Linkuri accesibilitate

Dirk Schuebel: Agenţii economici străini nu sunt satisfăcuţi de calitatea mediului de afaceri din R. Moldova (Economist)


Valentin Dediu despre problemele SIS și lustrație (Adevărul).


Săptămânalul „Economist” publică un interviu cu Excelenţa Sa, Dirk Schuebel, Ambasador al Uniunii Europene la Chişinău. Oficialul European şi-a exprimat nedumerirea că reformele, cele ce se referă la îmbunătăţirea climatului de afaceri nu prea se produc. Agenţii economici străini nu sunt pe deplin satisfăcuţi de mediul de afaceri şi de condiţiile de investire în R. Moldova, susţine dl Schuebel, menţionând că autorităţile trebuie să facă mult mai mult în ce priveşte debirocratizarea procedurilor aferente mediului de afaceri pentru ca să atragă mai mulţi investitori şi pentru a asigura mai multe contacte de business cu mediul de afaceri european.

Tot într-un interviu, dar de această dată pentru cotidianul „Adevărul” Valentin Dediu, directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, spune că, deşi cu întârziere, instituţia pe care o conduce se modernizează, pentru a se debarasa de „izul“ sovietic.

Referindu-se la o eventuală lege a Lustraţiei, directorul interimar al SIS a declarat că Republica Moldova nu este gata să adopte o astfel de lege. Iată decaraţia oficialului: „Şi aşa în societate avem lupte crâncene şi învinuiri nefondate. Şi eu cad sub incidenţa acestei legi, dar nu am luptat cu naţionaliştii. Am avut alte funcţii, dar n-o să stau să explic fiecăruia ce am făcut, de fapt”.

Valentin Dediu l-a contrazis şi pe fostul preşedinte moldovean, Petru Luchisnchi, care declara anterior că Republica Moldova ar rămâne fără intelectuali în cazul adoptării unei astfel de legi. „Este exagerat. E adevărat că au fost persoane din acest mediu, dar majoritatea nu au nicio vină. Informaţiile care veneau de la unii au dat posibilitatea să fie evitate vărsările de sânge”, a declarat Dediu.

Cotidianul „Timpul” notează că Ministerul Afacerilor Interne colaborează cu separatiştii împotriva propriilor cetăţeni. În articol se pare că regiunea transnistreană nu este recunoscută doar la nivel declarativ de către autorităţile moldovene. În realitate, unele structuri ale R. Moldova nu doar că recunosc autoproclamata republică nistreană, dar şi colaborează cu „organele de forţă” de acolo. Astfel a procedat un colonel de poliţie al Ministerului Afacerilor Interne care a transmis aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol date cu caracter personal ale unui cetăţean moldovean, deţinut ilegal în Transnistria, şi ale rudelor acestuia. Acum, cele şase rude despre care autorităţile secesioniste ştiu orice detaliu se tem pentru viaţa şi securitatea lor.
XS
SM
MD
LG