Linkuri accesibilitate

Operalia și Placido Domingo - 20 de pasiune în căutarea talentelor operei


Cîștigători ai Concursului Operalia pe scena de la Londra alături de Placido Domingo
Cîștigători ai Concursului Operalia pe scena de la Londra alături de Placido Domingo

Tenorul român Ștefan Pop „o culoare vocală peste așteptări”.


Cu două zile în urmă, la Londra, „Operalia”, unul din concursurile cele mai prestigioase din lumea operei internaționale, fondat de Placido Domingo, și-a serbat două decenii de existență. Printre cîștigătorii competiției reuniți la celebrare s-a aflat și un tenor român. O agendă culturală redactată astăzi de Victor Eskenasy:

Concursul Mondial de Operă, cunoscut îndeobște sub denumirea generic de Operalia, s-a născut în 1993, fondat de Placido Domingo care, în calitatea sa de dirijor și director general al Operei din Los Angeles, a simțit nevoia descoperirii și promovării unor talente vocale proaspete și
Placido Domingo la Moscova la deschiderea ediției 2011 Operalia
Placido Domingo la Moscova la deschiderea ediției 2011 Operalia
de viitor. Cît de inspirat a fost Domingo și cît de serioasă în sine este competiția, ajunsă anul acesta la a 20-a ediție, a demonstrat-o seara de gală jubileu desfășurată, duminică la Opera regală din Londra, celebra Covent Garden, și la care urmau să-și dea concursul opt dintre precedenții cîștigători, deveniți de-a lungul ultimului deceniu adevărate stele ale operei mondiale.

Operalia Competition from Operalia Competition on Vimeo.


Nu au fost prezenți decît șapte dintre ei, Erwin Schrott fiind indisponibil, bolnav, dar, parcurgînd cronicile spectacolului, nimeni nu pare să fi fost nemulțumit. Și ar fi fost și greu, dat fiind că pe scenă s-au succedat personalități ca popularul tenor venezuelean Rolando Villazón și maltezul Joseph Calleja, sopranele Nina Stemme - cîștigătoarea primei ediții din 1993 -, mezzo-soprana americană Joyce DiDonato, soprana rusă Julia Novikova - unii își amintesc poate de transmisia live de la Mantova a operei Rigoletto în care a strălucit alături de Placido Domingo -, și Sonia Ionceva din Bulgaria.

L-am lăsat la urmă, pe cîștigătorul ediției 2010, tenorul român Ștefan Pop, despre care un critic muzical de la cotidianul The Independent scria
Baritonul Ștefan Pop
Baritonul Ștefan Pop
că a fost „puțin ezitant” cîntînd celebra arie „Che gelida manina” din Boema, dar că a demonstrat cu a doua arie, „La donn'e mobile”, că exprimă „o culoare vocală peste așteptări sau ce va fi în curînd de o asemenea calitate”. Un alt critic muzical britanic, Barry Millington scria chiar, în „London Evening Standard”, că l-a preferat pe tînărul tenor român mai cunoscutului Joseph Calleja, vocea lui Pop sunînd mai „proaspăt și mai angajat”, mai atrăgătoare prin „muzicalitate”.



Dacă toți cîștigătorii Operaliei, veniți la Londra, sînt astăzi staruri cu diverse grade de popularitate, criticii au distins totuși diferențele
Rolando Villazón și Nino Machaidze în opera Romeo și Julieta la Festivalul de la Salzburg
Rolando Villazón și Nino Machaidze în opera Romeo și Julieta la Festivalul de la Salzburg
semnificative vizibile între un Rolando Villazón a cărui voce este apreciată, după operația suferită pe coardele vocale, drept „mai curînd o umbră a celei ce a fost în 1999 cînd a cules o mînă întreagă de premii” și prezențele „superbe” ale lui Joyce DiDonato și Nina Stemme, cea din urmă una din vocile wagneriene cele mai de prestigiu ale zilei.

Operalia este unul din concursurile cele mai prizate la care, anual, sînt primite pentru selecție, înregistrări ale aproape 1000 de soliști vocali. Juriul condus de Placido Domingo și compus din zece personalități ale operei alege dintre ei 40 de finaliști, ce se întrec în sferturile de finală ale, în fiecare an, altui oraș gazdă. Runda finală a concursului, la care participă zece aleși, se desfășoară sub forma unui Concert de gală cu o orchestră dirijată de Placido Domingo. In 1993, prima ediție s-a desfășurat la Opera Garnier, la Paris; anul acesta, ediția jubiliară a avut loc la Opera din Beijing, în China.


2012 Operalia Competition - Amartuvshin -... von medicitv

Distincțiile includ două premii întîi, în valoare de 30 de mii de dolari, cîte două premii doi, respectiv trei, alte două premii purtînd numele sopranei Birgit Nilsson, pentru roluri din repertoriul german, Richard Strauss și Richard Wagner, două premii pentru interpretarea cea mai bună a unei Zarzuele, formă populară spaniolă a operetei, două premii ale publicului (cîte un ceas de marcă oferit de Rolex, principalul sponsor oficial) și un premiu numit Culturarte acordat de o fundație din Puerto Rico.

In 2010, concursul, ale cărui premii întîi au fost cîștigare de Sonia Ionceva și Ștefan Pop (Pop obținînd și un premiu al publicului, iar Ionceva și pe cel al Fundației Culturarte), s-a desfășurat la Scala din Milano. Anul acesta la Bijing, în iunie, premiile întîi au fost culese de trei soliști, soprana americană Janai Brügger și două ex-aequo, contra-tenorul american Anthony Roth Costanzo și baritonul mongol Amartuvșin.

Este aproape superflu de adăugat că laureaților concursului Operalia li se deschide perspectiva unei cariere de excepție pe marile scene ale lumii, fapt ce dă și ponderea și faima internațională a concursului ce și-a serbat cei 20 de ani de existență.
Previous Next

XS
SM
MD
LG