Linkuri accesibilitate

Departamentul on-line al TVR își pierde independența editorială (ziare.com)


Riscantul „exhibiționism colectiv al liberalilor și socialiștilor și eliberarea lor de sub tutela europeană” (România liberă).


Presa de la București se ocupă astăzi printre altele de o nouă mișcare politică de la Chișinău Relatează Tania Radu.

Daca nu punem la socoteala editia de peste Prut a ziarului Adevarul, atunci Evenimentul zilei este singurul cotidian important din Romania care preia stirea despre lansarea, la Chisinau, a Miscarii Moldova Federativa. Articolul citeaza drept sursa site-ul tribuna.md si da principalele date ale proiectului-far al noii formatiuni: crearea unui stat federativ, care ar avea in componenta sa teritorii cuprinse nu doar intre granitele actualei Republici Moldova, ci si in ale Romaniei sau Ucrainei. Liderul formatiunii, Sveatoslav Mazur, este citat cu explicatia ca aceste teritorii ar fi facut parte din fostul cnezat moldovenesc. Federatia ar urma sa fie o republica prezidentiala cu Parlament bicameral, dintre care camera superioara va fi aleasa o data la noua ani prin vot uninominal, iar cea inferioara, o data la patru ani, isi mai informeaza cititorii cotidianul Evenimentul zilei.

Doua stiri din presa de la Bucuresti dau astazi indicii despre cum asigura noua putere libertatea in ascest domeniu. Directorul TVR Interactiv, structura care coordoneaza site-urile televiziunii nationale, a trebuit sa demisioneze, dupa ce decizia editoriala i-a fost retrasa, anunta site-ul ziare.com. Pana la demiterea fostului sef al TVR, Alexandru Lazescu, si înlocuirea lui cu Claudiu Săftoiu, segmentul on-line al televiziunii romane avea independenta editoriala.

Romania libera scrie despre masura luata impotriva unui jurnalist Agerpres, care a adresat pe cale legala guvernului condus de Victor Ponta solicitarea de a primi informatii despre activitatea consilierului onorific al primului ministru, generalul american Wesley Clark. Lui Claudiu Zamfir i s-au schimbat deindata atributiile in redactie, fiind retras de la relatia cu guvernul. Agentia de stiri este subordonata Parlamentului si jurnalistii au semnat contracte cu clauza ca pot fi dati afara daca divulga informatii din interior. Ca atare, Zamfir nu a dorit sa faca declaratii.

Un comentariu postat pe Hotnews si editorialul Romaniei libere se refera la mesajele transmise de Uniunea Europeana prin raportul de monitorizare a Romaniei pe justitie si, in acelasi timp, la implicatiile de politica geostrategica.

Cristian Pantazi scrie pentru Hotnews ca Parlamentul de la Bucuresti a trebuit sa faca un pas inapoi. Pragul de jumatate+1 din alegatorii inscrisi pe liste, si nu doar din numarul celor prezenti la vot, a fost pastrat pentru referendumul din 29 iulie, care va confirma sau nu prin demitere suspendarea presedintelui Traian Basescu.

In Romania libera, se arata ca reactia internationala a reusit intrucatva sa-l limiteze in elanul autoritarist pe premierul Victor Ponta, dar intra in functiune presedintele interimar Crin Antonescu, care apasa zilnic pedala nationalista. Antonescu „ii cearta in fiecare zi pe europeni pentru ca se amesteca in treburile tarii”.

„Exhibitionismul colectiv al liberalilor si socialistilor si eliberarea lor de sub tutela europeana” risca insa sa puna in discutie si increderea Statelor Unite in Romania. Proiectul amplasarii scutului american anti-racheta la Deveselu este pus astfel in pericol de instabilitatea din tara, se mai arata in editorialul Romaniei libere.
XS
SM
MD
LG