Linkuri accesibilitate

Festivalul Bayreuth 2012 - Rusul zburător și fantoma vasului wagnerian


Evgheni Nikitin în rolul Olandezului din opera lui Waagner
Evgheni Nikitin în rolul Olandezului din opera lui Waagner

Klaus Bachler: „In istoria lui Nikitin, eu văd întîi de toate mai curînd o problemă a Bayreuth-ului și a familiei Wagner, decît a cîntărețului.”


Ajuns la cea de-a 101-a ediție, Festivalul de la Bayreuth se deschide astă-seară - retransmis de numeroase posturi de radio din lume, între care și Radio România Muzical -, încă odată, ca și în anii trecuți, pe fundal de scandal și dezbateri culturalo-politice.

La prima vedere, faptele sînt simple. Vinerea trecută, cel de-al doilea canal național al televiziunii germane, ZDF, l-a arătat pe baritonul rus
Evgheni Nikitin, membru al trupei Teatrului Mariinski de la St. Petersburg, invitat să cînte la Bayreuth rolul principal în unica premieră a anului, cu opera „Olandezul zburător” (cunoscută și sub numele de „Vasul fantomă”). Baritonul a putut fi văzut într-un clip video, cu tatuajele, făcute în prima tinerețe, cînd a fost membru al unui grup rock, aparent de extremă-dreaptă, din cele numeroase apărute ca ciupercile în fostele state comuniste, efect colateral al revoluțiilor anului 1989.



O anchetă de presă publicată de „Bild am Sonntag” - ce a făcut ocolul lumii în 24 de ore -, a revelat apoi că pe pieptul lui Nikitin erau alăturate o svastikă, ale cărei contururi nu au putut fi anulate în ciuda suprapunerii ulterioare a altui tatuaj, și două caractere din alfabetul runic. Unul, în formă de săgeată, a fost utilizat ca simbol, semn de recunoaștere, de către membrii unei divizii de voluntari SS. Cel de-al doilea, un triunghi cu un trident, „runa vieții”, a fost folosit ca însemn al organizației naziste „Lebensborn”, care administra centrele de reproducere menite să sporească nașterile de copii arieni, în anii celui de-al doilea război mondial.

In fața evidențelor și mai ales a scandalului amplificat de presă, baritonul rus a fost convocat de cele două directoare ale Festivalului wagnerian și, la scurtă vreme, un comunicat anunța retragerea sa din rol și de pe scena Bayreuth-ului. Cum rezuma lucrurile o relatare din „Le Monde” - una dintre sutele ce au circulat în presa internațională a ultimelor zile -, organizatorii festivalului „sînt preocupați să evite orice apropiere cu nazismul, după ce Winifred Wagner, nora lui Richard și prietena personală a lui Adolf Hitler, a făcut din festivalul pe care l-a condus între 1930 și 1944 o vitrină culturală a național-socialismului. Hitler însuși a fost un admirator al compozitorului dispărut în 1883 și s-a referit la scrierile acestuia pentru a-și dezvolta tezele antisemite”.

Așadar, Evgeni Nikitin exit, în ultima clipă, înlocuit de un bariton sud-coreean, dar ceea ce nu au putut evita Katharina Wagner și Eva Pasquier-Wagner, conducătoarele Festivalului, a fost o polemică severă asupra deciziei lor.

In ciuda ajutorului oferit de dirijorul premierei de astă-seară, Christian Thielemann, după spusele căruia „o svastikă nu are ce căuta niciodată, și nu numai la Bayreuth, dar nici în Australia”, din surse ale ziariștilor s-a aflat că administrația Festivalului era la curent încă din iulie cu „problemele” baritonului rus. Spre mirarea reporterilor televiziunii ZDF, ce au filmat un reportaj cultural despre premiera cu „Olandezul zburător”, Nikitin, deținătorul, totuși, al rolului principal, nu a putut fi văzut atunci.

Evgheni Nikitin, fotografia oficială de la Mariinski Teatr
Evgheni Nikitin, fotografia oficială de la Mariinski Teatr
Evgheni Nikitin s-a născut în 1973 la Murmansk, locul primei tinereți agitate, unde se făcea tatuat în anii 1989-91, și încă din timpul studiilor, încheiate în 1997, la Conservatorul de stat Rimsky-Korsakov din St. Petersburg, a fost invitat să cînte la Mariinski Teatr, al cărui membru și star proeminent a devenit ulterior. In 2002 a debutat la Metropolitan Opera, la New York, urmînd apoi o carieră de succes pe marile scene ale lumii, la Paris, la Leipzig, Toronto, Festivalul Proms de la Londra, Opera de stat din München ș.a.m.d.

In rolul lui Amfortas din opera Parsifal
In rolul lui Amfortas din opera Parsifal
Intr-un interviu recent publicat pe site-ul Operei Mariinski, cu ocazia noii montări, controversate, a operei Boris Godunov, Nikitin declara: „Am un repertoriu rusesc imens [...], dar Wagner este unul din idolii mei, în topul meu personal, compozitorul No. 1.” Cu același prilej, baritonul își dezvăluia pasiunea pentru istoria medievală, faptul că a fost membru al unui club „războinic” din Franța, „Frankland”, care refăcea pe teren bătălii istorice. Și adăuga: „nu știu mare lucru din istorie; iar apoi fiecare guvern o rescrie mereu. [...] Am în minte că adevărul nu este spus întotdeauna 100%. [...] Istoria noastră este și ea descrisă în alb și negru.”

O relativizare a istoriei care i-a jucat festa în scandalul izbucnit la Bayreuth, mai ales după ce a declarat într-un interviu că ar fi ignorat semnificația simbolică a însemnelor pe care a pus să i se tatueze pe piept. In plus, în declarația sa oficială, dată la Bayreuth, Nikitin s-a justificat, spunînd: „Nu am fost conștient de amploarea iritării și ofenselor pe care le-ar cauza aceste însemne și simboluri, în special la Bayreuth, dat fiind istoria Festivalului.” „Le-am făcut în tinerețe, a fost o mare greșeală și îmi doresc să nu o fi făcut...”

Anastasia Boutsko, o comentatoare culturală de la Deutsche Welle, îi lua apărarea, declarînd, citată de The St. Petersburg Times, că „Nikitin nu
Evgheni Nikitin la München
Evgheni Nikitin la München
are o istorie de retorică fascistă sau vreun comportament ce ar putea fi interpretat drept propagandă nazistă. [...] Ironia amară este că în „Olandezul zburător” personajului principal, păcătos, i se oferă șansa unei transformări spirituale, iar Festivalul Wagner tocmai i-a retras-o cîntărețului...”

O poziție similară exprima și un critic muzical rus în „Rossiskaia Gazeta”, spunînd: „Da, corpul lui Nikitin este acoperit dens de tatuaje, dar ele nu îi afectează maniera de a cînta. [...] Festivalul nu are dreptul să se amestece în astfel de probleme de natură intimă”.



Polemica este în curs în Germania, unde în apărarea baritonului rus a intervenit ofensiv directorul Operei de stat de la München, Klaus Bachler, sub a cărui direcție Nikitin a cîntat în 2008 în rolul lui Lohengrin. Intr-un interviu cu prestigiosul cotidian „Süddeustche Zeitung”, Bachler declara zilele trecute: „In istoria lui Nikitin, eu văd întîi de toate mai curînd o problemă a Bayreuth-ului și a familiei Wagner, decît a cîntărețului. Mi se pare categoric o ipocrizie - spunea Bachler - „că prostia unui cîntăreț de rock, făcută la vîrsta de 16 ani, pe care între timp, de multă vreme, a regretat-o..., să fie pedepsită tocmai de familia Wagner. Regrete pe care nu le-am auzit, altfel, niciodată din partea familiei Wagner în ultimii 50 de ani”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG