Linkuri accesibilitate

Comisia pentru finanţe a Senatului american a aprobat scoaterea R.Moldova, alături de Rusia, de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik


Comisia pentru finanţe a Senatului american a aprobat scoaterea Republicii Moldova, alături de Rusia, de sub incidenţa amendamentului Jackson Vanik, ceea ce deschide calea stabilirii unor relaţii comerciale bilaterale normale. Amendamentul, impus în anii 70 ai secolului trecut, era gândit să penalizeze Uniunea Sovietică, pentru a forţa emigrarea evreilor.

Preşedintele comisiei, Max Baucus, democrat de Montana, a declarat Europei Libere, că scoaterea Moldovei de sub incidenţa acestui amendament ar fi trebuit să aibă loc de mult dar a fost amânată din motive de timp. Ambasadorul Moldovei la Washington, Igor Munteanu, a salutat votul din Senat drept un gest important pentru ţara sa.

Votul din comisia de finanţe trebuie confirmat de plenul Congresului.

În cazul Rusiei, amendamentul Jackson-Vanik a fost înlocuit cu aşa numita „lege Magnitsky” gândită să impună sancţiuni împotriva oficialilor ruşi implicaţi în cazul avocatului american, mort în arest preventiv la Moscova în 2009, din lipsă de asistenţă medicală.
XS
SM
MD
LG