Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu va fi supus pe 29 iulie la cel de-al patrulea scrutin național în opt ani de mandat


Un record politic nu doar național.

Potrivit ultimelor sondaje care au apărut pe piata politicii româneşti, la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu ar urma sa vina aproape 60 la suta din electorat, ceea ce ar duce la validarea scrutinului si deci la declansarea alegerilor prezidentiale anticipate.

Pentru a contracara aceasta posibilitate, PDL, partidul din care provine Traian Băsescu, a decis la sedinta Colegiului Director sa le ceara sustinatorilor sai boicotarea Referendumului. In acest fel daca cei 25 pina la 35 la suta, cit reprezinta bazinul electoral al presedintelui Băsescu nu se vor prezenta la vot, atunci potrivit legii, Referendumul pentru demitere nu poate fi validat din cauza neparticiparii la vot a jumatate din electoratul autohton. In jur de 9 milioane de romani ar trebui sa vina duminica la vot, pentru a-l demite pe Traian Băsescu. Cercetarile sociologice cele mai recente arata ca 69 la suta dintre cei care vin la Referendum vor vota pentru demiterea presedintelui ales in 2009 si al carui mandat ar urma sa expire in 2014.

Traian Băsescu va fi supus pe 29 iulie la cel de-al patrulea scrutin national in opt ani de mandat, un record politic nu doar national, fiindca nu exista nici un caz european sau care sa provina dintr-o democratie consolidata in care un presedinte ales sa fie suspendat fara vreun motiv serios. Traian Băsescu a fost ales presedinte de doua ori, in 2004 si in 2009 si a fost suspendat tot de doua ori de majoritati formate din liberali, socialisti si parlamentari reprezentanti ai comunitatii maghiare din România: odata in 2007 imediat dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana, prin aplicarea procedurii constitutionale si a doua oara in urma cu aproape trei saptamini, de data aceasta prin inclacarea flagranta a legislatiei in vigoare.

Traian Băsescu si-a inceput campania de revalidare in functie chemindu-i pe oameni la urne cu argumentul ca nu vrea sa cistige la „masa verde”, adica prin neparticipare. In urma sondajelor facute de propria sa echipa, dar si de cele existente pe piata, presedintele suspendat a decis sa schimbe tactica si sa sustina boicotarea referendumului. Marți seara tirziu, Traian Băsescu se intreba chiar daca nu cumva si PDL ar trebui sa boicoteze scrutinul, adica sa nu-si trimita oameni in sectiile de vot, dar liderul partidului a explicat ca nu-i poate lasa pe reprezentantii USL sa-si faca de cap la numaratoarea voturilor. Propagandistii PDL au vehiculat solutia absentei de la vot a sustinatorilor lui Traian Băsescu, explicind ca prezenta lor ar insemna o validare a „puciului” dat de liberali si socialisti prin suspendarea lui Traian Băsescu.

Adversarii presedintelui il acuza de lasitate, dar in acest moment, Traian Băsescu este aproape singur impotriva tuturor. In plus el este neinarmat, in vreme ce opozantii sai folosesc arme interzise. Astfel de pilda, guvernul condus de socialistul Victor Ponta a decis sa scoata listele suplimentare, iar votul celor din circumscriptie, indiferent daca au sau nu o adresa stabila acolo, sa se faca pe aceeasi lista. In acest fel, insa, votul multiplu este foarte greu de depistat. Executivul de la Bucuresti a pus in miscare si trasee pentru urne mobile, care sa fie duse nu doar la oamenii bolnavi, ca pina acum, ci peste tot unde romanii isi petrec vacanta. In sectiile de votare, care au fost multiplicate atit in tara, cit si in afara, nu vor exista camere de luat vederi, iar cei care nu voteaza in sectia de care apartin nu vor mai fi nevoiti sa dea declaratii pe proprie raspundere.

Curtea Constitutionala a anuntat ca prelungirea programului pentru Referendum cu patru ore, adica de la sapte dimineata pina la unsprezece noaptea nu incalca legea fundamentala a statului. Si aceasta prevedere este in defavoarea lui Traian Basescu, la fel ca si tombolele si recompensele promise de USL Uniunea Social-Liberala pentru cei care se prezinta duminica la Referendum.

Demiterea lui Traian Băsescu depinde in cele din urma de capacitatea USL de a mobiliza electoratul: daca vor veni 9 milioane de romani la vot presedintele suspendat isi pierde fotoliul, daca nu, liderii socialist si liberal s-ar putea sa fie debarcati de propriile partide.

Politigraf

XS
SM
MD
LG