Linkuri accesibilitate

Premierul român Victor Ponta la Chişinău


Vlad Filat şi Victor Ponta
Vlad Filat şi Victor Ponta

Şefii guvernelor din România şi R.Moldova s-au înţeles ca gazoductului Iași-Ungheni să fie finalizat până la sfârşitul lui 2013.

În plină confruntare politică internă şi criză de imagine externă, premierul român Victor Ponta a vizitat Chişinăul, aceasta fiind singura vizită în vecinătate neamânată de demnitarul român până la referendumul din 29 iulie. Vizita a avut întâi de toate o puternică dimensiune economică, fiind semnate mai multe acorduri de cooperare, inclusiv unul referitor la construirea gazoductului Iași-Ungheni, dar premierul român a fost nevoit să răspundă şi unor întrebări ale jurnaliştilor legate de situaţia politică din România. Liliana Barbăroşie relatează:

Un anunţ important făcut de cei doi premieri după o întrevedere între patru ochi şi alta cu participarea delegaţiilor este că gazoductul Iași-Ungheni ar urma să fie funcţional până la finele anului viitor. Este vorba despre gazoductul prin care Republica Moldova speră să obţină acces la sistemul european şi pe care Chişinăul vrea să-l construiască parţial pe banii UE, parţial pe cei ai României, promişi de preşedintele Traian Băsescu şi rămaşi aproape nevalorificaţi.

„În urma finalizării acestui proiect important pentru securitatea energetică a Republicii Moldova sistemul energetic al Republicii Moldova va fi conectat, prin România, la cel european. Asta înseamnă diversificarea surselor de furnizare, asta înseamnă acces la gazul de alternativă…”, a comentat importanţa proiectului premierul moldovean Vlad Filat.

La fel, cei doi şefi de guvern s-au înţeles să încheie până la sfârşitul acestui an un proiect de interconexiune electrică. Alte două acorduri semnate astăzi sunt cele cu privire la acordarea a 5 mii de burse de studii tinerilor moldoveni în universităţile româneşti şi la colaborarea pe domeniul justiţiei.

„Să dovedim că doi prim-miniştri dintr-o nouă generaţie politică pot să ducă relaţiile extraordinare sentimentale şi culturale dintre România şi Republica Moldova la un grad de pragmatism şi de concreteţe pe care ni l-am dorit întotdeauna”, a spus premierul român, Victor Ponta, la încheierea întrevederilor din executivul moldovean.

Această este prima vizită a lui Victor Ponta la Chişinău din momentul preluării acum câteva luni a mandatului de premier şi ea are loc în ajunul unui referendum prin care forţele politice pe care le reprezintă domnul Ponta vor să-l înlăture de la şefia statului pe Traian Băsescu. La Chişinău, premierul român a fost întâmpinat de câteva zeci de protestatari care au vrut să-şi manifeste opoziţia faţă de această intenţie.

„Regretăm că, nefiind agreat de o Europă, este primit cu onoruri la Chişinău. Lasă-l să se întoarcă în România şi să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi să nu uzurpeze puterea în stat. Şi să nu le dea exemplu prost la ai noştri”, şi-a explicat gestul unul dintre protestatari.

Iar premierul moldovean a fost pus în situaţia de a răspunde şi el la o întrebare delicată a unui jurnalist şi anume cum mai poate conta pe ajutorul Bucureştiului în integrarea europeană în timp ce România însăşi ar avea acum probleme mari în raporturile sale cu centrele decizionale ale UE:

„Relaţiile noastre cu România sunt instituţionalizate, instituţiile respective nu au decât să-şi facă treaba, de aceea România are capacitatea deplină de a ne sprijini în continuare în aceste demersuri.”

Asigurările date zilele trecute de Victor Ponta că nu are de gând să schimbe ceva în politica Bucureştiului faţă de Republica Moldova au venit în momentul în care autoritatea română pentru cetățenie nu a mai eliberat de câteva săptămâni vreo nouă cetăţenie pentru moldoveni, iar şefa acestei autorităţi a fost demisă şi înlocuită cu o persoană considerată subordonată politic premierului. Răspunzând întrebării noastre legate de acest subiect, Victor Ponta a afirmat cu tărie că solicitanţii de cetăţenie română nu au de ce să se îngrijoreze:

„Dimpotrivă. Prin toate schimbările de personal şi proceduri la agenţia respectivă îmi doresc ca legea specială pentru cetăţenii Republicii Moldova nu doar să rămână, ci chiar să funcţioneze mai bine decât până acum. Noi avem o datorie istorică în acest sens şi această datorie, din fericire, nu are nici o legătură cu politicienii”, a spus premierul român.

Previous Next

XS
SM
MD
LG