Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


O agendă a principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Potrivit Moldpres, Organizaţia Internaţională a Muncii, în parteneriat cu Guvernul, sindicatele şi patronatele din Moldova, va lansa astăzi la Chișinău, noul Program de Ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015. Acest Program de Cooperare va promova munca decentă drept component cheie al politicilor naţionale de dezvoltare.

Organizația neguvernamentală pentru protecția animalelor, ALGA, convoacă o conferință de presă la care își propune să dezvăluie cruzimea celor care fac bani din exterminarea câinilor vagabonzi, pe care îi declara în mod fals infestați cu rabie.

Astăzi la Chișinău ar putea fi prima zi de interzicere temporară a circulației vehiculelor mai grele de 20 de tone prin oraș. Ieri primăria a decis că interdicția va fi valabilă în zilele când temperatura trece de plus 30 de grade, întrre orele 11 și 18 și are ca scop evitarea creării de șanțuri în asfaltul înmuiat de arșiță, sub presiunea camioanelor. Transportul în comun nu va fi afectat de aceste restricții.

Un cunoscut suporter moldovean al președintelui român Traian Băsescu, șeful mișcării anti-mafie Sergiu Mocanu, a anunțat pentru astăzi o conferință de presă la care va explica probabil mai ales moldovenilor cu pașapoarte românești cum să voteze la 29 iulie.

La Atena este așteptată vizita așa-numitei „troici a creditorilor”, adică FMI, BCE și UE, care va încerca să impulsioneze noul guvern elen să continue reformele, inclusiv măsurile de austeritate nepopulare, pentru a evita intrarea țării în incapacitate de plată. În ajunul vizitei, acțiunile s-au prăbușit la bursa greacă, iar agenția Reuter crede că de vină a fost temerea reînnoită a investitorilor că Grecia nu va face față cerințelor creditorilor și va ieși din zona euro.

La Bruxelles continuă reuniunea de două zile a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană. Luni, în prima zi, ei au discutat mai ales situația din Siria, impunând noi sancțiuni împotriva regimului de la Damasc, dar au evaluat și progresele țărilor din Parteneriatul Estic, lăudând Moldova și Georgia.

La Paris, noul președinte de stânga al Franței se va întâlni în premieră cu liderul stângii parlamentare britanice, șeful Partidului Laburist, Ed Miliband.

Diplomați iranieni se vor întâlni la Istanbul cu colegi occidentali pentru a discuta „probleme tehnice” legate de programul nuclear al Teheranului.

Secretarul-general ONU, Ban Ki-moon își continuă turneul prin fostele republici iugoslave și vizitează Priștina, pe fondul unor ciocniri tot mai fecvente între etnicii sârbi și cei albanezi din Kosovo.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG