Linkuri accesibilitate

Tiraspolul vrea o bază militară rusă pentru a se apăra de români (Evenimentul Zilei)


Referendumul din România: o victorie a lui Pirus. După alegerile din toamnă Ponta va fi aruncat, scos din joc (Curentul, EvZ)

Autoritatile din Transnistria doresc infiintarea unei noi baze militare rusesti in Transnistria, ca pavaza impotriva pericolului romanesc, care ar creste odata cu intoarecrea lui Traian Basescu la Cotroceni, informeaza Evenimentul zilei citand Agerpres. Este insa un “pericol” mai vechi, mentinut in momentul de fata de unii reprezentanti ai puterii de a Chisinau care, nu intamplator, sunt si cetateni romani. Declaratia pe care o prezinta Evenimentul zilei ii apartine asa numitului ministru transnistrean al apararii, Vladislav Finaghin.

Tot Evenimentul zilei preia, via Kommersant, si declaratia ministrului adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, care a calificat drept “sacrilegiu" recenta decizie a Parlamentului Republicii Moldova de a interzice simbolul comunist secera şi ciocanul. Rusia nu va ramane niciodata linistita la asemenea decizii si se asteapta ca „fortele sanatoase moldovene sa să atace această decizie şi să combată pe plan juridic acest tip de acţiuni", citeaza cotidianul romanesc din publicatia ruseasca.

Presa din Romania pune in legatura reactia fostului presedinte social democrat din Romania Ion Iliescu cu pozitiile exprimate la radio Rusia: anume, ca Curtea Constitutionala ar trebui sa valideze referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, in ciuda faptului ca nu s-a atins prezenta minima la urne prevazuta de lege. Observatia apare intr-un comentariu semnat de Dan Tapalaga pentru Hotnews. Ultimele saptamani de guvernare sub conducerea premierului Victor Ponta si a Uniunii Social-Liberale sunt numite aici „revolutie a borfasilor”, iar referendumul - o olimpiada, in care cateva judete s-au remarcat la “proba furt electoral cu stafeta”. Talapaga se refera la gradul de participare mult peste media tarii, in unele localitati chiar de 126%, intrucat s-a votat masiv pe liste suplimentare.

Justitia a scapat la mustata de glontul tras in directia sa de Dan Voiculescu, liderul conservator care a coordonat intreaga miscare a suspendarii presedintelui Basescu, si care avea expliciti in strategie si capturarea justitiei. A scapat de demitere si Basescu – socotea de dimineata Tia Serbanescu, in editorialul publicatiei Curentul. Din pacate, citam, „nu e o victorie pentru nimeni. Pur şi simplu s-a evitat, cu chiu, cu vai, o catastrofă pentru democratie – şi nu pe de-a-ntregul şi nu ireversibil. Răul făcut rămâne irecuperabil iar războiul nu s-a terminat”.

La fel cred si Dan Tapalaga, si Sorin Ionita, acesta din urma in Evenimentul zilei. El adauga ca Victor Ponta nu va demisiona din functie de prim ministru pana dupa alegeri, pentru ca PSD nu vrea sa mai „murdareasca pe altcineva” in aceasta perioada complicata. Dupa alegeri insa, Ponta va fi aruncat, scos din joc.

In Romania libera, Tom Gallagher are o ipoteza aparte: Ponta si-ar putea gasi un sprijin in Uniunea Europeana, care nu are cum sa-i treaca cu vederea grosolanul discurs dublu – una promite la Bruxelles, alta face la Bucuresti. Acest sprijin ar putea fi Franta, binecunoscuta pentru spiritul ei pragmatic, dispus sa inchida ochii la politici neconforme in plan european, contra unor avantaje pentru investitiile sale. Comentatorul citeste o asemenea posibila evolutie intr-o remarca recenta a ambasadoruuli francez la Bucuresti, dar si in profilul noului presedinte al Frantei, Francois Hollande.
XS
SM
MD
LG