Linkuri accesibilitate

„Ursuleți de pluș protestatari” și regimul Lukașenka din Belarus


Un mic avion pilotat de doi suedezi a pătruns în spațiul aerian belorus dinspre Lituania pentru a parașuta ursuleții protestatari...


Președintele autoritar de la Minsk, excentricul Alyaksandr Lukașenka i-a destituit pe doi generali de la comanda trupelor de grăniceri și forțelor aeriene, după ce regimul belorus a fost umilit de o mică firmă de publicitate suedeză. Firma „Studio Total” a trimis deasupra Belarusului la 4 iulie un mic avion care a parașutat sute de ursuleți de pluș cu lozinci antiguvernamentale.

Timp de săptămâni, autoritățile beloruse au negat că survolul ar fi avut loc și au spus că fotografiile și clipurile răspândite pe internet au fost analizate și s-au dovedit false.

Și tot timp de săptămâni, firma de publicitate suedeză
Per Cromwell, directorul companiei „Studio Total”
Per Cromwell, directorul companiei „Studio Total”
„Studio Total” a derulat o campanie mediatică afirmând contrariul, anume că un mic avion angajat de ea și pilotat de doi suedezi a pătruns fără efort în spațiul aerian belorus dinspre Lituania pentru a parașuta ursuleții protestatari și a promova portalul de știri al opoziției beloruse, Carta 97.

Unul din piloți, Tomas Mazetti, a declarat presei suedeze că ursuleții, cam 800, au fost desantați mai întâi deasupra unei suburbii sudice a Minskului, iar când avionul a făcut cale întoarsă – și deasupra orășelului Ivyanets din apropierea capitalei beloruse.
Avionul pilotat de Mazzeti zburînd deasupra Belarusului...
Avionul pilotat de Mazzeti zburînd deasupra Belarusului...
Ursuleții aveau atașate placate cu inscripții ca „Libertate Belarusului” sau „Noi sprijinim lupta din Belarus pentru libertatea cuvântului”.

Fondatorul firmei „Studio Total”, Per Cromwell, care se afla cu mașina la Ivyanets în timpul operațiunii, i-a trimis ulterior o scrisoare lui Alyaksandr Lukashenka, scriindu-i în bătaie de joc că sistemul de apărare antiaeriană pentru care liderul belorus ar fi cheltuit 20 de miliarde de euro nu l-a putut apăra de un avion artizanal cu ursuleți de jucărie.



Liderul de la Minsk a cerut o anchetă iar săptămâna trecută a anunțat oficial că incidentul a avut loc într-adevăr, în ciuda dezmințirilor inițiale ale ministerului apărării și că cei care nu au luat măsuri pentru a împiedica survolul vor fi penalizați.

„Ați vrut anchetă amănunțită, am făcut anchetă. Avionul a fost zărit la timp, dar a fost lăsat să treacă nepedepsit. Pe cine au vrut să cruțe generalii?”, a întrebat înfuriat Lukașenka la o conferință de presă. Marți, președinția a anunțat că i-a destituit pe general-maiorii Ihar Rachkovski și Dzmitri Pahmelkin de la comanda grănicerilor și forțelor aeriene. De asemenea, Lukașenka a adresat avertismente publice altor oficiali de securitate între care ministrul apărării și șeful KGB-ului.

Opoziția belorusă spune că, în timpul investigațiilor, forțele de securitate l-au arestat pe jurnalistul independent Anton Suriapin care a filmat primul parașutarea ursuleților și a publicat imagini pe internet. De asemenea, ar fi fost arestat și agentul imobiliar Siarhei Bașarimau care le-ar fi închiriat un apartament la Minsk suedezilor care pregăteau operațiunea publicitară. „Este ca și cum ar fi arestat barmanul care ne-a vândut bere la Minsk”, a declarat presei suedeze pilotul Mazetti.

„Studio Total” a declarat că nu a informat în prealabil nici un belorus despre ceea ce avea de gând să facă și că nici un localnic nu a fost implicat în pregătirea survolului. Tot așa, a declarat ridicole afirmațiile că ar fi acționat la cererea unor servicii secrete occidentale, spunând că a găsit pe portalul Wikipedia toate datele de care avea nevoie ca să zboare către Minsk.

În fine, în ziua în care Alyaksandr Lukașenka destituia comandanții grănicerilor și forțelor aeriene, la granița Belarusului cu Lituania s-a înregistrat un fel de replică belorusă la survolul suedez. Un tânăr comunist belorus în vârstă de 26 de ani a încercat marți să pătrundă în Lituania cu un Porsche 966 roșu, având pictat pe capotă drapelul Uniunii Sovietice cu secera și ciocanul.

Grănicerii lituanieni l-au întors din drum pentru că expunerea publică a simbolurilor sovietice în țara baltică este ilegală din 2008.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG