Linkuri accesibilitate

UE se dotează cu un Reprezentant special pentru Drepturile Omului


Stavros Lambrinidis isi va începe mandatul pe 1 septembrie.
Stavros Lambrinidis isi va începe mandatul pe 1 septembrie.

…însă misiunea sa ramane de definit.

Fostul ministru de externe al Greciei, Stavros Lambrinidis a devenit săptămâna aceasta primul înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru drepturile omului. Anunțând numirea, șefa politicii externe europene, Catherine Ashton a spus miercuri că promovarea democrației și drepturilor omului pentru care a fost create funcția nouă va fi prioritatea centrală a serviciului diplomatic al Uniunii Europene. Relatează de la Bruxelles, Dan Alexe:

In urma recentelor reforme care au dotat-o cu un Presedinte al Consiliului European (actualmente Herman Van Rompuy) si cu echivalentul unui ministru de externe (Catherine Ashton, actuala sefă a diplomatiei europene), UE a creat acum si un post de Reprezentant Special pentru Drepturile Omului.

Un asemenea post exista în cadrul Natiunilor Unite (ONU); Europa nu avea însă pînă acum o funcţie similară.

Foarte bine plătit si oferind o mare vizibilitate mediatică, postul a stârnit o adevărată cursă în vederea ocupării lui. Fostul ministru grec de externe Stavros Lambrinidis a fost pînă la urmă alegerea lui Catherine Ashton pentru acest post, lucru care a stârnit mari nemultumiri, in special printre cei care l-au sprijinit pe francezul François Zimmeray, care ocupă un post similar in tara lui si care are o lungă experientă in materie de sprijinirea drepturilor omului in tari autoritare.

Stavros Lambrinidis isi va începe mandatul pe 1 septembrie, pentru o perioada de doi ani. Criticii pun la îndoiala nu doar lipsa de experientă în domeniu a lui Lambrinidis, dar si faptul că mandatul său va fi prea scurt pentru a putea produce rezultate.

Socialist, Lambrinidis a primit insa un mare sprijin din partea eurodeputatilor, ceea ce a facut-o pe Catherine Ashton sa se decida in favoarea lui.

Pentru moment, oficialii europeni intrebati in legatura cu atributiile si desfasurarea concreta a misiunilor in legatura cu drepturile omului ale noului reprezentant rămân mai degraba evazivi. Functia pare a fi fost creata pentru a umple un gol, iar nu după un studiu prealabil detaliat.

Ideea principala ar fi ca in fiecare ambasada a Uniunii Europene sa fie trimis cîte un atasat insarcinat cu drepturile omului care sa fie in contact cu disidentii, sa vorbeasca impotriva aplicarii pedepsei cu moartea si sa fie in contact permanent cu Bruxelles, in vreme ce reprezentantul special, Lambrinidis, si-ar coordona misiunea cu echivalentul său de la ONU.

In practică, insă, exista teama generalizata ca el ar putea deveni doar un fabricant de rapoarte, asa cum s-a intamplat cu atatia alti functionari cu misiuni similare in trecut, precum defunctul Pact de Solidaritate in Balcani.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG