Linkuri accesibilitate

Vom merge la urne ca oile la abator. Nu e nimic bun de asteptat de aici (Evenimentul Zilei)


Un drum „foarte periculos pentru democratia românească” (Hydepark).

„Evenimentul zilei” preia tema lansata aseara la postul de televiziune B1 TV de jurnalistul Robert Turcescu: acelasi om de afaceri rus Alexander Kondiakov a fost la Bucuresti si inainte de suspendarea din 2007 a presedintelui Traian Basescu si inainte de cea de acum. Ipoteza unui rol politic al lui Kondiakov in prima incercare, esuata, de demitere a lui Basescu, in 2007, a fost formulata chiar de presedintele suspendat, intr-un interviu acordat la vremea respectiva cotidianului „România liberă”. „Evenimentul zilei” reface azi cronologia subiectului. In mai 2004, Basescu pomenea numele lui Kondiakov, informand ca acesta nu a venit la Bucuresti doar pentru afaceri, ci a avut intalniri cu politicieni. Intrebat de presa, premierul liberal din 2004, Calin Popescu Tariceanu, a trebui sa confirme, la fel si presedintele comisiei de control al serviciilor secrete din Parlamentul de la Bucuresti. In 2012, scenariul pare sa se repete, pentru ca Alexander Kondiakov s-a aflat in România chiar inainte de noua suspendare a lui Basescu de catre Parlament. Despre omul de afaceri rus „Evenimentul zilei” mai scrie ca in 2007 era apropiat de premierul Vladimir Putin, ocupa functia de director executiv al unui centru de analiza din Moscova si este membru al Marii Loji Masonice Ruse.

Referendumul din 29 iulie, la care jumatate+1 din cetatenii romani cu drept de vot vor trebui sa se declare pentru sau impotriva demiterii din functie a presedintelui Băsescu, este deja lovit de nulitate, considera Mircea Cărtărescu intr-un articol din „Evenimentul zilei”. Nu poate fi privit ca legitim „un proces la care s-a ajuns printr-un sir de evidente ilegalitati, un proces malign, asemenea unui cancer galopant al democratiei” – asa caracterizeaza comentatorul suita de decizii dispuse de noua majoritate care guverneaza de doua luni in Romania. Referendumul nu trebuia acceptat nici de opozitia politica, nici de societatea civila. „Uneori, recursul la popor poate exprima contrariul sensului sau: nu exercitiu democratic, ci pretext pentru tirania majoritatii. Vom merge la urne ca oile la abator. Nu e nimic bun de asteptat de aici” – este concluzia articolului.

In acelasi cotidian, dar preluind site-ul hydepark, Tudorel Urian comenteaza incidentul care a tulburat vremelnic atmosfera calma in care a avut loc miercuri la Grupul de Dialog Social intalnirea presedintelui suspendat Traian Basescu cu reprezentanti ai societatii civile. In timp ce vorbea Basescu, pe Calea Victoriei au izbucnit in doua reprize scandari la megafon ale unor protestatari anti-Basescu. Urian semnaleaza ca, desi au tulburat ordinea publica – cum se spune – politia nu a intervenit. Pentru ca nu se poate presupune ca protestatarii dotati cu megafoane au nimerit de la sine locul unde avea loc aceasta dezbatere putin mediatizata, Tudorel Urian crede ca e vorba de o „jalnica diversiune pusa la cale de sustinatorii lui Victor Ponta si Crin Antonescu”. Din pacate, ea face parte dintre metodele actualei puteri: intimidarea cetatenilor neimplicati in viata politica. Pe scurt: nu-ti lasi adversarul sa-si expuna ideile, ii distorsionezi mesajele. Un drum „foarte periculos pentru democratia românească”.
XS
SM
MD
LG