Linkuri accesibilitate

O inițiativă legislativă PD: o nouă formulă de indexare a pensiilor


Democraţii au calculat că pentru realizarea măsurii ar fi necesare 150 de milioane lei anual.


Partidul Democrat a prezentat astazi o noua formula de indexare a pensiilor, astfel incat cele mai mici pensii sa creasca mai repede decat pensiile mari, si a anuntat ca va propune guvernului sa adopte pana la inceputul acestei toamne noua metodologie. Dar presedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget si finante, Veaceslav Ionita, a criticat deja propunerea democratilor, ca fiind irealizabila in conditiile unui buget auster. Ce sanse ar putea avea noua initiativa in conditiile in care este sustinuta deocamdata doar o componenta a aliantei? Diana Raileanu relateaza:

La începutul lunii aprilie a fiecărui an, Guvernul indexează pensiile corespunzător inflaţiei, cu o rată egală pentru toate categoriile de pensionari. Anul acesta, bunăoară, pensiile au crescut în urma unei astfel de indexări cu aproape 10 la sută, dar pentru că pensiile sunt diferite, unii pensionari au primit un adaos de câteva zeci de lei, pe când alţii - de câteva sute.

Deputaţii PDM spun că au găsit soluţia ca decalajul să dispară, iar pentru aceasta ar fi necesar ca pensiile mai mici de 1500 lei să fie indexate cu un procentaj mai mare decât ajutoarele băneşti mai
Adrian Candu
Adrian Candu
consistente. L-am întrebat pe democratul Adrian Candu dacă propunerea se bucură şi de susţinerea celorlalte componente ale Alianţei:

„Noi am discutat în general despre acest proiect de lege. Acum el se află în discuţii şi în proces de avizare în ministerele din cadrul Guvernului şi în mod special trebuie să treacă avizul Ministerelor Muncii, al Justiţiei şi cel al Finanţelor. Sperăm că ei vor înţelege sistemul, formula. Vom dialoga cu ei, vom intensifica acest dialog, dacă este necesar, în aşa fel încât să avem susţinerea guvernului atunci cînd vom veni să aprobăm proiectul de lege.”

Pentru că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale este condus de Valentina Buliga, membră a PDM, am insistat să aflu de la Adrian Candu de ce acest proiect de lege este înaintat de fracţiunea parlamentară şi nu de ministra Muncii?

„Să nu uităm că, totuşi, dna Buliga face parte dintr-o echipă care este a Alianţei în întregime şi există un program de guvernare. Şi ea îl are ca şi coleg pe ministrul Finanţelor care are o altă viziune în privinţa cheltuirii banilor, de exemplu. Pe cînd noi, ca partid, avem dreptul să venim şi noi cu iniţiativele noastre anume în domeniul social.”

Democraţii au calculat că pentru realizarea măsurii ar fi necesare
Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță
150 de milioane lei anual, bani care ar trebui să ajungă suplimentar în Fondul de Asigurări Sociale. După părerea preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe din Parlament, Veaceslav Ioniţă, aceasta ar fi o povară greu de suportat pentru un buget şi aşa auster:

„Fondul de Asigurări Sociale în fiecare an creşte, din păcate, din 2009 el este cu deficit. Sperăm că în doi trei ani de zile vom rezolva problema deficitului, până ce avem handicapul deficitului bugetar. Altfel spus, dacă nu ar fi bugetul de stat Fondul de Asigurări Sociale nu şi-ar putea onora nici obligaţiile existente faţă de pensionari, nemaivorbind de obligaţii noi.”

Deputatul Eduard Mușuc
Deputatul Eduard Mușuc
Solicitat de noi, şi deputatul comunist Eduard Muşuc a pus la îndoială capacitatea guvernului de a face faţă unor astfel de cheltuieli:

„Noi am avut mai multe iniţiative legislative şi nu doar legislative care vizau categoria aceasta de pensionari. Din păcate, nu au fost susţinute aceste iniţiative. În orice caz, noi vom analiza toate iniţiativele care vor fi lansate şi dacă vor fi iniţiative bune, nu exclud cvă ele pot fi susţinute. Dar nu există la moment nicio poziţie a fracţiunii (PCRM – n.a.) în acest sens. Eu pot să vă zic doar că capacitatea fiscală a Guvernului este foarte redusă.”

Potrivit statisticilor, în jur de 600 de mii de persoane, adică marea majoritate a pensionarilor, primesc pensii mai mici de 1500 de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG