Linkuri accesibilitate

Pedepse de rîsul curcilor


În cîte cazuri infractorul e băgat în închisoare şi în cîte plăteşte nişte lei?

În mase a pătruns demult convingerea că în anii tranziţiei, în Moldova, s-a furat ca-n codru, că s-au făcut mişmaşuri cu toptanul. Şi statisticile realizate de organizaţiile internaţionale arată cît de răspîndită e corupţia la noi. Dar cîţi cinovnici, medici, profesori, vameşi, politicieni, poliţişti au fost băgaţi în puşcărie pentru luare de mită? Mai bine să nu-i numărăm, căci numărătoarea noastră se va încheia mult prea repede.

Zilele astea caravana corupţiei şi-a continuat marşul triumfal. Au fost prinşi în flagrant delict luînd mită cîţiva vameşi şi cinovnici. Şi ce va fi pe urmă? Păi, presupun că nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru. De-a lungul anilor, am tot văzut mulţi oameni prinşi în flagrant delict, duşi în cătuşe, despre care apoi nu mai aflam nimic. Unii dintre ei reapăreau în societate şi-şi continuau activitatea ca şi cum nimic nu se întîmplase. Pe semne flagranturile fuseseră o calcealma.

Vreau acum să remarc un amănunt care pe mine mă nedumereşte de multă vreme. Iată, bunăoară, o femeie îşi abandonează copilul nou-născut şi sîntem anunţaţi că ea riscă să fie băgată în închisoare pentru 2 ani sau să fie amendată cu 4 mii de lei şi să lucreze în folosul comunităţii nişte ore. Eu nu sînt specialist în juridică, dar mărturisesc că sînt mai mult decît descumpănit. Şi asemenea pedepse sînt la noi cu duiumul: 4 ani de închisoare sau 10 mii de lei, 10 de ani de închisoare sau 50 de mii de lei etc. Eu înţeleg că există tot felul de circumstanţe atenuante care fac ca aceeaşi infracţiune să fie pedepsită ba cu ani de închisoare, ba cu cîteva mii de lei. Numai că noi trăim într-un spaţiu în care justiţia e departe încă de perfecţiune. Şi, cu o asemenea legislaţie, infractorul va avea mereu un spaţiu de manevră şi va face tot posibilul ca să plătească bani şi să evite puşcăria. Pentru unii infractori sumele pe care trebuie să le plătească sînt de rîsul curcilor.

Nu am o statistică care să-mi arate în cîte din asemenea cazuri infractorul e băgat în închisoare şi în cîte plăteşte nişte lei. Dar aş fi foarte curios să o am.

Repet, nu sînt jurist, dar am impresia că într-o ţară ca Moldova pedepsele ar putea fi niţel înăsprite. De exemplu, în loc de varianta „2 ani de închisoare sau 4 mii de lei” să avem formula „2 ani de închisoare sau 2 săptămîni de închisoare”. Dacă sumele astea de lei ar fi excluse din pedepse, sume care sînt floare la ureche pentru mulţi infractori, s-ar comite mai puţine crime în ţara asta. Mi se pare asta de domeniul evidenţei.
XS
SM
MD
LG