Linkuri accesibilitate

Câţi români au votat la referendum?


Liderii de la Bucureşti au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională asupra ceea ce au numit neconcordanţe în listele de alegători.


Liderii puterii din Romania au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconcordantele care exista intre listele de alegatori de la Ministerul de interne si datele detinute de Institutul de Statistica potrivit recensamintului care a avut loc anul trecut. Aceste date sint, insa, doar partiale, prelucrarea lor fiind intrerupta de criza economica si lipsa fondurilor. Este vorba despre o diferenta de circa 3 milioane persoane intre cele doua institutii: 18 milioane de romani sint inregistrati la Departaentul “Evidenta populatiei” de la Ministerul de Interne, in vreme ce datele aproximative ale Statisticii mizeaza doar pe 15 milioane de romani.

Liberalii si socialistii romani au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala pentru a obtine validarea Referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Potrivit Biroului Electoral Central, la votul de duminica s-au prezentat 46,2 la suta din numarul total de votanti (adica 8.455.336 de prezenti), care potrivit ministrului Internelor este de 18. 308. 612. Potrivit acestor date, referendumul pentru demiterea presedintelui ar trebui sa fie invalidat, iar Traian Basescu sa-si reia functia de presedinte. Premierul roman Victor Ponta, dar si alti oficiali sustin acum ca numarul real de votanti ar fi mult mai mic decit cel anuntat de ministrul de resort, Ioan Rus, inainte de Referendum. Primul ministru Ponta a iesit,de altfel de mai multe ori la televiziunile de stiri pentru a face presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale spunind ca acestia ar trebui sa ia in considerare datele Statisticii atunci cind va hotari validarea sau invalidarea Referendumului.

Cert este ca daca numarul prezentilor la vot va fi raportat la datele Statisticii, atunci Traian Basescu ar trebui demis, in schimb daca socoteala se face dupa evidentele ministerului de Interne atunci el ar trebui sa-si reia locul la Palatul Cotroceni.

Nu este inca destul de clar daca judecatorii Curtii au competenta sa decida care sint datele dupa care se valideaza referendumul, mai ales ca guvernul Ponta a stabilit toate amanuntele inaintea scrutinului pentru demiterea presedintelui. Pe de alta parte Traian Basescu spune, de pilda, ca cetatenii romani din strainatate nu au fost luati in calcul la recensamintul facut anul trecut, iar acestia au la rindul lor drept de vot si apar pe listele electorale.

Oricum Uniunea Social-Liberala (USL) incearca sa atace pe trei cai la Curtea Constitutionala in speranta, ca Traian Basescu va putea fi demis: datele de la recensamint, faptul ca boicotul ar fi fost neconstitutional si in fine ca exista o Ordonanta de Unrgenta care precizeaza ca nu conteaza numarul celor prezenti la votul pentru demiterea presedintelui, ci doar scorul, care a fost net in defavoarea lui Traian Basescu: 87,5 la suta au votat pentru demiterea sa si doar 11,1 la suta s-au opus, in conditiile in care electoratului presedintelui I s-a cerut sa boicoteze Referendumul.
XS
SM
MD
LG