierul Jorg Haider. Practic, acest lucru inseamna că la nivelul Uniunii nu vor mai fi primiti nici premierul roman si nici ministrii Romaniei, mai arata fostul ministru de externe si consilier prezidential Cristian Diaconescu.

Trebuie amintita şi declaratia data astazi in exclusivitate ziarului Gandul de fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Liderul fondator al Partidului Social Democrat sustine ca este urgenta adoptarea unei legi care sa excluda din listele electorale permanente pe romanii care lipsesc de mai mult de 6 luni sau un an din tara.
XS
SM
MD
LG