Linkuri accesibilitate

Bulgaria, un paradis al evaziunii fiscale


O treime din venituri nu sunt taxate, iar 30-40% din exporturi sunt afaceri fictive prin care se fură TVA.

Un raport elaborat de compania „Tax research” UK la cererea Grupului socialiștilor și democraților din Parlamentul european, arată că în Bulgaria acum la fiecare unu din trei euro venituri nu se plătesc taxe. Anual nu sunt taxate 12,7 miliarde euro - 35,3 la sută din PIB. În acest mod bugetul este lipsit de echivalentul a 3,7 de miliarde euro – o sumă cu 1,4 miliarde mai mare de deficitul finanțelor publice.

Prof. Garabed Minasian din Academia bulgară de științe, constată că gradul de colectare a scăzut în 2011 la 32-33% din PIB – un minim absolut pentru ultimii 15 de ani. Media pe Uniune este peste 45%. Prof. Minasean explică nivelul scăzut prin calitatea foarte proastă a serviciilor publice.

Citând surse din Administrația fiscală, ziarul „Sega” informează că peste 30 000 de firme au participat în 2011 la scheme de furt de TVA. Bugetul a fost păgubit cu 350 de milioane de euro. Se aplică des transferarea de companii cu datorii mari la fisc unor persoane sărace și agramate.

30-40 la sută din raportata creștere a exportului în ultimii ani se datorează unor afaceri fictive prin care se fură TVA.

50 la sută din verificările efectuate de Agenția de stat a veniturilor în România de pildă, arată că firmele partenere ale hoților bulgari de TVA nu există sau aparțin unor șomeri bulgari.

O reforma a administratiei fiscale a avut loc in Bulgaria cu asistența Băncii Mondiale. S-au redus numarul de administratii financiare, dar s-au îndreptat, in acelasi timp, si catre plati electronice si completare de formulare în sistem electronic. Banca mondială a constatat în 2008 creșterea cu 15% a gradului de colectare la TVA fața de situația din anul 2002. La taxa corporativă gradul de colectare a atins 64%, la asigurările sociale – 85%. Totodată cheltuielile administrației fiscale au scăzut de la 1,4% din suma colectată în 2002 la 0,8% - în 2007. Acești indicatori însă s-au deteriorat după 2008.

În concluzie, aplicarea celui mai bun model fiscal într-o țară coruptă și cu crima organizată bine pusă la punct nu întodeaună garantează obținerea rezultatelor dorite pe termen lung.
XS
SM
MD
LG