Linkuri accesibilitate

Cei doi super Mario combat criza UE


Tot mai mulți politicieni importanți vorbesc despre necesitatea de a merge în ritm rapid spre un autentic federalism european.


Pe fondul crizei datoriilor, liderii europeni spun ba că uniunea se destramă, din cauza naționalismului tot mai puternic din unele țări-membre, ba că se pregătește de o adâncire fără precedent, fără de care asemenea crize s-ar repeta la nesfârșit. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.

Cei doi „super Mario“, de care evoluția Uniunii Europene depinde în acest moment cel puțin la fel de mult cît depinde de Angela Merkel, sunt doi tehnocrați italieni, premierul Italiei Mario Monti si președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi.

Mario Draghi
Mario Draghi
Mario Draghi a surprins săptămâna trecută amânând adoptarea unui plan de salvare imediată a Spaniei și Italiei, amenințate direct de contagiunea crizei economice. In realitate, cei doi Mario au preferat să adopte ceea ce a fost numit diplomația venețiană: să meargă din capitală în capitală pentru a obține acorduri tacite, individuale, din partea inflexibililor lideri nordici, care ar prefera, fără a o spune încă deschis, destrămarea zonei euro și formarea unui nucleu dur, de țări disciplinate fiscal, în jurul Germaniei și Franței, economiile cele mai sănătoase ale Uniunii.

Scopul celor doi Mario era unul singur: acela de a câștiga timp. Ei au reușit asta, deși poate nu pentru multă vreme. In capitalele țărilor nordice, Germania, Olanda și țările scandinave, domnește în continuare convingerea că problema este regimul financiar lax și complezent al țărilor mediteraneene, iar nu moneda europeană în sine.

Intr-un interviu cu săptămânalul german Der Spiegel, premierul italian Mario Monti a avertizat că Europa s-ar putea scinda din cauza crizei și că în Italia crește din ce în ce mai mult resentimentul împotriva Germaniei. Celălalt Mario, Draghi, din înaltul funcției sale de președinte al Băncii Centrale Europene, a anunțat la rîndul lui că va face „tot posibilul“ pentru a salva euro „prin orice mijloace“.

Mario Monti
Mario Monti
Formula „tot posibilul“ poate părea excesivă în gura unui tehnocrat din fruntea unei instituții financiare internationale, ea a fost însă apreciată la Berlin, unde guvernul Merkel nu se află deloc pe aceeași lungime de undă cu Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) în chestiunea monedei europene. E de altfel îndoielnic că cei aflați în fruntea Bundesbank au putut aprecia angajamentul unui italian de a salva euro „prin orice mijloace“.

Pe acest fundal din ce în ce mai mulți politicieni importanți, în special francezi, germani si belgieni, sprijiniți în asta de Comisia Europeană, vorbesc despre necesitatea de a merge în ritm rapid spre un autentic federalism european. Mesajul lor este: fără o uniune politică, uniunea monetară europeană nu va supraviețui în următorii ani.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG