Linkuri accesibilitate

T. Băsescu le cere moldovenilor cu cetățenie română să boicoteze referendumul


Un cetățean din Chişinău: „Dacă Ponta vrea referendum, să-l facă cu susţinătorii lui.”

Înaintea referendumului de duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, consilierul acestuia Eugen Tomac a făcut un apel la Chişinău de boicotare a scrutinului, asta după ce zilele trecute noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, numit de guvernul lui Victor Ponta, a promis tot la Chişinău să îmbunătăţească procesul de redobîndire a cetăţeniei române. Relatează Lucia Diaconu.

Eugen Tomac, consilierul preşedintelui suspendat, şi-a lansat îndemnul la o conferinţă de presă, invocînd mai multe motive pentru cetăţenii români din Moldova să nu iasă duminică la vot. Acesta a spus că există suspiciuni că referendumul nu va fi corect, iar prin neparticipare Băsescu ar putea reveni la preşedinţie şi astfel ar putea fi oprit ceea ce el a numit „dezastrul din România”.

„Există foarte multe indicii care ridică semne mari de întrebare, nu există supraveghere video a secţiilor unde va avea loc votul pentru referendum. Mai mult decît atît, guvernul a decis să organizeze secţii de votare în locuri neobişnuite şi nesigure: pe plajă, în restaurante, diverse hoteluri. Deci toate aceste motive ne determină să le solicităm susţinătorilor preşedintelui Băsescu să nu se prezinte la vot duminică 29 iulie.”

La alegerile prezidenţiale din 2009, Traian Băsescu obţinuse peste 90 la sută din voturile alegătorilor români din Moldova care au venit la urne. Popularitatea acestuia a crescut mai ales după ce a fost simplificată procedura de redobîndire a cetăţeniei române şi a fost probată şi la recenta vizită a premierului Ponta la Chişinău cînd mai mulţi susţinători ai preşedintelui suspendat au manifestat împotriva şefului guvernului de la Bucureşti.

Zilele trecute şi noul şef al agenţiei pentru cetăţenie de la Bucureşti Gheorghe Emacu, numit în funcţie de guvernul condus de Victor Ponta, a promis la Chişinău să iniţieze mai multe amendamente la legea despre redobîndirea cetăţeniei române.

„Interesul nostru este ca Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România să funcţioneze cît mai limpede şi bine,” declară oficialul român într-un comunicat al PSD România în Republica Moldova.

Am căutat să aflu ce vor face duminică cei care deţin cetăţenia română, vor merge la referendum sau nu? Iată ce mi-au spus cîteva persoane cu care am stat de vorbă pe străzile Chişinăului:

„Domnul Băsescu este o persoană foarte blîndă, foarte recunoscătoare şi mă voi conforma după cum a spus domnul Băsescu. Reieşind din toate cîte s-au petrecut pînă acuma, desigur că lasă de dorit redobîndirea, termenii de redobîndire lasă de dorit dar ştiţi cum se spune la noi: mai bine încet dar stabil decît să credem promisiunilor care se fac la ora actuală că va fi mai rapid organizată toată treaba asta, dar ce-i în mînă nu-i minciună, aşa se spune.”

„Dacă Ponta vrea referendum, lasă să-l facă cu susţinătorii dumnealui.”

„Cred că o să-l boicotez. Dacă spune preşedintele să-l boicotăm, o să-l boicotăm.”

Dumneavoastră l-aţi votat în alegerile din 2009?

„Da, a făcut multe pentru Republica Moldova.”

„Unicul a fost care s-a apropiat de Republica Moldova mai mult decît alţii.”

14 secţii de vot vor lucra duminică pe teritoriul RM pentru cetăţenii români, cu 9 mai multe decît se hotărîse la început. 3 vor fi deschise la Chişinău, şi cîte una la Bălţi, Cahul, Ungheni, Căuşeni, Hînceşti, Ialoveni, Orhei, Nisporeni, Călăraşi, Cantemir şi Soroca.

În august 2011 numărul moldovenilor care au obţinut cetăţenia română ajunsese la 226 507 persoane, arată un studiu al Fundaţiei Soros.
Previous Next

XS
SM
MD
LG