Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Vasile Botnaru în dialog cu Natalia Morari, Liliana Viţu şi Oazu Nantoi.

Ședința guvernului în deplasare la Bălți, unde premierul Vlad Filat l-a convins pe primarul comunist Vasile Panciuc să renunțe la ideea referendumului pentru sporirea autonomiei municipiului este unul din evenimente remarcabile ale săptămânii. Două jurnaliste și un analist politic le-au comentat pentru Europe Liberă, în interviuri acordate lui Vasile Botnaru:

La părerea jurnalistei Natalia Morari, deosebit de relevant este demersul consilierilor comunişti de la Bălţi, urmat de reacţia foarte promptă a Guvernului, care nu a lăsat opoziţia să exploateze prea mult revendicarea capitalei nordice.

Natalia Morari: ,,Dacă de fiecare dată, când ar veni astfel de semnale din localități, Guvernul s-ar mobiliza atât de repede, poate și merită de ieșit cu astfel de inițiative la nivel local. Eu aici nu susțin ideea comuniștilor de a organiza referendumuri în 1 528 de localități din Republica Moldova, dar autoritățile locale ar trebui să înțeleagă că atâta timp cât ei nu vor ieși cu inițiative, centrul nu se va gândi la ei, asta este evident. Dar asta se întâmplă nu doar în Republica Moldova, dar în orice țară. La nivel central există probleme mai globale și cine se gândește aici la Chișinău la o țeavă spartă la Șoldănești, cu tot respectul. Și de aceea oamenii din localități ar trebui să înțeleagă, ar trebui să prindă la minte, la inițiative, la ideea că nu vor fi auziți atâta timp cât nu vor fi mai insistenți. Eu aș spune că situația de la Bălți a arătat că s-ar putea schimba ceva, dacă localitățile ar fi mai insistente.”

Cât priveşte invalidarea de către Comisia Electorală Centrală a semnăturilor adunate de Partidul Social Democrat în favoarea referendumului privind aderarea Moldovei la viitoarea uniune euro-asiatică, Natalia Morari crede că au clacat liderii formaţiunii care au promis marea şi sarea, fără să depună eforturi pe potrivă, consideră jurnalista.

Natalia Morari: ,,Dacă anunțați o inițiativă, atunci mergeți într-adevăr în sate și vorbiți cu oamenii. Este un proverb în limba rusă, dar nu-l voi spune. Voi spune în românește: vrei să dansezi la două nunți – nu-ți reușește acest lucru. Dacă spui – o faci. Dar dacă toate declarațiile acestea rămân doar declarații, atunci e o batjocură. Eu nu înțeleg de ce trebuia de indus opinia publică timp de câteva luni despre faptul că iată noi vă vom rezolva toate problemele prin aderarea la uniunea euro-asiatică și aici se descoperă că de fapt băieții n-au fost serioși, și nu prea au avut timp de asta pentru că în acest timp se ocupau de business și altcineva se ocupau de semnături. Și iată am văzut cum s-au ocupat. Pentru că există o neseriozitate și o batjocură față de oameni. Se vede că de politică se ocupă niște amatori, care nu prea bagă sens în ceea ce fac.”

Jurnalista Liliana Viţu la fel crede că disputa cu consiliul municipal de la Bălţi ţine capul de afiş al săptămânii şi dovedeşte un stil anume, practicat de şeful Executivului:

Liliana Viţu: „Ceea ce aș remarca este stilul premierul de a merge în epicentrul evenimentelor. Dacă vă amintiți criza de anul trecut cu diplomele din Găgăuzia, a mers într-acolo, sau când au avut loc inundațiile - a fost prezent. Deci e un stil al premierului de a fi în epicentru. Pe de altă parte, am văzut decizia comuniștilor de a organiza astăzi referendumuri în localitățile Republicii Moldova. Adică, vedem că Partidul Comuniștilor e din ce în ce mai întărâtat, ca să spunem așa. Iar dacă e să vorbim de lucrurile care s-au decis la Bălți, și anume că municipiul Bălți va avea un statut special, o lege cu privire la statutul municipiului Bălți, cred că acest lucru trebuie să aibă loc în contextul descentralizării.”

Comentând decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, Liliana Viţu a spus că mai curând e un test picat de organizatorii campaniei de colectare de semnături, întrucât la modul general euro-pesimismul devine tot mai pronunţat din varii motive, prin urmare PSD-ul ar fi avut de unde racola voturi de sprijin.

Am solicitat un bilanţ al săptămânii şi politologului Oazu Nantoi.

Oazu Nantoi: ,,Mie mi se pare că noi ne aflăm într-un proces destul de periculos, în opinia mea, de haotizare a procesului politic. Opinia publică este tot mai bulversată cu niște acțiuni gălăgioase, care n-au amploare, dar oricum creează acest fundal negativ, care afectează starea de spirit în societate. Cel puțin pe parcursul ultimului an eu am văzut aceste acțiuni, care pare-mi-se că sunt orientate spre compromiterea proiectului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu toate că eu sunt, dacă nu sceptic, mă strădui să fiu realist și-mi dau bine seama că nu e vorba nici măcar de 10 ani, dacă ne gândim la o perspectivă cât de cât realistă. Dar, într-un viitor nu prea îndepărtat, iarăși ne vom trezi în campanie electorală cu niște slogane pretins geopolitice și mie mi se pare că acum în Republica Moldova are loc pregătirea terenului pentru uniunea euro-asiatică. Aceasta se manifestă și prin așa-zisele referendumuri, care practic n-au nici un conținut, în afară de încercarea de evitare a morții politice de către un partid, care-și caută rost de existență în afara finanțărilor din exterior. Aceasta se referă și la ideea de federalizare, aceasta se referă și la procesele care au loc în Mitropolia Moldovei. Cred că în toamnă, dacă totul va fi OK cu luna august, trebuie să încercăm prin partea societății civile să lansăm niște idei pentru ca această stare de haotizare să fie depășită.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG