Linkuri accesibilitate

Un suflu nou pentru reforma poliţiei


Dorin Recean
Dorin Recean

Noul ministru al Afacerilor Interne, Dorin Recean, în dialog cu Valentina Ursu.


invitatul ediţiei noastre „Dis de dimineaţă” este noul ministru al Afacerilor Interne, Dorin Recean, pe care Valentina Ursu l-a întrebat despre cum vede finalitatea reformei poliţiei moldoveneşti.

Dorin Recean: „Această reformă a început de ceva timp. Ea a trecut etapa, în cea mai mare parte, a procesului legislativ. A fost o etapă destul de importantă, destul de dificilă, aş spune. Pentru că au existat mai multe elemente contradictorii. Au existat mai multe conflicte de interese, care din fericire au fost depăşite. De aceea vreau să mulţumesc foarte mult celor care au lucrat până la această etapă şi au rezistat tentaţiei de a ceda. Şi au rezistat tentaţiei de a modifica lucrurile pentru anumite compromisuri. De acum în acolo, avem de implementat această reformă.”

Europa Liberă: Dar sunteţi convins că voinţa politică există?

Dorin Recean: „Există voinţă politică şi cred că ea deja a fost demonstrată. Suntem în situaţia în care nu avem de unde alege, nici societatea şi nici factorul politic. Noi suntem în acel punct de cotitură unde chiar trebuie să implementăm această reformă.”

Europa Liberă: Paralela aceasta care se face între felul cum trebuie să fie promovată reforma Ministerului de Interne în Republica Moldova şi felul cum a fost ea şi mai este promovată în Georgia. E o situaţie comparabilă? Pentru că astăzi acolo poliţia se bucură de mare încredere în rândul populaţiei.

Dorin Recean: „Este o reformă din care vrem să învăţăm. Noi trebuie să înţelegem că vrem să construim un sistem care să funcţioneze pentru cetăţenii Republicii Moldova. Deci, ei au intrat foarte repede în acest sector. Foarte repede au eliminat elemente corupţionale vizibile. Ei au intrat imediat peste Poliţia Rutieră, în mod special, pentru că ea interacţionează nemijlocit cu cetăţeanul. Asta este avantajul.

Asta este lucrul care noi trebuie să-l învăţăm de la georgieni şi chiar să-l implementăm. Viteza cu care implementezi anumite lucruri. Mă refer la lucrurile care dor, care creează tensiune, care afectează anumită parte din sistem. Aici, atenţie, este un lucru foarte şi foarte important. Noi suferim de această imagine, noi ca instituţie. Şi suferă 80% din angajaţii acestei instituţii. De ce? Pentru că doar 20%, parte mică din efectiv, creează aceste probleme. Dar ele sunt de aşa amploare că afectează imaginea în total. Respectiv, această imagine afectată cumva demoralizează. Şi este aşa un fel de cerc vicios.”

Europa Liberă: Georgienii au redus dramatic numărul efectivului pe care l-au moştenit de la foştii guvernanţi. E o practică pe care o veţi aplica şi dvs. aici?

Dorin Recean: „Noi trebuie să avem grijă ca să dimensionăm sistemul în aşa fel, încât noi să fim vizibili ca instituţie. Noi să fim ochii din punct de vedere a realizării obiectivului de securitate a cetăţeanului. Nu trebuie să alergăm neapărat spre micşorări sau spre creşteri. Trebuie să avem o dimensionare a sistemului, care să ne asigure că noi suntem prezenţi. Eu zic întotdeauna că noi trebuie să fim integraţi în societate. Şi întotdeauna dau exemplu, poliţistul de sector trebuie să fie recunoscut de orice cetăţean, chiar şi atunci când el nu este în uniformă. Poliţistul de sector trebuie să aibă o imagine a acestei instituţii, care este chemată să apere interesele cetăţeanului. Poliţistul de sector trebuie să fie în mintea cetăţeanului primul la care el se gândește atunci când are o problemă de rezolvat, atunci când este agresat, atunci când este nedreptăţit, atunci când simte un risc de securitate sau de fraudă ş.a.m.d.

Trebuie să dimensionăm corect sistemul. Noi avem suficiente unităţi, termenul de măsurare într-o instituţie birocratică. Noi avem suficiente unităţi ca să putem să acoperim aceste necesităţi. Astăzi trebuie să creştem eficienţa în ceea ce priveşte cum noi suntem prezenţi, cum suntem integraţi. Integrarea însemnând faptul că suntem parte a acestei societăţi.”

Europa Liberă: Până la urmă lucraţi cu colectivul care a rămas aici.

Dorin Recean: „Ceea ce facem noi este să creăm un sistem în care rezistă doar cei care rămân să fie integri şi eficienţi.”

Europa Liberă: Salariul contează, bani există suficienţi ca să daţi salarii decente să nu mai auzim că pe la colţuri, prin instanţe se plâng poliţiştii că trăiesc foarte şi foarte greu, că uneori îşi aduc ovăz în buzunar să-şi hrănească calul cu care merge să patruleze un sector sau altul?

Dorin Recean: „Sunt şi astfel de elemente. Şi într-adevăr salariul este un element important, un element sensibil nu doar pentru poliţişti, pentru toţi angajaţii în serviciu public. Şi noi înţelegem acest lucru. Eu am discutat chiar în prima zi cu colegii de aici, că eu voi lupta pentru drepturile, pentru salariile lor, pentru că la mulţi dintre ei serviciu nu este uşor, nu la toţi. Dar am încercat să facem un legământ, să zicem aşa. Eu mi-am luat angajamentul să lupt pentru salarii, respect ş.a.m.d. Iar noi toţi împreună trebuie să livrăm rezultate. Trebuie să demonstrăm că putem controla corupţia. Trebuie să demonstrăm că reacţionăm prompt la solicitările cetăţenilor.”

Europa Liberă: Domnule ministru, ce e mai important actualmente reforma sau lupta cu criminalitatea?

Dorin Recean: „Tot în prima zi am zis următorul lucru: pe de o parte, trebuie să organizăm procesul de implementare a reformei, dar în același timp, trebuie să avem grijă să ne exercităm atribuţiile funcţionale. Nu trebuie ca această reformă, această tranziţie pe alocuri dureroasă , pe alocuri sângeroasă să afecteze capacitatea noastră de a asigura securitatea cetăţenilor noştri. Nu trebuie să afecteze capacitatea noastră de luptă cu criminalitatea. Noi nu putem să aşteptăm. Haideţi doi, trei ani să implementăm reforma şi după asta luptăm cu corupţia. După asta vom avea poliţişti rutieri bine educaţi. După asta vom avea poliţişti de sector foarte eficienţi. Aici este un element foarte important. Nu toţi poliţiştii rutieri sunt neadecvaţi, nu toţi poliţiştii de sector sunt neadecvaţi. Există elemente pe care noi trebuie să le eliminăm imediat, dar trebuie să construim un sistem în care rezistă doar cei care sunt integri şi cei care sunt eficienţi.”

Europa Liberă: Până a ajunge în fotoliu de ministru aţi auzit despre cele mai răsunătoare cazuri şi de omor, şi de contrabandă, şi de multe, multe alte vicii înrădăcinate în societatea moldavă. Ceea ce aţi văzut din exterior aceea vedeţi şi din interior?

Dorin Recean: „Indiferent cine şi ce părere are despre un caz sau altul, contează ca toată societatea să înţeleagă că într-adevăr am prins pe cine trebuie. Şi în al doilea rând, împreună cu celelalte instituţii să ne asigurăm că aceste persoane sunt trase la răspundere. Contează noi să livrăm acest rezultat. Şi atunci societatea va avea încredere. Va şti că există această capacitate, pe de o parte, de control a situaţiei, iar pe de altă parte, de intervenţie atunci când lucrurile o iau razna.”

Europa Libera: In societate se zice ca anumiţi poliţişti pe timpul pe timpul anumitor guvernări au fost protejaţi favorizaţi si când se schimba puterea, unii dintre ei încearcă să-şi găsească un loc călduţ în afara sistemului, loc căldut, înesemnând salarii mult mai bune. Şi această remunerare mai bună o găsesc în anumite structuri criminale.

Dorin Recean: „Nu trebuie sa excludem faptul ca cel care este astazi criminal, fie ca a lucrat anterior in sistem, fie ca nu a activat, el este suficient de educat si informat ca sa inteleaga cum functioneaza anumite departamente si care sunt anumite proceduri din interiorul MAI. Aceasta, insa, nu trebuie sa fie o problema pentru noi, ca institutie.Nu trebuie sa constituie un impediment in a-i starpi. Noi nu trebuie sa gasim scuze.

Noi trebuie sa utilizam mult mai eficient mijloacele si instrumentele de care dispunem. Nu putem sa asteptam echiparea tuturor agentilor rutieri cu automobile de serviciu. Nu putem sa asteptam laboratoare super-mega-extra bune pentru criminalisti pentru a putea fi descoperite crimele. Dar tinand cont de resursele pe care le avem trebuie sa livram rezultate. Si eu am promis colegilor din MAI si mai promit, eu voi lupta pentru salarii bune.”

Europa Libera: Ce salariu ar trebui sa ridice un poliţist?

Dorin Recean: „Întrebaţi poliţiştii şi ei o să vă spună.”

Europa Libera: De la ei am retinut ca si-ar dori nu mai putin de 1000 de euro lunar.

Dorin Recean: „Este un salariu la care trebuie sa tindem. Si e vorba nu numai de politisti.”

Europa Libera: Cate grupari criminale ar mai fi ramas in Republica Moldova?

Dorin Recean: „Nu vreau sa dau aceasta statistica acum. Nu conteaza cate grupari criminale exista, cât contează mai mult care este impactul asupra economiei, asupra societatii, asupra cetatenilor noştri. Şi nu conteaza ca ar face rau unui milion de oameni sau unei singure persoane. Si noi nu trebuie sa producem statistica. Ca am stârpit atatea grupari criminale, ca am stoptat atatea tentative de contrabanda, etc. Noi trebuie sa cream un sistem in care societatea sa aiba incredere. Noi trebuie sa cream un sistem in care aceste grupari criminale sau potentiale grupari sunt descurajate sa existe in acest spatiu.”

Europa Libera: E greşită sau nu percepţia cetăţeanului care zice: cum să am încredere, dacă poliţistul e corupt sau că nici unul dintre demnitari nu a ajuns pe banca acuzaţilor?

Dorin Recean: „Este o aşteptare legitimă ca poliţiştii sau eventual oficialii care au fost documentaţi respectiv să fie pedepsiţi. Atâta timp cât cetăţeanul nu vede suficiente dovezi că aceasta se întâmplă, eu nu vreau să trecem acest lucru prin spectrul politic. Că a fost comunist, că a fost necomunist. Nu contează din ce spectru politic vine frauda sau crima, ea trebuie pedepsită. Probabil noi nu am demonstrat suficiente astfel de cazuri. Ziceam, pe ici pe acolo, un poliţist este dat afară şi judecat. Pe ici pe acolo, un procuror anticorupţie este judecat şi băgat la închisoare. Dar aceasta nu este suficient. Şi noi trebuie să lucrăm ca să producem un număr adecvat de astfel de cazuri. Dar la modul ideal trebuie să pedepsim absolut orice persoană care încalcă legea.”

Europa Libera: Dl ministru, deocamdată, aţi concediat un singur adjunct. Mai sunt două persoane care deţin funcţia de ministru adjunct de interne. Veţi continua remanierile?

Dorin Recean: „Noi vom construi un sistem în care doar cei integri şi eficienţi vor putea să reziste. Presupunem că nu toţi reuşesc. Respectiv, trebuie să ne aşteptăm că nu toţi vor rezista.”

Europa Libera: De două luni avem Poliţie de Frontieră. Un prim pas care s-a făcut pentru a arăta că reforma e pusă pe picior?

Dorin Recean: „Acest pas se înscrie în logica structurării sistemului de asigurare a securităţii fluxului de persoane, a securităţii fluxurilor de mărfuri, ş.a.m.d.”

Europa Libera: E şi o cerinţă a Bruxellesului, pentru că Moldova vrea să obţină regimul liberalizat de vize.

Dorin Recean: „Noi facem aceste reforme nu de dragul să corespundem solicitărilor Bruxellesului. Noi avem nevoie de aceste reforme. Eu nu mai vreau să invoc că noi facem acest lucru de acea că noi ne integrăm în UE. Nu este corect faţă de noi şi nu este corect faţă de cetăţeni. Cu atât mai mult cu cât, din fericire, rolul R.Moldova în asigurarea securităţii regionale creşte. Respectiv, riscurile asociate acestui rol în creştere, de asemenea, cresc. De aceea, trebuie să consolidăm capacitatea noastră de a gestiona aceste riscuri. Acest pas de integrare a Poliţiei de Frontieră în cadrul MAI asta vrea să facă.”

Europa Libera: Statutul Poliţiei Municipale deocamdată rămâne intact?

Dorin Recean: „Ceea ce este important este să asigurăm un sistem eficient. Va exista o verticală mai eficientă, decât există astăzi. Ne vom asigura că nu există conflict între sistemul centralizat şi sistemul descentralizat. Şi cred că acest conflict trebuie să–l scoatem în primul rând din gândirea noastră. Respectiv, astăzi trebuie să corectăm acele nuanţe care există între priorităţile administraţiei publice centrale şi necesitatea de asigurare eficientă a securităţii d.p.v. al MAI. Contează ca noi să conştientizăm şi să avem sistemul care ne duce spre aceleaşi obiective.”
XS
SM
MD
LG