Linkuri accesibilitate

România calmă după atentatul terorist de la Burgas


SRI mentine nivelul „precaut” de alertă teroristă.


Bulgaria este una din destinațiile predilecte ale turiștilor români, care spun că sunt atrași de serviciile mai bune și mai ieftine de pe litoralul vecinilor. Se vor speria românii, după atacul sinucigaș de la Burgas? – am întrebat-o pe corespondenta noastră la București, Sabina Fati.

Românii nu au motive sa fie descurajati de atentatul terrorist care a avut loc pe aeroportul din Burgas, important port bulgaresc la Marea Neagra, aflat la 300 de km de Romania. Desi Bulgaria este destinatia preferata a românilor în toate anotimpurile, acestia nu merg aproape niciodata acolo cu avionul.

De altfel de la Bucuresti nici nu sint curse spre Varna sau Burgas, cele doua orase in jurul carora s-au dezvoltat statiuni turistice la malul Marii Negre. Anul trecut in jur de un million si jumatate de români au fost in Bulgaria, dar dintre acestia doar 350 de mii au stat doua sau mai multe zile, restul s-au oprit in tranzit spre Grecia, s-au dus cu afaceri in tara vecina sau si-au pertecut sfirsiturile de saptamina acolo. Multi bucuresteni merg lunar la Ruse, pe malul bulgaresc al Dunarii la 70 de km de capitala României pentru cumparaturi, fiindca produsele alimentare sint mai ieftine.

Atentatul terorist de la Burgas asupra unui grup de turisti israelieni, in urma caruia șapte persoane au murit si mai multe au fost ranite, i-a determinat pe oficialii români sa discute la cel mai inalt nivel daca nivelul de alertă teroristă ar trebui sa fie crescut.

In Romania sistemul national de alerta, instituit in 2004, cuprinde cinci grade alerta: 1)verde-grad „scazut”, pentru ca informatiile si evenimentele recente estimeaza ca este putin probabil sa aiba loc un atentat; 2) albastru-grad de alerta „precaut”; in acest caz informatiile si evenimentele estimeaza existenta unui risc scazut de producere a unui atentat.

Dupa ce Osama Bin Laden a fost omorit de americani, România si-a crescut gradul de alerta la „albastru”-precaut; 3) urmeaza culoarea galbena, adica grad de alerta „moderat”, care arata ca exista un risc general de producere a unor atentate teroriste; 4) portocaliu, inseamna un grad de alerta ridicat, ceea ce sugereaza ca un atentat este probabil; 5) ultimul grad de alerta si cel mai grav este codul rosu, care se foloseste atunci cind informatiile disponibile si evenimentele recente evidentiaza ca exista un risc iminent de producere a unor atentate.

Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit astazi printr-o procedura standard care le cere inaltilor oficiali români sa ia in discutie riscurile si pericolele care ar putea sa existe dupa un atentat care a avut loc in apropierea Romaniei. Ieri, de pilda, la citeva ore dupa atentatul de la Burgas, a crescut gradul de alerta pe aeroportul Otopeni, cel mai mare din tara, din cauza unui bagaj lasat nesupravegheat.

Serviciul Român de Informatii mentine nivelul „precaut” de alerta terorista, fiindca nu exista nici un fel de date care sa demonstreze ca România ar trebui sa sara de la albastru, la galben „moderat”, ceea ce ar indica un pericol general de producere a unui act terorist.
XS
SM
MD
LG