Linkuri accesibilitate

Iran: „Atenție, în acest film apar imagini de pui gătit”


Prețul cărnii de pui, sancțiunile internaționale și impactul inflației în Iran.


Șeful poliției iraniene a criticat televiziunea de stat pentru că a difuzat imagini ale unor oameni care mănâncă... pui, avertizând că în condițiile scumpirii continue a acestei mărfuri cetățenii s-ar putea revolta. Prețul cărnii de pui a devenit cel mai nou indiciu al impactului inflației și sancțiunilor occidentale asupra iranienilor de rând. Detalii, într-o relatare a corespondentei Europei Libere, Golnaz Esfandiari, sintetizată de Mircea Țicudean.

„Filmele sunt oglinda societății, iar unii cetățeni, înfuriați de diferențele nivelului de trai, ar putea decide să-și facă dreptate singuri”, a avertizat săptămâna trecută șeful poliției iraniene, Ahmadi Moghadam, la o conferință cu șefii structurilor de ordine.

În Iran, guvernul fixează prețul cărnii de pui la un nivel mai scăzut decât cel al pieței, care a crescut cu 60% de anul trecut, probabil ca rezultat al inflației și al sancțiunilor economice impuse de occident Teheranului din cauza controversatului său program nuclear. În prezent iranienii plătesc cam 5 dolari pentru kilogramul de carne de pui, față de 2 dolari, cât plăteau înaintea sancțiunilor.

Cozile lungi la măcelăriile care vând pui cu prețul redus, guvernamental, au devenit o imagine obișnuită în orașele iraniene, iar unii spun că au așteptat să le vină rândul chiar 14 ore, în căldura toridă a verii.

Un bărbat din Teheran a spus secției iraniene a postului nostru de radio că se așteaptă la vremuri și mai grele: „Am renunțat să mai cumpărăm carne de pui”, spune iranianul, adăugând că sărăcia a ajuns atât de adâncă, încât în curând ar putea renunța să mai cumpere cartofi.
Ministrul de interne iranian Esmail Ahmadi Moghadam vorbind la o conferință de presă
Ministrul de interne iranian Esmail Ahmadi Moghadam vorbind la o conferință de presă
„Apoi vor interzice imaginile cu cartofi în filme”, glumește interlocutorul nostru amar, într-o aluzie la comentariile șefului poliției.

Ieri, șeful filialei centrale din Teheran a Universității Islamice Azad, Ferdows Hajian, a anunțat pentru astăzi un boicot de o zi al cărnii de pui la cantinele universității în semn de protest față de creșterea continuă a prețului. În opinia lui Hajian, de vină pentru acest fenomen ar fi intermediarii puși pe câștiguri rapide.

Deocamdată, autoritățile iraniene par mai puțin preocupate de rezolvarea problemei, acordând prioritate cenzurii. Săptămâna trecută, ministrul culturii, Mohammad Hosseini, a avertizat presa să nu mai publice informații despre impactul sancțiunilor internaționale. În opinia lui Hosseini, presa ar fi datoare „să coopereze cu statul” pentru salvgardarea intereselor naționale. În replică, unele ziare iraniene au început să publice imagini cu carne de pui pe rețelele sociale.

Arash Ashourinia, un cunoscut fotograf iranian, și-a decorat blogul cu numeroase imagini ale unor mâncăruri cu carne de pui, explicând că vrea să se mândrească cu ele înainte de a deveni ilegale. Iar Vahid online, un activist iranian pe internet, a scris sarcastic pe Facebook că în viitor filmele difuzate de televiziunea iraniană de stat vor fi precedate de avertismentul: „Atenție, în acest film apar imagini de pui gătit”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG