Linkuri accesibilitate

După referendum. Război sau pace?


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Președintele român Traian Băsescu a supraviețuit încercării guvernului de a-l destitui prin referendum.

În România președintele Traian Băsescu a supraviețuit încercării guvernului de a-l demite, după ce referendumul de ieri a fost anulat din cauza participării scăzute. Mai multe despre explicațiile acestui rezultat și despre ce ar putea urma pe agitata scenă politică românească, în relatarea corespondentei noastre la București, Sabina Fati.

Referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu a esuat pe fondul boicotului facut de simpatizantii presedintelui, dar liderii Uniunii Social Liberale USL par sa caute inca solutii pentru a-i convinge pe judecatorii Curtii Constitutionale sa valideze scrutinul si sa constate demiterea. Prezenta de 46,2 la suta, confirmata de Biroul Electoral Central da unda verde intoarcerii presedintelui roman la Palaltul Cotroceni, dupa trei saptamini in care adversarii sai au incalcat toate regulile care ar fi putut duce la demiterea lui Traian Basescu. Potrivit legii, referendumul este considerat invalid daca nu vin la urne cel putin jumatate plus unu din alegatori, indiferent de rezultat. 87, 5 la suta dintre romanii care au participat la scrutin au votat pentru demiterea lui Traian Basescu si doar 11,1 la suta au fost impotriva, este vorba in special despre electoratul care nu a inteles indemnul la boicot formulat de democrat-liberali. Oricum Comisia de la Venetia precizeaza in recomandarile sale: „cvorumul asimileaza absentii cu partizanii votului negativ”.

Premierul Victor Ponta continua sa aiba un discurs dublu, unul de uz intern prin care și cere demisia lui Traian Basescu spunind ca nu mai poate ramine presedinte dupa ce au votat 7 milioane de romani impotriva sa si altul pentru exterior prin care da asigurari ca si-a „invatat lectia” si argumenteaza ca „toata lumea pierde daca se continua lupta”. De partea cealaltă, Traian Basescu nu si-a inlocuit tricoul albastru de campanie cu costumul si asteapta decizia de invalidare a referendumului pentru a-si relua rolul de presedinte. Basescu a chemat fortele politice la „coabitare”, dar in acelasi timp nu s-a putut abtine sa nu spuna ca „cei care au organizat lovitura de stat esuata trebuie sa raspunda in fata institutiilor statului”. Armistitiul nu a fost deci stabilit deocamdata, iar fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu ii cere Curtii Constitutionale sa nu ia in considerare Legea referendumului, astfel incit prezenta la vot sa nu mai fie determinanta in demiterea lui Traian Basescu. Aceeasi solicitare le-o adreseaza judecatorilor Curtii si fostul presedinte Ion Iliescu, in vreme ce seful grupului Socialistilor din Parlamentul European Hannes Swoboda indeamna toate fortele politce din Romania sa actioneze in mod responsabil pentru depasirea disputelor si consolidarea credibilitatii Romaniei in Europa.

Lucrurile sint, insa mult mai complicate, mai ales ca Traian Basescu i-a amenintat deja pe actorii suspendarii sale. In tabara adversa, in schimb exista grupuri care cer pace si grupuri care vor sa continue razboiul pina cind Traian Basescu va fi infrint definitiv. Deocamdata nu exista nici un fel de semne care sa indice ca liderii politici romani s-ar putea aseza in jurul aceleiasi mese pentru a reporni instituiile tarii, lasate in adormire odata cu suspendarea presedintelui.
XS
SM
MD
LG