Linkuri accesibilitate

Devalorizarea leului românesc


Un semn că turbulentele politice de la Bucureşti continuă să producă efecte şi că economia română este extrem de fragilă.

Deprecierea abrupta a leului romanesc fata de euro demonstreaza pe de o parte ca turbulentele politice continua sa produca efecte si pe de alta parte ca economia autohtona este extrem de fragila. Astazi 1 euro s-a vindut cu 4,6 lei, ceea ce inseamna o scadere a leului romanesc cu 6,5 la suta fata de euro comparativ cu rata de schimb de la sfirsitul anului trecut.

Devalorizarea leului are loc în paralel cu suspendarea presedintelui Traian Basescu si pregatirea demiterii sale, fiind sensibil la intimplarile semnificative de pe scena romaneasca. Banca Nationala a Romaniei ar fi intervenit pe piata interbancara si la sfirsitul saptaminii si astazi, dar nu suficient, incit sa tempereze caderea. In acelasi timp exista oficiali romani care mizeaza pe aceasta slabire a leului din cel putin doua motive, in primul rind pentru ca in acest fel bancile incaseaza mai multi bani in propriile statistici, deci pe hirtie, nu in realitate, iar in al doilea rind caderea leului ar putea insemna concentrarea asupra productiei interne si descurajarea importurilor.

Nici una din aceste situatii nu este, insa favorabila romanilor, care deocamdata platesc rate mai mari daca au imprumuturi in euro si cheltuie mai mult pentru cosul lor zilnic, dat fiind ca destule alimente de baza sint aduse din afara, ca sa nu mai punem la socoteala si bunurile de folosinta mai indelungata.

Spre deosebire de specialistii actualei guvernari care par favorabili deprecierii leului, fiindca in acest fel pot raporta mai multi bani la buget, chiar daca este vorba despre bani care sint doar pe hirtie, Banca Nationala atentioneaza ca “deprecierea leului nu va duce la crestere economica” fiindca in Romania “lipsesc capacitatile excedentare de productie care sa sustina o oferta puternica”.

E greu de crezut, asadar, ca devalorizarea leului romanesc poate sprijini economia autohtona aflata inca in faza de convalescenta. Aceasta solutie ar fi fost buna in cazul in care Romania era una dintre marile tari producatoare de hrana si alte bunuri din Uniunea Europeana. Altminteri caderea leului este doar un semn al crizei politice, pe care guvernul de centru-stinga din Romania ar vrea sa-l converteasca in avantaj propagandistic in aceasta perioada de campanie electorala care va culmina duminica prin referendumul privind demiterea presedintelui.
XS
SM
MD
LG