Linkuri accesibilitate

Basarabeasca: un raion politizat și fără autoritate executivă


Gheorghe Cojoc: „nouă ne arde acum totul, aşa că unica ieşire ar fi convocarea în şedinţă de urgență a Consiliului.”


Preşedintele raionului Basarabeasca, adjunctul său, precum şi alţi doi functionari din cadrul Consiliului raional au fost reţinuţi la începutul săptămânii trecute şi sunt bănuiţi de luare de mită. Aleşii locali spun că săptămâna aceasta vor încerca să numească un interimar care să gestioneze treburile raionului. Valentina Ursu a stat de vorba cu secretarul Consiliului raional Basarabeasca, Gheorghe Cojoc.

Gheorghe Cojoc: „Basarabeasca este un raion politizat, pe de altă parte raionul e la frontiera cu Ucraina. Avem vamă internaţională, este un raion cu cel mai mare nod de cale ferată.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă astăzi la Basarabeasca şi de ce se întâmplă?

Gheorghe Cojoc: „Vuieşte parcă toată republica de Basarabeasca. Au fost arestaţi preşedintele raionului, vicepreşedintele raionului, şeful intermar al secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri şi un inspector de stat în construcţii, pe motivul estorcării mitei.

Acum raionul a rămas fără autoritate executivă pe deplin, adică nu există nici adjunctul preşedintelui raionului, am rămas eu ca secretar între ciocan şi nicovală, pe de o parte parcă impus în afara legii să mai semnez nişte documente, cu toate că deja s-a deschis un dosar penal în legătură cu un fals de documente şi nu ştiu de ce figurez şi eu pe acolo. Pe de altă parte, mă strădui să pot convoca Consiliul în şedinţă extraordinară.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, deznodământul acestui litigiu ar fi exact convocarea unei şedinţe...

Gheorghe Cojoc:
„Noi am putea să aşteptăm verdictul judecăţii, dar asta poate să dureze o lună, dar poate să dureze doi ani de zile, nouă ne arde acum totul, aşa că unica ieşire ar fi, totuşi, convocarea Consiliului în
şedinţă, poate chiar de îndată. Am vorbit cu dl Procuror anticorupţie, luni, la ora 8, mi se dă la mână demersul unde vor fi constatate circumstanţele respective şi lucrul acesta ne va permite să convocăm şedinţa Consiliului raional Basarabeasca...”

Europa Liberă: Aici trebuie să vină toţi consilierii raionali?

Gheorghe Cojoc:
Fracţiunea comuniştilor deja s-a întrunit. Am fost chiar şi eu invitat. S-au deplasat la faţa locului şi deputaţii Muntean şi Găgăuz. S-a încercat să mi se delege nişte chestiuni, eu le-am spus că e nevoie să fie convocat întreg Consiliul pentru lucrul acesta.”

Europa Liberă: Comuniştii deţin majoritatea?

Gheorghe Cojoc:
„Comuniştii deţin majoritatea, sunt 14 din 27, la iniţiativa unei treimi se convoacă Consiliul în şedinţă, iar se votează cu 50 plus 1 din cei aleşi. Se asigură şi cvorumul din 50 plus 1.”

Europa Liberă: De ce Dvs în calitate de secretar al Consiliului raionului Basarabeasca nu puteţi prelua funcţiile pe moment?

Gheorghe Cojoc:
„Nu le pot prelua din motivul incompatibilităţii, preşedintele raionului e autoritate executivă. Eu aş fi omul Consiliului, adică a autorităţii deliberative şi reprezentative. În cazul acesta nu poţi fi în două scaune, aici faci legea, acolo te duci şi le execuţi.”

Europa Liberă: Ar putea oricare din consilieri să preia funcţia interimatului?

Gheorghe Cojoc:
„În baza Legii dministraţiei publice locale preşedintele raionului, fie el şi interimar, în cazul de faţă este ales numai din rândurile consilierilor.”

Europa Liberă: Cât de mult afectează această situaţie incertă indicii economici, atmosfera?

Gheorghe Cojoc:
„Raionul e paralizat într-un fel. Chestiunea asta parcă nu ar fi de glumă. Pe de altă parte, dacă fiecare funcţionar public şi fiecare persoană angajată în structurile bugetare şi-ar îndeplini obligaţiunile cu brio, aşa cum se cuvine, lucrul acesta el trebuie rezolvat numaidecît. Dar eu nu cred că ar semăna a calamitate. Dat fiind faptul că la noi a fost pus lucrul pe roate în aşa fel că totul depindea de un om, chiar şi acel pix să îl iai de la magazin...”

Europa Liberă: Trebuia semnătura preşedintelui de raion?

Gheorghe Cojoc:
„Da, da, aici se paralizează multe lucruri, începând chiar şi cu aceleaşi optimizări serioase în cadrul sistemului de învăţământ, unde noi trebuie în baza unei hotărâri de Guvern să omitem din scheme 74 de cadre didactice, avem majorări puţin la salarizazrea funcţionarilor publici. Aşteptăm acum aprobarea schemei de încadrare din partea Minsiterului Finanţelor, coordonarea cu primăriile.

Stă pe noi Curtea de Conturi de două luni de zile, tot de forţează cu inventarierea patrimoniului, cu tot felul de documente pe care ei le solicită şi noi suntem obligaţi să le prezentăm. A venit poliţia judiciară. Sunt nişte chestiuni care frânează şi afectează...”

Europa Liberă: Cum vedeţi Dvs soluţionarea acestei probleme?

Gheorghe Cojoc:
„După ce obţin la ora 8 de la dl Procuror Anticorupţie constatarea circumstanţelor, convoc în şedinţă Consiliul, dat fiind faptul că arestul preventiv s-a mai lungit cu 20 de zile, ca să nu paralizăm la sfârşit de lună întreaga activitate a consiliului şi poate chiar a raionului, este necesar să convocăm de urgenţă pentru a desemna un consilier intermar pentru funcţia de preşedinte al raionului cu interimatul până cînd instanţa de judecată se va pronunţa. De asemenea vom desemna şi un vice.”
XS
SM
MD
LG