Linkuri accesibilitate

Stagnarea economică și consecințele ei pe piața imobiliară


Valeriu Opincă: „Scăderea dramatică a cererii a dus la scăderea posibilităţilor de a investi.”


Piața imobiliară din Republica Moldova pare să stagneze de câțiva ani, cu tranzacții puține, în urma crizei financiare globale. Valentina Ursu a stat de vorbă despre tendințele pieței cu directorul agenției Triada, Valeriu Opincă:

Valeriu Opincă: „Cine a spus că e stagnare corect a menţionat acest fapt. De exemplu, dacă vorbim de piaţa construcţiilor noi. La moment noi avem 1500 de întreprinderi de construcţii înregistrate, dintre care activează numai un sfert”.

Europa Liberă: Activează doar un sfert pentru că este insuficienţă de bani sau pentru că nu este ofertă?

Valeriu Opincă
Valeriu Opincă
Valeriu Opincă: „Toate împreună luate. E un complex de factori care au adus la această situaţie la care noi o să ne oprim, la capitolul stagnare. Pe piaţa secundară, majoritatea specialiştilor şi agenţilor care activează constată o scădere a activităţii. 30% în comparaţie cu 2008 care a fost un an pre-criză. Plus deja la nivelul de percepţie liberă. Plimbaţi-vă prin oraş şi observaţi cîte construcţii stau nefinisate…”

Europa Liberă: Pe şantiere nu prea o să găsim constructori…

Valeriu Opincă:
„Dacă e să credem statisticii, 25% din ceea ce era în construcţie astăzi activează.”

Europa Liberă: Ce sugestii aţi avea pentru cei care sînt în căutarea unei locuinţe?

Valeriu Opincă:
„Adunaţi bani şi cumpăraţi. Stagnarea nu înseamnă că nimeni nu poate cumpăra şi nimeni nu vinde. Pur şi simplu, s-a redus dramatic numărul celor care cumpără şi care vînd. ”

Europa Liberă: Aceasta e în folosul celor care caută?

Valeriu Opincă:
„Nu. Scăderea dramatică a cererii a dus, evident, la scăderea posibilităţilor de a investi în domeniul respectiv. Criza din Europa i-a afectat pe fraţii noştri care lucrează peste hotare. Ei erau principalii investitori în timpul respectiv. Neavînd surse, ei nu mai investesc în locuinţe. În plus, dincolo de factorul bănesc, este şi factorul subiectiv.

Pleacă din ţară nu de aceea că nu sînt patrioţi. Pur şi simplu, nu văd perspectiva din punctul de vedere al unui loc de muncă care să-i permită omului un trai decent”.
(Valeriu Opincă).

Nimeni deja nu mai visează să se întoarcă pe plaiul moldav. Toţi care au posibilitatea pleacă din republică, nu-şi mai leagă viitorul de ţară, respectiv nu se investeşte în imobil, adică în locul de trai. Pleacă din ţară nu de aceea că nu sînt patrioţi şi nu iubesc Moldova. Pur şi simplu, nu văd perspectiva din punctul de vedere al unui loc de muncă care să-i permită omului un trai decent”.

Europa Liberă: Dle Opincă, preţurile vor continua să scadă sau vor creşte?

Valeriu Opincă:
„Este o iluzie că preţurile scad. Are loc o diferenţiere de preţuri pe categorii de imobile. Adică, dacă cu 5 ani în urmă cumpărătorul căuta un apartament cu o cameră, cu două camera, iar condiţia maximă pe care o punea era – tip vechi, tip nou, astăzi deja omul caută apartament în raionul respectiv, la etajul respectiv, cu vecinii respectivi. Şi în funcţie de aceste momente este şi preţul.

Da, putem găsi pe piaţă apartamente cu o odaie de 25 mii de euro. Dar asta este apartament tip hruşciovka, cu infrastructura învechită, care necesită investiţii colosale pentru a fi reabilitat. Şi avem apartamente cu o odaie care ajung la 1000 şi ceva de euro metrul pătrat, la un etaj bun, într-o zonă mai liniştită, mai aproape de un parc, cu o scară mai îngrijită, cu locatari mai civilizaţi în jur ş.a.m.d. Aici preţul e deja de circa 1000 de euro pentru metrul pătrat. Asta e piaţa secundară.

Cît priveşte piaţa primară, practic nu mai există investiţii în viitoarea casă, adică investiţii în povestea cu casa pe care ai s-o ai. Cel care riscă acum să procure apartament nou, prefer categoric apartament deja construit şi dat în folosinţă. Adică omul a plătit banul, a obţinut cheia şi a intrat în apartament şi mai departe el e stăpîn şi face. S-a reunţat deja la investiţia în viitor. Apropo, au rezistat pe piaţă în primul rînd acele companii de construcţii care au fost fidele acestui principiu, adică banul luat a fost investit în obiectul concret pentru care a fost luat, dat în folosinţă în termeni rezonabili pentru locatari. Cei care nu au procedat la aşa-numitele piramide imobiliare.”

Europa Liberă: Dvoastră sînteţi în pierdere acum?

Valeriu Opincă:
„Compania? Da, categoric”.

Europa Liberă: Şi ce viitor preziceţi pieţei imobiliare?

Valeriu Opincă:
„Trist de tot. Pe de o parte, scade dramatic numărul cererii solvabile. Sînt persoane care vor apartament, anunţă, stau în rînd, dar ei nu au banii necesari pentru a procura. Pe de altă parte, companiile constructoare nu pot să vîndă mai ieftin de un anumit nivel al preţului. Dacă astăzi noi avem preţul mediu la segmentul terţ al pieţei plus-minus 600 de euro pentru metru pătrat, cu cît mai puţine odăi are apartamentul, cu atît preţul metrului e mai mare. La segmentul nou, de asemenea, noi avem situaţia cînd au cerere şi poţi să obţii un preţ bun de 650 în mediu pentru varianta albă, care deja iarăşi necesită investiţii. Spaţiile mari nu au cumpărătorul lor. Pentru că astăzi deja e scumpă şi întreţinerea. Investitori în domeniul respectivi sînt foarte puţini”.

Europa Liberă: Pentru că ramura a devenit neprofitabilă…

Valeriu Opincă:
„Trebuie să fim conştienţi că în anii 2000 cei care au avut posibilitatea, şi-au rezolvat problema cu locuinţa. Astăzi noi nu avem situaţia cînd cineva trebuie neapărat să vîndă, cu mici excepţii. Şi nu avem situaţia cînd cineva e obligat să cumpere. De aceea, aici totul se va roti în jurul preţurilor. Este preţul mic – se va vinde şi se va cumpăra, este preţul mare – va rămîne pentru alte situaţii”.
XS
SM
MD
LG