Linkuri accesibilitate

Nicolae Timofti: Rusia trebuie să-şi retragă trupele (Adevărul)


Băsescu îi îndeamnă pe români să îşi exprime opinia (Adevărul, Evenimentul zilei)

Editia centrala a ziarului Adevarul insereaza declaratia presedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, facuta presei de peste Prut: Rusia trebuie sa-si retraga trupele si armamentul din Transnistria, indiferent cum decurg negocierile in format 5+2, iar aceasta masura decurge din angajamentele pe care Moscova si le-a asumat pe plan international inca din 1999. “Nu putem oscila la nesfarsit intre doua optiuni de dezvoltare”, a mai spus seful statului moldovean referindu-se la implementarea pe mai departe a angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana. In acelasi timp, tara sa intentioneaza, citam, “sa pastreze relatii prietenesti, de cooperare economica si culturala cu statele din Comunitatea Statelor Independente”. Recenta interzicere a simbolurilor sovietice este apreciata de presedintele Timofti drept “un prim pas spre indepartarea prejudecatilor privind caracterul inamic al Aliantei Nord-Atlantice”, se mai arata in editia centrala a ziarului Adevarul.

Presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, si seful administratiei prezidentiale Cristian Diaconescu sunt prezenti astazi in presa cu interviuri ample. Ele detaliaza si structureaza mai ferm decat pana acum mesajul lui Basescu in perspectiva referendumului de duminica. La aceasta consultare populara, jumatate + 1 din cetatenii romani cu drept de vot vor fi chemati la urne sa spuna da sau nu demiterii sefului statului, initiate de actuala majoritate reprezentata de Uniunea Social-Liberala.

Traian Basescu a acordat interviul ziarului Adevarul. Presedintele banuia deja la inceputul lui iulie ca se va demara procedura de suspendare a sa, dar spune ca a fost surprins de atacul asupra institutiilor statului. Desi a evitat un timp sa vorbeasca de lovitura de stat, acum nu mai respinge formula, argumentad ca violenta, care face parte din definitia acestui termen, se refera la violenta legislativa, la legi abuzive. Desi ar putea “castiga” prin nevalidarea referendumului, daca oamenii nu vin in numar suficient la vot, Basescu ii indeamna pe romani sa isi exprime opinia. Numai printr-un vot concludent se poate recupera cat de cat increderea in convingerile democratice ale romanilor. Basescu crede ca alegatorii nu vor confirma o lovitura de stat inca in desfasurare, si care creeaza un precedent periculos: majoritatii parlamentare nu-I mai place un presedinte, il da jos pur si simplu, desi el a fost ales prin vot direct de popor. Crin Antonescu (presedintele interimar) nu poate sa spere ca instaureaza un stat nedemocratic, iar banii de la Uniunea Europeana, cei 32 de miliarde de euro, vor mai veni. In mod logic, spuen Basescu, ar urma ca dl Antonescu sa se duca in satele Romaniei si sa spuna: noi am facut o boacana, dar faptul ca voi nu mai aveti subventii la hectar e problema voastra!

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu arata intr-un interviu din Evenimentul zilei ca actiunea in instanta intentata de USL mai multor oameni politici ai opozitiei care il sustine pe Basescu, precum si a unor ziaristi, pentru opinii care au ajuns la forurile si in presa straine, este un abuz colosal, care va avea un efect distrugator. Mult mai grav decat orice mesaj politic.
XS
SM
MD
LG