Linkuri accesibilitate

Madonna: „Problema e că în aceste vremuri de criză se caută țapi ispășitori, iar primele victime sunt minoritățile”


Un colaj foto cu Madonna și Marine Le Pen, lidera mișcării de extremă-dreaptă din Franța.
Un colaj foto cu Madonna și Marine Le Pen, lidera mișcării de extremă-dreaptă din Franța.

Dacă în tinerețe Madonna șoca mai ales prin ținutele îndrăznețe și atitudinea liberală față de sex acum atinge tot mai des subiecte politice.


Cântăreața americană Madonna s-a făcut cunoscută în îndelungata ei carieră, începută în anii 80, nu doar prin multele hit-uri muzicale, ci și pentru că nu s-a temut niciodată de controverse. La aproape 54 de ani, supervedeta continuă să provoace discuții în contradictoriu. Dar în vreme ce în tinerețe, Madonna șoca mai ales prin ținutele îndrăznețe și atitudinea liberală față de sex, acum atinge tot mai des subiecte politice. Detalii, în relatarea lui Mircea Țicudean.

„Știu că am înfuriat-o pe o oarecare Marine Le Pen”, a spus Madonna ieri în timpul unui concert-surpriză în sala Olympia din Paris, într-o aluzie la un concert mai mare, de luna trecută, în care pe scenă apărea imaginea liderei extremei-drepte franceze împodobită cu o zvastică. Între timp Le Pen a amenințat că o va da în judecată pe Madonna, pentru ceea ce a numit „o provocare ordinară”.

„Problema e că în aceste vremuri de criză – a continuat ieri Madonna dialogul de la distanță - oamenii caută țapi ispășitori, iar primele victime sunt minoritățile, lor li se cere să plece”. Pe scena sălii Olympia, vedeta a adăugat că Franța are o tradiție glorioasă de toleranță și acceptare a diversității.

Episodul francez este doar unul din cele marcate de controverse în noul turneu mondial al Madonnei. O asociație americană a mamelor victimelor masacrelor cu arme de foc a criticat-o pentru că la concertul din Scoția, ținut la o zi după tragedia dintr-un cinematograf din Colorado, nu și-a modificat scenografia pentru a exclude din recuzită pistoalele și mitralierele – evident, butaforice.

Iar controversele politice din vara aceasta ale Madonnei nu s-au terminat. Săptămâna viitoare va concerta la Varșovia tocmai în ziua când polonezii aniversează la 1 august împlinirea a 68 de ani de la începutul revoltei anti-fasciste înăbușită în sânge de naziști, soldată cu moartea a 200.000 de polonezi și cu distrugerea capitalei.

Asociațiile veteranilor de război și multe organizații catolice s-au declarat revoltate de faptul că Madonna va pângări amintirea revoltei cu spectacolul ei plin de aluzii sexuale și au cerut fie anularea, fie amânarea lui. Până la urmă, compania care organizează turneul Madonnei, Live Nation, a ajuns la un compromis cu primăria Varșoviei: spectacolul Madonnei se va ține cum era stabilit la 1 august, dar va începe cu un clip video despre revolta poloneză.

Madonna în spectacol pe scenă la Stade de France (Saint-Denis, Paris) cu ocazia Zilei naționale a Franței
Madonna în spectacol pe scenă la Stade de France (Saint-Denis, Paris) cu ocazia Zilei naționale a Franței
Mulți fani ai Madonnei cred însă că momentul cel mai tensionat al turneului său european ar putea veni peste două săptămâni, când va concerta la Sankt-Petersburg. Metropola de nord a Rusiei și-a cucerit recent o tristă faimă mondială adoptând legislație împotriva minorităților sexuale: mai precis, împotriva a ceea ce parlamentul local consideră „propagandă în favoarea homosexualității”. După adoptarea legii, activiștii locali au adresat un apel mondial în care cer turiștilor să ocolească orașul condus de homofobi, iar Madonnei în particular, să-și anuleze concertul.

Cunoscută pentru luările sale publice de poziție în favoarea căsătoriilor gay și împotriva oprimării minorităților, Madonna și-a surprins unii fani spunând că va concerta, totuși, la Sankt Petersburg. Dar în aceeași declarație a făcut un anunț care i-a pus probabil pe gânduri pe edilii ruși: „Voi merge la Sankt Petersburg – a scris pe site-ul său Madonna - pentru a lua în spectacolul meu apărarea comunității gay și pentru a lupta împotriva acestei legi aberante”.

Dacă Madonna își ține promisiunea, nu ar fi exclus ca în turneul său european să acumuleze, pe lângă amenințarea cu judecata din partea extremei-drepte franceze, și o amendă substanțială de la poliția din Sankt-Petersburg. Partea europeană a concertului Madonnei se încheie la 21 august, la Nisa.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG