Linkuri accesibilitate

Diversificarea energetică rămîne în stadiu de proiect


Ion Preaşcă
Ion Preaşcă

Ion Preașcă: „Fără o decizie politică noi nu o să avem un contract în cadrul unui acord interguvernamental privind cooperarea în domeniul energetic.”


Premierul Vlad Filat l-a primit ieri pe cunoscutul expert în domeniul energiei din Statele Unite Edward Chow, împreună cu ambasadorul american la Chişinău William Moser. Primul ministru a vorbit despre faptul că Republica Moldova doreşte să-şi diversifice resursele energetice şi examinează oportunităţile ce există în acest sens. Despre ce anume ar putea fi vorba şi pe ce se întemeiază speranţele autorităţilor moldovene, l-am întrebat pe invitatul ediţiei noastre „Dis de dimineaţă” jurnalistul de la „Adevărul”, ediţia de Moldova, şi expertul energetic Ion Preaşcă.

Ion Preaşcă: „Aceste speranţe au fost permanent anunţate şi de actuala guvernare, şi de precedenta guvernare. Dacă ţinem minte, dl Voronin afirma încă în 2006 că noi trebuie să importăm gaze din Turkmenistan, pe urmă au fost altele.

Eu nu văd o schimbare radicală în regiune deocamdată. Până nu se realizează, să zicem, conducta Iaşi-Ungheni şi până nu construieşte România terminalul de gaz lichefiat de la Constanţa sau până nu realizează Ucraina acelaşi terminal în regiunea Odesa, nu văd nicio perspectivă deocamdată. Deci, într-o perspectivă medie vom rămânea, în privinţa asigurării cu gaz, la mâna Gazpromului.

În privinţa pieţii petroliere asigurarea este diversificată, nu avem aici probleme, adică putem importa de unde vrem, bani să fie. Rămâne în continuare dependenţa dinspre Est, adică avem doi furnizori mari, unul din Ucraina, altul de la centrala Cuciurgan care aparţine unei companii ruseşti. Aici pot să apară iarăşi noi probleme şi în acest sens este normal ca să fie realizate aceste linii de interconexiune Bălţi-Suceava despre care se vorbeşte deja de 10 ani şi lumea cam s-a săturat, dar deocamdată nu văd nicio şansă în perspectivă medie, poate peste 3-5 ani...”

Europa Liberă: Puţin probabil, deci, dar aceste proiecte de interconectare energetică cu România pe care le-aţi menţionat şi în privinţa gazelor naturale, şi a energiei electrice, în ce măsură ele pot să ofere o garanţie pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, cît de mult se poate baza pe ele Moldova?

Ion Preaşcă:
„De exemplu, conducta de gaze este pentru situaţii în care Rusia ne stopează livrările, ca noi să putem importa prin intermediul României din Europa. Dar trebuie să ţinem cont că România va fi interconectată cu Ungaria, care este conectată cu Austria, unde este un depozit de gaze pe care îl operează acelaşi Gazprom, practic tot de acolo o să importăm.

Deci, diversificare înseamnă că doar vom avea alte surse de alternativă. Liniile de tensiune înaltă sunt de mare perspectivă, mai important e ca să poată fi tranzitată energia electrică din Ucraina prin România, adică aici am avea anumite beneficii financiare, plus dacă se va contrui o centrală electrică despre care se vorbeşte de zeci de ani, aceasta tot ar putea fi folosită pentru export în România sau în UE.

Aceste proiecte, în principiu, din punct de vedere financiar nu sunt viabile deocamdată, atîta timp cît în România preţul energiei este scăzut, în sens că este neatractiv pentru operatorii din Est. E o practică care s-a egalat cu preţul la care exportă Ucraina sau centrala Cuciurgan. Acest lucru este demonstrat chiar de centrala Cuciurgan care a sistat livrările în România, fiindcă nu era cerere pentru energie electrică.”

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat a spus următoarele: „noi avem o viziune clară privind ce ar trebui să facem în privinţa diversificării surselor de energie, trebuie doar să reacţionăm rapid pentru a asigura securitatea energetică a ţării.” Cum credeţi, ce a avut în vedere Vlad Filat, au vreo legătură aceste declaraţii cu negocierile cu Gazpromul, cu care iată Moldova încă nu reuşeşte să semneze un nou contract, cu faptul că problema datoriilor Transnistriei de a aproape 3 miliarde dolari încă nu a fost rezolvată, la fel şi cea a proprietăţilor ruseşti din Transnistria? Cîte de serioasă, cît de gravă este problema securităţii energetice a ţării la ora actuală?

Ion Preaşcă
: „În primul rînd, declaraţiile politicienilor eu le-aş lua foarte rezervat, fiindcă au fost foarte multe declaraţii în această perioadă de independenţă a Republicii Moldova, de 20 de ani, care au rămas pur şi simplu declaraţii.

Să vedem concret ce o să facă, dar faptul că există probleme şi e nevoie de acţiuni rapide, este evident, fiindcă avem un an şi ceva de negocieri cu Gazpromul în privinţa unui nou contract şi acesta bate pasul pe loc şi cred că şi în continuare o să bată pasul până nu va fi semnat contractul cu Ucraina. Iar acolo, ţinînd cont de cerinţele impuse de Rusia, probabil o să îi aplice aceleaşi acţiuni asupra noastră.

De exemplu, în cazul Ucrainei se cere un contract mai special cu privire la flota de la Sevastopol, flota rusească. Acolo, ucrainenii au găsit un pretext care le blocheză înoirea flotei şi acum se duc negocieri şi este legată anume cu drepturile de a păstra flota acolo în continuare, plus cu transmiterea reţelei de gaze a Ucrainei în gestiunea unui consorţium în care să figureze şi Gazprom.

La noi este clar că o să fie iarăşi o decizie politică pentru un asemenea acord. Fără o decizie politică noi nu o să avem un contract şi atunci negocierile o să fie între guvernul Moldovei şi cel al Rusiei, adică în cadrul unui acord interguvernamental privind cooperarea în domeniul energetic. Ce o să fie acolo nu este clar, dar în 2008, cînd a fost semnat un asemenea acord, se prevedea, iarăşi, o colaborare economică în domeniul energetic între Rusia şi Republica Moldova. Că nu s-a realizat este, de fapt, problema Rusiei, că acolo la fel se permitea să exporte energie cît vrea pe linia de 400 kw Cuciurgan-Vulcăneşti-Tulcea.”

Europa Liberă: Problema datoriilor Transnistriei şi a proprietăţilor ruseşti iarăşi rămân şi ele suspendate pe termen nelimitat?

Ion Preaşcă:
„Și problema aceasta trebuie să-şi găsească o soluţie, care va fi aceasta nu ştiu. Cea mai posibilă este că o să rămână iarăşi pe hârtie şi o să fie semnat un contract de tranziţie. Nu cred, doar dacă documentul este deja gata, urmează doar să fie pusă semnătura, dar din cîte ştiu eu nu este încă un document, doar dacă Rusia spune că nu mai are asemenea pretenţii faţă de Republica Moldova, ceea ce este de domeniul fantasticului.”

Europa Liberă: Va fi iarăşi o decizie politică?

Ion Preaşcă:
„Da, fiindcă şi Gazpromul nu e condus de un managment independent, dar e condus de la Kremlin şi cum i se spune aşa face.”
XS
SM
MD
LG