Linkuri accesibilitate

Dovlecei pe strada principală a ţării


Mi-ar părea incredibil, fantastic, să nu mai văd comericanţi cu legume şi cu găinuşe în jurul pieţei centrale.


Mergeam pe strada principală a ţării, pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, şi, pe neaşteptate, la intersecţia cu strada Armeană, m-am lovit de un lanţ de oameni care îmi îngrădiseră calea. Erau nişte oameni simpli care vindeau dovlecei, roşii, fructe şi tot felul de mărunţişuri.

Mărturisesc că am mai văzut vînzători pe strada Armeană, în zona pieţei centrale, dar un şir atît de lung de comercianţi, care să ajungă tocmai pe bulevardul Ştefan cel Mare nu am mai zărit. Imaginaţi-vă că ziua în amiaza mare, pe bulevardul principal al ţării, nişte diplomaţi străini îi văd pe precupeţii aceia vînzînd în condiţii antisanitare dovlecei, castraveţi, roşii şi lenjerie intimă. Ce vor spune ei despre Moldova?

Mi-am amintit că acum o săptămînă primarul Chirtoacă a cerut răspicat anihilarea comerţului neautorizat din preajma pieţei centrale. Edilul a declarat atunci că va interzice orice fel de comerţ pe străzile adiacente pieţei centrale. Şi m-am gîndit că mare lucru nu s-a realizat de vreme ce precupeţii au ajuns cu dovleceii pînă-n centrul capitalei.

Am coborît însă pe Armeană să văd ce se întîmplă chiar lîngă piaţa centrală. Acolo erau, e adevărat, mai puţini comercianţi ca de obicei, dar străzile acelea nu erau nici pe departe curăţate de comercianţi. Am remarcat cîţiva poliţişti al căror rol acolo era greu de înţeles. Nu exclud că anume prezenţa lor i-a alungat pe unii vînzători din prejma pieţei. Numai că ce folos din acest efort, dacă la o distanţă de cîteva zeci de metri comerţul înfloreşte şi se întinde pînă la bulevardul Ştefan cel Mare?

Aşa că, repet ce am mai spus, primarului Chirtoacă îi va fi foarte greu să cureţe străzile acelea, foarte greu. Sincer să fiu, mi-ar părea incredibil, fantastic, să nu mai văd comericanţi cu legume şi cu găinuşe în jurul pieţei centrale. Ar fi ceva de domeniul fantasticului.

E o problemă care nu-şi găseşte rezolvare ani de zile, care s-a cronicizat. Sigur, toată lumea înţelege că aceşti vănzători ambulanţi ar trebui să fie găzduiţi de nişte pieţe. Numai că în Moldova acest lucru aparent simplu nu e uşor de făcut. Lucrurile simple sînt aici cele mai complicate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG