Linkuri accesibilitate

„Otrava delicioasă servită de Karasin” (Jurnal de Chișinău)


Neintegrarea minorității ruse în viața societății moldovene (Timpul).


Natalia Hadîrcă notează în „Adevărul” că municipalitatea nu poate continua lucrările de amenajare a unei părţi din Parcul Valea Morilor, fiindcă 3,5 hectare de aici sunt ale liderului Partidului Social Democrat, Victor Şelin - 40% sunt în proprietate privată şi restul în arendă. Reprezentanţii Primăriei susţin că mult timp nu au ştiut că aceste pământuri nu mai aparţin oraşului şi continuau liniştiţi lucrările. Ba mai mult, întreprinderea municipală Spaţii Verzi îngrijeşte şi acum acest spaţiu, deşi acesta i-a fost oferit lui Şelin de Guvern încă în anii ’90.

În opinia editorialistului Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” referendumul din România a eclipsat un eveniment diplomatic care, în opinia autorului, este periculos de trecut cu vederea. Dl Bogatu se referă la vizita ministrului adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin şi la declaraţia demnitarului potrivit căreia Transnistriei ar trebui să i se ofere statut de raion special în cadrul Republicii Moldova. „În cazul acceptării acestei dubioase formule de autonomie, un statut similar va dobândi şi Comratul, dar poate că şi Bălţiul. Otrava delicioasă servită de Karasin e cu atât mai primejdioasă cu cât nu are efecte imediate. Aceasta ucide încet, dar garantat. Boală lungă, moarte sigură”, conchide autorul.

Nicolae Negru, de la „Jurnal de Chişnău”, comentează intenţia consilierilor comunişti de la Bălţi de a organiza referendum pentru „o autonomie mai mare”. Editorialistul presupune că prin această decizie, Bălţiul merge pe urmele Tiraspolului şi ale Comratului. Nicolae Negru mai presupune că cineva ar dori punerea în aplicare în Republica Moldova a „scenariului kirghiz”, adică folosirea populaţiei de limbă rusă drept „carne de tun”, în interesele unei forţe politice. În cazul dat, e vorba despre PCRM. Îndemnul final al editorialistului e următorul „Să ne păstrăm calmul şi luciditatea”.

În fine, Constantin Tănase se referă în „Timpul” la faptul că Rusia foloseşte problema conaţionalilor ei drept pârghie de presiune politică asupra ţărilor în care aceştia locuiesc, inclusiv asupra R. Moldova. „În cazul când Rusia manifestă atâta sensibilitate faţă de ruşii de la noi este nu numai absolut firesc, ci chiar şi absolut necesar ca autorităţile moldovene să fie atente la comportamentul minorităţii ruse. Oare e „invenţie a unioniştilor” de la Chişinău faptul că minoritatea rusă din R. Moldova nu doreşte să se integreze în viaţa societăţii moldovene, se comportă ca o majoritate imperială şi încearcă să schimbe vectorul geopolitic al acestei ţări în direcţia dorită de Rusia?”, se întreabă Constantin Tănase.
XS
SM
MD
LG